Mes turime 394 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3018
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19219
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95249
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lapkričio 18-oji – Europos supratimo apie antibiotikus diena

2013 m. lapkričio 16 d.šeštadienis Nr.84 (1327)

Antibiotikai – draugai ar priešai?

Prisipažinsiu, nustebau, kad yra tokia diena. Gal ir gerai, kad yra. Gerai, kad ir antibiotikai yra. Tik, va, – jei to supratimo apie juos nebus, tai nebebus svarbu, ar jie yra – antibiotikai nebeveiks. Taip, taip, nebeveiks. Protingas antibiotikų vartojimas padėtų išsaugoti antibiotikų veiksmingumą, kad juos galėtų vartoti ateities kartos.

Tik kiek daugiau nei 80 metų praėjo nuo tada, kai britų biologas ir farmokologas Aleksandras Flemingas atrado peniciliną, ir jau yra grėsmė, kad šie vaistai gali nebeveikti. 1945 metais už antibiotikų atradimą buvo įteikta Nobelio premija. Savo laiku padarę didžiulį perversmą medicinoje, tapę galingu ginklu gydant įvairius infekcinius vidaus ligų susirgimus, užkrėstas žaizdas, antibiotikai jau dabar ne visada padeda. Kodėl taip yra? Viskas gi dėl to supratimo – ir medikų, ir visuomenės.

Pats pavadinimas sako: antibiotikas – prieš gyvybę. Jei ta gyvybė – bakterijos, sukėlusios ligą, – labai gerai. Bet jei nėra supratimo apie antibiotikų vartojimą, tai jie tampa ir žmogaus žudiku. Taip yra dėl dviejų priežasčių. Viena – piktosios bakterijos, sukėlusios ligą, nebebijo antibiotikų, jos randa būdų pasikeisti, prisitaikyti, kad išliktų, joks antibiotikas jų nebeįveikia. Kita priežastis – antibiotikų šalutinis poveikis žmogaus organizmui. Neatsakingas antibiotikų vartojimas būna ir dėl medikų kaltės, ir dėl pačių besigydančių žmonių. O kur dar maiste aptinkami antibiotikai, kuriais gydyti gyvūnai, paukščiai arba bandyta išlaikyti produkcijos šviežumą.

Mes, medikai, kartais išrašome receptą antibiotikui, neįvertinę infekcinio susirgimo sukėlėjo – ne visada tai būna bakterijos. Dažnai gydytojo pasirinkimui – skirti ar ne antibiotikus turi įtakos ir paciento noras tą vaistą gauti, įsitikinus, kad kitaip jis nepasveiks. Kai iš žmogaus išgirstu, kad tetraciklino ar ospamox tabletę jis išgeria esant temperatūrai, nebenustembu – tam neteisingam supratimui dažnai mes patys, medikai, būnam padėję pagrindus. Pakeisti žmogaus įsitikinimą, kad antibiotiko tabletė ar kapsulė numuš temperatūrą, labai sunku. Kaip ir įtikinti, kad ne visada tą temperatūrą reikia pulti mažinti. Priežasčių daug – noras greičiau pasveikti, reikia būtinai į darbą, antibiotikų įsigijimas kaimyninėje šalyje. Žiūrėk, kokį sykį, du savigyda ir pavyksta. Pasidaro aišku, kad „na, ką čia tas mano gydytojas šneka, kad nereikia antibiotikų, va – sugėriau 3-4 tabletes ir pasveikau, ir nieko neatsitiko“. Bet gi tų bakterijų milijonai. Jos keičiasi, mutuoja. Anksčiau buvusios jautrios vienam ar kitam antibiotikui, po tų 3-4 tablečių nespėja žūti, o tik užsigrūdina – kitą sykį jų tos tabletės jau ir visai nebeveiks. Taip gimsta štamas vos ne visiems antibiotikams atsparių bakterijų, kurių sukeltoms ligoms medikai ginklų nebeturi. Didėjant bakterijų atsparumui antibiotikams, vartojami vis platesnio spektro, brangūs antibiotikai, taip susiformuoja uždaras ratas – bakterijų atsparumas dar didėja.

Visas pasaulis garsiai kalba apie šią problemą. Europoje – nuolat, net diena apie supratimą paskelbta. Kad jis būtų, reikia visiems susitarti. Medikams – kad nepulsime rašyti recepto antibiotikui, gerai nepasvarstę „už“ ir „prieš“. Vaistininkams – kad neduosite lengva ranka antibiotiko be recepto, žmogui paprašius. Pacientams – kad negersite ospamox nuo temperatūros, kad turėsit kantrybės išklausyti gydytojų ir patikėsite jais, kad ne visada reikia skubėti gerti antibiotikų („Nepulk gydyti, duok pasveikti, ar ne?“). Maisto gamintojams – kad pagalvosit, jog ir patiems ar Jūsų artimiesiems šis maistas ant stalo patekti gali.

Laikantis šio susitarimo, dar ilgai būtų nebaisios bakterijų sukeltos ligos, medikai savo rankose tebeturėtų stiprių ginklų prieš jas.

Pabaigai palinkėsiu visiems nesusirgti infekcinėmis ligomis – tada ir antibiotikų nereikės. Kaip toj dainoj: „Kojas laikyk šiltai, saugok tvirtai sveikatą“.

Ramunė PAŠKEVIČIENĖ

UAB Švenčionėlių sveikatos centro šeimos gydytoja

 

 
Reklaminis skydelis