Mes turime 147 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1043
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17244
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93274
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Oi, tie grybai grybai…

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis Nr.70 (1313)

Šeštadienį, rugpjūčio 21-ąją, Švenčionėliuose vyko dešimtoji rajoninė grybų šventė. Dėl pagrindinio, mero įsteigto prizo šiemet varžėsi 7 suaugusiųjų ir 6 moksleivių komandos.

Greitai bėga laikas. Juk taip neseniai vyko pirmosios grybų šventės, o jau praėjo dešimt metų nuo tos pačios pirmosios grybų šventės. Šiemet, kaip jau minėjau, į jubiliejinę šventę susirinko net 13 komandų, pasiruošusių ne tik grybauti, bet ir varžytis kitose rungtyse.

Nuo ankstyvo ryto prie Švenčionėlių kultūros centro būriavosi šventės dalyviai, palaikymo komandos, o ir žiūrovai stengėsi akį užmesti į pirmąsias ekspozicijas. Greitai ir verdamos grybienės bei žolelių arbatos kvapai pasklido. Lygiai 10 val. šventės vedėja Vida Vilutienė paskelbė apie šventės pradžią ir pakvietė į sceną rajono merą Vytautą Vigelį, rimtą vertinimo komisiją su pirmininku Vytautu Bunevičiumi priešakyje. Sveikindamas rajoninio grybavimo čempionato dalyvius rajono meras Vytautas Vigelis linkėjo geros nuotaikos ir, žinoma, sėkmės visose rungtyse. Sėkmės ir geros nuotaikos dalyviams ir žiūrovams linkėjo ir Švenčionėlių miškų urėdijos urėdo pavaduotojas Sigitas Švereika. Kaip visada šmaikščiai apie būsimas varžybas kalbėjo ir vertinimo komisijos pirmininkas Vytautas Bunevičius. Po trumpos atidarymo ceremonijos prasidėjo komandų prisistatymas. Kaip vėliau suvedus vertinimo komisijos balus paaiškėjo, kad pirmas vietas prisistatymo rungtyje vaikų grupėje laimėjo Z.Žemaičio gimnazijos skautų komanda „Obuoliukai“, o suaugusiųjų grupėje – Švenčionių kultūros centro komanda „Musiomirės“. Prieš išvykdamos grybauti, visos komandos dar ir smagiai pasimankštino, o mankštą grybautojams vedė Renata Grigianecienė.

Grybautojų komandoms išvykus į mišką, prasidėjo sporto varžybos, kurias pradėjo rajono mokyklų bėgikai, rungtyniavę 8 etapų estafetėje. Pirmą vietą po įtemptos kovos laimėjo Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos komanda, antri liko Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bėgikai, o treti – Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos bėgikai. Komandas apdovanojo vicemerė Raja Krupenina. Po estafečių rungties kovą pradėjo krepšininkai, o Švenčionėlių progimnazijos stadione varžėsi futbolo komandos. Tuo pačiu metu aikštėje priešais kultūros centrą parodomąją programą atliko jaunieji karatistai, vadovaujami Donato Šalnos, po jų savo meistriškumą demonstravo šokio studijos „Domino“ šokėjai.

Čia pat šalia kultūros centro prie katilų išsirikiavo grybienės norinčiųjų paragauti eilė, o grybienę virė gaspadinių turnyro dalyvės. Kuri grybienė buvo skaniausia, bent jau man nustatyti buvo sunku, išbandžiau visas tris, ir visos buvo skanios.

Beje, norintys sveikatintis turėjo galimybę susipažinti su šiaurietiško ėjimo technika. Kadangi užimtumas buvo šimtaprocentinis, tai beveik niekas ir nepastebėjo, kada sugrįžo pirmieji grybautojai. Vieniems sekėsi geriau, kitiems – prasčiau, vieni rinko tik vertingiausius grybus, kiti – viską iš eilės, tad grybų svėrimu užsiėmusiems tikrai buvo ką veikti, o vėliau ir vertinimo komisijos laukė nelengva užduotis.

Kol vyko grybų svėrimas, scenoje smagiai dainavo ir grojo kolektyvas „Savas kampas“. Nenumaldomai artėjo ir dešimtojo rajoninio grybavimo čempionato Švenčionių rajono mero prizui laimėti atomazga – rezultatų paskelbimas. Kaip ir pradžioje renginio scenoje vėl išsirikiavo vertinimo komisija, prizo steigėjas meras Vytautas Vigelis, urėdo pavaduotojas Sigitas Švereika. Kas laimėjo prisistatymo rungtį, jau minėjau, o dabar apie kitų rungčių nugalėtojus.

Už originaliausią grybų patiekalą suaugusiųjų grupėje pirma vieta atiteko Švenčionėlių bendruomenės „Žeimena“ komandai, o vaikų grupėje nugalėtojais tapo vaikų globos namų komandai „Miškinukai“, ši komanda tapo nugalėtojais ir kūrybingiausios miško kompozicijos konkurse. Suaugusiųjų grupėje šį konkursą laimėjo Švenčionių kultūros centro komanda „Musiomirės“. Fotografijų konkursą ir specialų prizą laimėjo Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komanda „Šypsena“. Pagrindinį, mero įsteigtą prizą surinkusi daugiausiai grybų laimėjo Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ komanda. Gerbiamieji skaitytojai, nepagalvokite, kad grybauti ėjo mažieji darželinukai, visai ne, grybavo darželio darbuotojos su komandos kapitone Alicija Urboniene priešakyje. Dvi kitos prizinės vietos atiteko Švenčionėlių progimnazijos komandoms. Antrąją vietą laimėjo mokinių komanda „Ąžuoliukas“, o trečiąją – mokytojų komanda „Voveruškos“.

Po grybavimo čempionato prizų dalybų, medaliai buvo įteikti ir krepšinio turnyro komandoms nugalėtojoms ir prizininkėms.

Kiekviena šventė, kiekvienas renginys turi pradžią ir pabaigą. Baigėsi ir dešimtasis rajono grybavimo čempionatas, padovanojęs nemažai teigiamų emocijų ir dalyviams, ir žiūrovams. Net ir gamta buvo geranoriška, renginio metu buvo rudeniškai gražus oras.

Kalbant apie ką tik pasibaigusį rajoninį grybavimo čempionatą mero prizui laimėti norisi paminėti jo organizatorius ir rėmėjus, nes be jų nebūtų ir šventės. Pagrindiniai šventės organizatoriai šį kartą buvo Švenčionių rajono savivaldybė, Švenčionėlių miesto kultūros centras ir VĮ Švenčionėlių miškų urėdija, partneris – Švenčionių PUC. Šventę rėmė Švenčionių r. savivaldybė, Masevičiaus įmonė „Girios“, AB „Žeista“, „Eurovaistinė“, bitininkai Marytė ir Aleksandras Pupkevičiai, UAB „Maxima“, Švenčionių r. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, šventėje prekiavę amatininkai ir prekybininkai, reklama parėmė ir laikraštis „Švenčionių kraštas“.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis