Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2754
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12941
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88971
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Susitikimuose – apie nuveiktus darbus rajone ir šalyje

2013 m. lapkričio 23 d. šeštadienis Nr.86 (1329)

Rajono meras Vytautas Vigelis ir Seimo narys kultūros ministras Šarūnas Birutis praėjusią savaitę susitiko su gyventojais Adutiškyje ir Svirkose. Nuo čia prasidėjo tradicinės rajono mero ataskaitos rinkėjams, drauge pas rinkėjus vyko ir Seimo narys.

 

Adutiškis gražėja – tik gyvenk ir džiaukis

Atokiame šalies pakraštyje, pačiame pasienyje su Baltarusija, esantis Adutiškio miestelis atkakliai priešinasi žiauriai šių dienų realybei – mažų gyvenamųjų vietovių nykimui. Čia tebėra mokykla, asfaltuojamos gatvės, tvarkomas apšvietimas, remontuojami keliai, atidarytas daugiafunkcinis centras.

Meras informavo gyventojus, kad numatyti ir tolesni infrastruktūros gerinimo darbai: sutvarkyti vandentiekį ir pratęsti jo trasas, atnaujinti Adutiškio, Švenčionių, Vidžių, Postavų gatvių šaligatvius, rekonstruoti seniūnijos žvyrkelių dangą, naujai įrengti Stoties g. ir pakeisti Ažuolo, Vienkiemių, Darbininkų, Sodų ir kt, gatvių apšvietimo linijas. Taip pat planuojama renovuoti Adutiškio ambulatoriją. Atrodytų, gyvenk ir džiaukis, bet gyventojų tragiškai mažėja. Mero patarėja Audronė Linkuvienė, kilusi iš Adutiškio, atliko skaičiavimus ir su skausmu konstatavo: jeigu išliks tokia pat demografinė tendencija, po 10-15 metų Adutiškyje jau gali nelikti gyventojų.

Tiesa, vilčių teikia tai, kad ruošiamasi atidaryti Adutiškio tarptautinį postą. Ministras Šarūnas Birutis patikino, kad pavasarį prasidėjo rimti darbai, vyksta projektavimas. Tarptautinio posto atidarymas, manoma, labai pagyvintų Adutiškį. Dėl intensyvaus eismo besibaiminančius žmones meras nuramino – su kelio išplatinimu kompleksiškai planuojamas aplinkkelis.

 

Žmonės pasisako prieš pašalpų mokėjimą

Susitikimuose su meru ir adutiškiečiai, ir svirkiečiai griežtai pasisakė prieš pašalpų mokėjimą galintiems, bet nenorintiems dirbti. „Niekam nemokėti, tegul eina dirbti!“ - piktinosi garbaus amžiaus moterys. Nuo kitų metų dėl pašalpų skyrimo palikta spręsti pačioms savivaldybėms. Sunku patikėti, kad tiek žmonių reikia paramos – abiejų seniūnijų pašalpų ir kitokios paramos gavėjams savivaldybė išmokėjo beveik po pusę milijono litų.

 

Vykdo pažadus

Šiomis dienomis sukako vieneri Vyriausybės darbo metai. Kultūros ministras Šarūnas Birutis atsiskaitė abiejų seniūnijų gyventojams apie pirmaisiais metais valdančiojoje koalicijoje esančių Darbo partijos atstovų nuveiktus darbus. Pasak kultūros ministro darbiečio Šarūno Biručio, rinkėjų lūkesčius jie dalinai pateisino. Pirmiausia dėl minimalios algos didinimo. „Niekas netikėjo, kad tai bus padaryta, bet Darbo partija pasiekė, kad į Vyriausybės programą būtų įrašytas MMA didinimas, ir tai įgyvendinta“, - dėstė ministras.

Š.Birutis apgailestavo, kad dėl Konstitucinio Teismo sprendimo kol kas (bet tik kol kas) liko neįvykdytas kitas svarbus pažadas - grąžinti pensijas ir dar jas padidinti. Konstitucinis Teismas priėmė sprendimą, kuriuo vadovaujantis algos grąžinamos teisėjams ir aukštiems politikams. Tam papildomai reikės apie 200 mln. Lt, tad pensininkams jau nelieka, teks atidėti vėlesniam laikui.

Susikrimtęs kultūros ministras ir dėl kultūros darbuotojų atlyginimų, kurie yra labai maži ir ilgą laiką nebuvo didinami. Jis pranešė, kad pavyko pasiekti, jog kitąmet kultūros darbuotojams atlyginimai bus didinami, bet dėl viso pikto pabeldė į medį... Turbūt niekas kultūros darbuotojų taip nemylėjo kaip dabartinis kultūros ministras Šarūnas Birutis. „Jie patys svarbiausi. Be jų neturėtume valstybės. Valstybė prasideda nuo kultūros“, - kalbėjo ministras.

 

Kitąmet grąžins elektros lengvatą

Svarbią vietą Darbo partijos programoje užima energetikos klausimai. Seimo narys Šarūnas Birutis pasisako už atominės statybą, bet tik ne tokios, kokia buvo planuota konservatorių, ir ne tokiomis aplinkybėmis. „Atominės elektrinės projektas sustabdytas dėl labai neaiškių machinacijų ir mūsų visų, mokesčių mokėtojų, pinigų iššvaistymo. Paaiškėjo, kad jokių susitarimų su Latvija ir Estija nebuvo, visą išlaidų naštą planuota užkrauti Lietuvos žmonėms. Nusikalstamas požiūris, tas pats ir su kitais strateginiais projektais“, - pasakojo Š.Birutis.

Jis pranešė džiugią žinią Adutiškio ir Svirkų seniūnijų gyventojams – didelių pastangų dėka kitais metais bus grąžinta elektros lengvata.

 

Kiauliški“ reikalai sukėlė pasipiktinimą

Drauge su meru į susitikimus vykęs Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma informavo gyventojus apie apribojimus ir griežtas sąlygas laikantiems kiaules buferinėje zonoje. Į buferinę zoną patenka abi seniūnijos - Adutiškio ir Svirkų. Žmonės piktinosi, kad šitaip norima palikti juos be mėsos. Iki Švenčionių toli ir kelionė labai brangi, o vietoje šviežios mėsos nėra kur nusipirkti. Nenorintiems atsisakyti kiaulių auginimo sudarytos labai griežtos laikymo taisyklės. Labiausiai žmones piktina būtina sąlyga, kad kiemas būtų aptvertas, o jeigu ne, tvora aptvertas turi būti tvartas, motyvas – kad į jį nepatektų laukiniai gyvūnai. Žmonės pyko – kokia dar tvora, jeigu tvarte dvigubos durys ir visą laiką užrakintos spyna. Ir dėl sąlygų, ir dėl perdėtų reikalavimų, per mažų išmokų paskerdus kiaules bei nesklandumų paimt skerdžiamų kiaulių mėginius (veterinarams baigiasi pinigai, mėginių paėmimą ir tyrimą apmoka valstybė) visą nepasitenkinimą teko išklausyti Žemės ūkio skyriaus vedėjui. Jis atrėmė skundus argumentu, kad žmonės realiai neįvertina grėsmės. Jeigu susirgtų bent viena kiaulė, 10 km spindulių visos kiaulės būtų konfiskuotos, išvežtos ir sunaikintos. Todėl A.Marma labai prašė gyventojų, kad laikytųsi reikalavimų. Seimo narys Šarūnas Birutis pažadėjo gyventojų pastabas perduoti veterinarijos tarnybai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis