Mes turime 508 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3837
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10247
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91996
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuoširdaus paprastumo, darnaus grožio ir margaspalvių sodybų šeimininkai buvo pagerbti bendruomenės šventėje

2013 m. spalio 16 d., trečiadienis Nr.76 (1319)

Cirkliškio kaimo bendruomenės projektas „Kaimas turi žydėti“, vykdomas nuo sausio 15 d. Gegužės mėnesį projekto dalyviai važiavo į kelionę – į Tulpių žydėjimo šventę Burbiškių dvare, tuo pačiu apsilankėme Taujėnų dvare, Kryžių kalne. Toliau tęsiant veiklą vyko sodybų apžiūra, tęsiama veikla „Žydinti sodyba“. Aplankę visus seniūnijos kaimus, daugybę sodybų, prifotografavę įspūdingų nuotraukų, projekto vykdytojai nusprendė apdovanoti ne tik gražiausiai besitvarkančius Cirkliškio kaimo gyventojus, bet ir iš visos seniūnijos. „Lygiai prieš 10 m., 2003-iaisiais, toks projektas „Kaimas turi žydėti“ buvo apėmęs visą seniūniją ir buvo labai populiarus, - prisiminė Cirkliškio kaimo bendruomenės pirmininkė Lidija Gaižutienė. – O dabar yra šios veiklos tęsinys. Per dešimtmetį labai pagražėjo mūsų kaimai, žmonės stengiasi susitvarkyti savo aplinką kuo jaukiau, gražiau ir domiau. Džiaugiamės, kad kaimuose apsigyvenusios jaunos šeimos taip pat labai daug dėmesio skiria savo gyvenamosios aplinkos grožiui, o jiems pavyzdį rodo ir senieji mūsų kaimų gyventojai, ne vienas iš kurių sodybų grožį ėmęs kurti dar tada, kai prioritetai buvo teikiami praktiškiems dalykams – auginamoms daržovėms ir pan.“.

Projekto vykdytojams L.Gaižutienei ir Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorei Violetai Čepukovai tikrai buvo nelengva nuspręsti, ką apdovanoti – kiekvienas vertas kokio nors prizo ir pagiriamojo žodžio. Tačiau projekto galimybės ribotos, todėl dovanos ir padėkos buvo įteiktos 23 gražiausių sodybų savininkams ir daugiabučių namų kiemus tvarkantiems entuziastams. Dovanos – daugiamečiai augalai, dekoratyviniai krūmai ir spygliuočiai – itin vertingos tiems, kuriems jų kiemo estetinis vaizdas labai svarbus.

Projekto baigiamasis akordas tapo ne tik apdovanojimų darbščiausiems ir gražiausiai besitvarkantiems žmonėms ceremonija, jis buvo ir visos bendruomenės šventė, kur draugėn susibūrė ir jauni, ir seni, ir seniūnijos gyventojai, ir čia dirbantys žmonės, Švenčionių profesinio rengimo centro mokytojai ir mokiniai. Visų susižavėjimo kupini žvilgsniai krypo į kaleidoskopu besikeičiančius šimtus fotovaizdų, kur užfiksuoti gražiausi gėlynai, baseinai, pavėsinės, alpinariumai, tvorelės, gėlėmis kūpantys vazonai bei mažosios kiemo architektūros elementai, vis drąsiau besiskinantys kelią į išpuoselėtus kiemus. Kiekvienas šeimininkas atranda savo stilių, savo gėlę, savo suolelį ar savo menišką lauko riedulių kompoziciją, kurių dermė džiugina ir jo paties, ir praeivio akį. O susirinkę visi kartu pasidžiaugia vieni kitų sukurtu grožiu, tarsi iš šalies pažvelgia į savo kūrybos rezultatą, neretai pasisemia ir idėjų.

„Ačiū jums visiems, atėjusiems į šią šventę, nes jūsų dėka Cirkliškio seniūnija tapo žydinčiu kilimu. Juk į rajono centrą – Švenčionis – dauguma svečių atvažiuoja pro Cirkliškio seniūniją, Cirkliškio kaimą, tad labai smagu, kad mūsų visų vizitinė kortelė – graži, tvarkinga ir respektabili, - sakė V.Čepukova. – Gėlės neklausia, kam reikia pražysti, jos tiesiog pražysta, kad mus padarytų laimingesniais. Tai penas mūsų sielai. Žmogaus darna su gamta, su aplinka – lyg poezija“.

V.Čepukova dar kartą pripažino, kaip sunku įvertinti tą sodybų grožį, kurį kiekvienas kūrė su meile ir atsidavimu. Juk kaip sulyginsi išdidžiosios rožės aristokratiškąjį puošnumą su trapiu lauko gėlės subtilumu ar vešlia išlakaus rudeninio astro šukuosena...

Projekto metu buvo išskirtos trys sodybų kategorijos: „Nuoširdaus paprastumo sodyba“; „Darnaus grožio sodyba“ ir „Margaspalvė sodyba“. Visų jų šeimininkai apdovanoti projekto vykdytojų Padėkomis ir kiemus dar labiau papuošiančiais augalais.

Šventinio suėjimo dalyvius sveikino ir dėkojo Cirkliškio seniūnė Valentina Lysenko, PRC, kitų bendruomenių atstovai, puikiu koncertu džiugino Iljuk šeima, o jaukumo dar daugiau suteikė auksarankių šeimininkių suruoštos vaišės su namine duona, pyragais, kibinais ir kitais gardumynais.

Irena POŽĖLIENĖ