Mes turime 413 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3744
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19945
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95975
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Istorijos pamoka Nalšios muziejuje

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis Nr.78 (1321)

Šiemet minime 150 m. sukaktį nuo 1863 metais vykusio sukilimo, kuris neaplenkė ir Švenčionių krašto. Ir nors apie prieš 150 metų vykusius įvykius šiemet rašyta jau ne vieną kartą, bet dar vienas priminimas, manau, bus ne pro šalį.

Dar kartą prisiminti 1863 m. sukilimą paskatino prieš kurį laiką Nalšios muziejuje vykęs susitikimas su humanitarinių mokslų daktaru istoriku Jonu Juodagalviu. Tas susitikimas buvo puiki istorijos pamoka jame dalyvavusiems moksleiviams. Juk iš žmogaus, daug rašiusio apie Švenčionių kraštą, lūpų išgirstas pasakojimas kur kas tikresnis nei istorijos vadovėliuose aprašyti įvykiai. Juolab gerb. Jonas Juodagalvis tiek knygoje „Švenčionių kraštas, išleistoje 1996 m., tiek 2001 m. išleistoje knygoje „Švenčionys: dvaras-miestelis-miestas“ paliečia 1863 m. sukilimo įvykius tiek Švenčionių apskrityje, tiek Švenčionių mieste.

Susitikimo pradžioje gerb. Jonas Juodagalvis trumpai papasakojo apie save, o didžioji dalis susitikimo laiko buvo skirta 1863 metų sukilimo įvykiams Švenčionių krašte, jo pasekmėmis bei represijomis, kurias vykdė caro valdžia, numalšinusi sukilimą.

Manau, kad iš humanitarinių mokslų daktaro istoriko Jono Juodagalvio išgirstas pasakojimas apie prieš 150 metų vykusį sukilimą moksleiviams pagilino žinias ne tik apie to meto įvykius, bet ir mūsų krašto istoriją.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis