Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2710
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12897
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88927
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Senovės diena Stanislavave

2013 m. lapkričio 6 d., trečiadienis Nr.81 (1324)

Stanislavavo kaimo bendruomenė „Vystutis“, vykdydama Vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ finansuotą projektą „Senųjų tradicijų bei amatų išsaugojimas ir puoselėjimas Stanislavavo kaimo bendruomenėje“, šią vasarą, birželio mėnesį, surengė etnokultūrinę ekspediciją, kurios metu buvo aplankyti kaimai, priklausantys Stanislavavo kaimo bendruomenei. Buvo surinkta daug įdomios ir vertingos medžiagos – senovinių dainų, pasakojimų, papročių, tikėjimų, amatų aprašymų, senovinių nuotraukų bei buities rakandų. Projekto vadovė – Daiva Trinkūnienė, Stanislavavo kaimo bendruomenės „Vystutis“ pirmininko pavaduotoja. Vykdant ekspediciją, buvo pasitelkta specialistų pagalba – ekspedicijoje dalyvavo Nalšios muziejaus Etninės veiklos skyriaus vedėja Violeta Balčiūnienė.

Spalio pabaigoje Stanislavavo kaimo klube vyko baigiamasis šio projekto renginys „Senovės diena Stanislavave“, kuriame bus aptarti ekspedicijos rezultatai, pagerbti žmonės, kurie ekspedicijos metu pateikė daug vertingos ir įdomios medžiagos, pasveikinti jubiliatai, aptarti kiti kaimo bendruomenei aktualūs klausimai. Susirinkusieji klausėsi nuotaikingo koncerto, skanavo Stanislavavo krašto autentiškų valgių, žvalgėsi po senųjų nuotraukų, senovinių daiktų bei audinių parodas, dalinosi prisiminimais. Visi eksponatai buvo aprašyti, prie senųjų buities įrankių prisegti lapeliai su pavadinimais – juk nemažai tų daiktų dabar buityje nebenaudojami, o jaunoji karta ir ne visus juos žino. Ypač smalsiai dairėsi visi į senąsias fotografijas, kuriose užfiksuoti šio krašto žmonės, jų džiaugsmai ir rūpesčiai, kasdieniai darbai ir šventės.

Šventės dalyvius pasveikino Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, įteikusi ir Padėkos raštą D.Trinkūnienei, kuri gerokai sujudino ir kultūrinį, ir visuomeninį šio krašto gyvenimą. Stipria bendruomene pasidžiaugė ir jos pirmininkas ūkininkas Rimantas Stankūnas, šiame krašte sukūręs nemažai darbo vietų, negailintis laiko ir lėšų Stanislavavo bendruomenės stiprinimui bei palaikantis visas savo žemiečių iniciatyvas, o ir pats nestokojantis vertingų idėjų. Renginyje dalyvavo tarybos narys Vladislav Kurilo, Švenčionių seniūnas Tadas Bečelis, „Sirvėtos“ regioninio parko atstovai Marius Semaška ir Tatjana Ivanova. Šventę vedė Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė Violeta Čepukova, taip pat labai artima šiam kraštui, nes keliolika metų čia dirbo. V.Čepukova pabrėžė, kad istoriją sunku išsaugoti, jeigu ji neužrašoma, o tai, kas padaryta šio projekto metu, išliks ateities kartoms ir bus dar vienas takelis į šio krašto dvaro atgimimą.

Šventės dalyviams koncertavo Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblis „Dobile“, atlikęs ir keletą dainų, kurios užrašytos ekspedicijos po Stanislavavo kraštą metu. Smagių istorijų šio krašto tarme papasakojo ir pasakorius Andrius Navickas. Koncertavo ir Strūnaičio kaimo klubo kapela „Merkūna“, Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ šokių grupė, keletą senovinių dainų atliko ir Stanislavavo kaimo dainininkės.

Stanislavavas – labai lietuviškas, tačiau mažai tyrinėtas istoriniu-etnokultūriniu požiūriu kraštas. Ekspedicijos metu buvo renkama medžiaga apie šio krašto praeitį, dvarą, senąsias tradicijas, dainuojamąjį ir pasakojamąjį folklorą, amatus, kulinarinį paveldą, čia gyvenusius žmones. Taip pat surinktos senosios nuotraukos, kurios nuskenavus buvo panaudotos parodai, o originalai grąžinti savininkams. Viena iš ekspedicijos organizatorių V.Balčiūnienė papasakojo renginio dalyviams, kaip buvo renkama medžiaga, kas įdomaus ir vertingo surasta ir kaip bus visas šis turtas saugomas. Buvo tiriamas Stanislavavas bei 11 aplinkinių kaimų, priklausančių Stanislavavo kaimo bendruomenei „Vystutis“. Ekspedicijos metu aplankyta apie 40 žmonių. Į ekspedicijos darbą buvo įtrauktas bendruomenės jaunimas, kuris talkininkavo renkant medžiagą – vykdė anketavimą. V.Balčiūnienė džiaugėsi, kad buvo labai lengva dirbti su D.Trinkūniene, kuri gerai žino šį kraštą ir pažįsta jo žmones, moka šiltai ir nuoširdžiai bendrauti. Ekspedicijos metu buvo surinkta ir nemažai folkloro: dainų, pasakojimų, papročių, posakių, kaimo etiketo momentų ir pan. Ypač gerai išsaugoti prisiminimai apie kalendorines šventes. Pavyko rasti ir autentiškų dainų, pavyzdžiui tik Stanislavavo krašte atliekama „Zelionaja“ giesmė, skirta netekėjusioms mergelėms, arba „Skrido, skrido du karveliai“ ir t.t. Ne vienai iš užrašytų dainų būdingas archajiškas heterofoninis dainavimo būdas, kurį pademonstravo „Dobile“ ansamblis.

Padėkos ir dovanėlės buvo įteiktos visiems bendruomenės nariams, bent kiek prisidėjusiems prie šio projekto, taip pat bendruomenės vardu buvo pasveikinti jubiliejus švenčiantys žmonės, o seniūnas T.Bečelis įteikė Padėkas ir dovanėles gražiausių sodybų šeimininkams.

Skanaudami šio krašto šeimininkių iškeptą duoną, pyragus, girą, kumpius, dešras ir kitus skanėstus šventės dalyviai dalinosi prisiminimais, džiaugėsi susitikę ir seniau matytus iš šio krašto kilusius, bet čia jau nebegyvenančius žmones, šiltai priėmė ir naujai čia atsikrausčiusius Stanislavavo ir vaizdingų jo apylinkių gyventojus. Kadangi renginys vyko Stanislavavo dvare, bene kiekvienas palietė ir šią temą ir vylėsi, kad pavyks parengti projektą ir gauti finansavimą, kad ir šis didingas statinys, kuriame įsikūrusi biblioteka, kaimo klubas, įgautų naują kvėpavimą ir taptų dar didesniu bendruomenės traukos centru ir šio krašto puošmena.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis