Mes turime 584 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3034
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21455
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:103204
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Naujas požiūris į mokslą

2013 m. lapkričio 9 d., šeštadienis Nr.82 (1325)

Praėjusią savaitę rajone lankėsi švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis

 

Profesinio mokymo poreikis – nenutolstant nuo įmonės

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis savo vizitąrajone pradėjo  nuo Pabradėje esančios vienos didžiausių įmonių šalyje -  UAB „Intersurgical“, kur aptarė profesinio rengimo problemas. Direktorius atskleidė, kad įmonė, nesulaukusi, kol šalies mokymo įstaigos paruoš kvalifikuotų darbuotojų, ėmėsi mokyti juos pati. Paaiškėjus, kad darbuotojams trūksta elementarių žinių – jie nemoka skaityti brėžinių, įmonė surado dėstytoją, kuris atvažiuoja keliskart per savaitę ir vietoje surengia mokymus. Įmonės vadovas tvirtina, kad profesijos mokymai turėtų vykti įmonėje arba netoliese jos, kad žmonės neišvažiuotų. Pabradės mieste besiplečianti įmonė – vėl numatyta plėtra dar 6000 kv. metrų ploto – jaučia kvalifikuotos darbo jėgos stoką ir vengia bet kokio kadrų nutekėjimo. Išvykę pasimokyti kad ir netoli, į Vilnių, dalis jaunų žmonių paprastai lieka ten ir dirbti. Be to, kokybiškai galima paruoši darbuotoją tik tada, kai teorija glaudžiai siejama su praktika – darbu konkrečioje įmonėje, kai žmogus dieną ar pusdienį mokosi, ir tuoj pat eina prie darbo. Žinoma, dėstytojai turi būti labai kompetentingi ir kvalifikuoti.

Atrodytų, viskas gerai, kai įmonė pati imasi rengti mokymus, bet ministras Dainius Pavalkis čia įžvelgė didelę neteisybę – įmonė mokymams eikvoja savo finansinius resursus, o profesiniam rengimui skirtos valstybės lėšos eina vėjais, ruošia nepaklausius arba tik teoriją girdėjusius kadrus. Susitikimo metu švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis aptarė šią skubiai keistiną situaciją drauge su  UAB „Intersurgical“ direktoriumi Sigitu Žvirbliu ir rajono meru Vytautu Vigeliu bei numatė galimus sprendimo būdus. Ministras pasiryžęs atplėšti dalį profesinio mokymo lėšų ir skirti įmonės kadrų rengimui Pabradėje. Visų trijų šalių – ministerijos, įmonės ir savivaldybės – sudaryta atstovų komisija imsis praktiškai įgyvendinti planus.

 

Planas – stumtelėti vienus prie kitų

Profesinio rengimo tema buvo tęsiama ir ministro susitikime su Švenčionių profesinio rengimo centro kolektyvu. Ministro nuomone, suradę sąlyčio taškus, šie du kolektyvai galėtų bendradarbiauti ir būti vieni kitiems naudingi. Bet kol kas, kaip sakė PRC direktorė Milda Gustienė – Vilniškė, derybos su „Intersurgical“ buvo bevaisės. Pasak direktorės, didžiausia kliūtis, kad profesinio rengimo centras neturi lėšų reikiamai mokymo bazei įrengti. Šiuo metu nėra ir mokymo programų tokių specifinių kadrų rengimui. Vis dėlto ministras tikisi, kad bendromis jėgomis su mero pagalba šiuos kolektyvus galima pabandyti suartinti. Juolab, kad siekiant profesinio rengimo centrų didesnės integracijos į konkrečius regionus, yra minčių perduoti juos savivaldybėms. Šios abi įstaigos turėtų spręsti regiono kadrų rengimo problemas.

 

Profesinis rengimas populiarėja

Apibendrindamas diskusijas apie profesinį rengimą, ministras pasidžiaugė, kad auga jaunimo susidomėjimas profesiniu rengimu. Tai džiugina, nes nesveikas visuotinis aukštojo mokslo siekimas iškreipė padėtį darbo rinkoje. Universitetų šalyje per daug, jie rengia nepaklausių specialistų perteklių, šie neranda darbo. Šiais metais 1441 asmuo su aukštuoju išsilavinimu įstojo į profesines mokyklas. Europa, dėl didelių pelnų iškėlusi gamybą į trečiąsias šalis, suprato klydusi ir dabar bando ją susigrąžinti, yra net šūkis paskelbtas „Grąžinkime gamybą į ES“.

Ministras nemenkino ir socialinių mokslų – jie reikalingi kaip priemonės, padedančios visuomenei suvokti savo siekius kryptis, tikslus. Bet tik gamyba užtikrina pajamas, o su jomis susiję ir visa kita. Gamybai reikia gerų technologijų specialistų, į šitą sritį orientuotis susitikimuose ir kvietė moksleivius ministras.

 

Mokyklų problema – sporto salės ir stadionai

Ministras lankėsi Pabradės ir Švenčionių miestų mokyklose. Nesiekta ministro vedžioti po sutvarkytas patalpas, o problemas laikyti užrakintas, priešingai. Visi drauge – ministras su rajono meru ir Švietimo skyriaus vedėju bei mokyklų direktoriais apžiūrėjo labiausiai problemines mokyklų vietas. Į Švenčionėlius šįkart ministras nevyko, nes čia mokyklų pastatai – vieni geresnių.

Sporto salės, dėl lėšų stokos nematę normalaus remonto nuo tada, kai mokyklos pastatytos, ministrui pasirodė pasibaisėtinos. Taip pat ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo pastato dalis, kur, sako, temperatūra nukrenta iki minusinės, užstrigusi  Švenčionių vidurinės renovacija. Vėliau savivaldybėje vykusiame susitikime su švietimo įstaigų vadovais ir rajono savivaldybės administracija ministras Dainius Pavalkis sakė: „Neturime teisės tokiomis sąlygos laikyti vaikų ir pedagogų, privalome surasti lėšų ir tvarkyti pastatus.“

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje pedagogės klausė ministro, kodėl vėluoja atlyginimai, juk, pasak jų, mokinio krepšelis skirtas iki gruodžio. Pasirodo, mokytojos klydo – ministras patikslino, kad liberalai švietimui paliko krepšelį tik iki rugsėjo (taip buvo suplanuotas biudžetas, kurio pakeisti metams baigiantis išrinktai naujai valdžiai jau neužteko laiko).

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje su ministru susitiko ir kitų rajono mokyklų jaunimo atstovai. Jie domėjosi studijomis, egzaminais, profiliavimu, siūlė idėjas, kaip geriau organizuoti žinių patikrinimą ir kt. Ministro padėjėja viską kruopščiai fiksavo. Daug jaunimo kritikos susilaukė aukštasis mokslas, kuris, kaip informavo ministras, bus keičiamas iš pagrindų. Mokslo pažanga pati nušluos ir nepaklausias programas, ir, ko gero, privers keisti universitetus, kurių galėtų likti 3, gal 4. Į gyvenimą veržiasi visiška naujovė – studijos internete. Svarstomi keli variantai dėl mokesčio už studijas. Tokio, koks yra dabar, jau 2015 m. turėtų nelikti. Niekur Europoje, o ir pasaulyje, nėra tokio skirtumo, kaip liberalų įvestas mokestis. Pasak ministro, jis be abejonės pažeidžia lygybės principą. Studijuosiantiems po poros metų ministro žodžiai įkvėpė optimizmo, o vertingi patarimai pravers besirengiant studijoms.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ