Mes turime 548 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5188
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11598
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93347
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Savivaldybė taupo lėšas ir mažina biurokratiją

2013 m. lapkričio 30 d. šeštadienis Nr.88 (1331)

Nuo gruodžio 1 d. rajono savivaldybėje mažėja seniūnijų, jungiami administracijos skyriai. Apie struktūros pokyčius kalbamės su rajono savivaldybės administracijos direktore Vida RASTENIENE.

 

Nuo pirmadienio (gruodžio 2 d.) nebelieka trijų seniūnijų?

Gyventojams tai neturėtų būti staigmena. Seniūnijų prijungimo procesas prasidėjo prieš gerą pusmetį. Gyventojai buvo informuoti, įvyko apklausos, tik tada šiuos sprendimus teikėme rajono savivaldybės tarybai. Visi gyventojai turėjo galimybę pareikšti savo nuomonę, reorganizacija vykdoma su gyventojų pritarimu.

Rajono savivaldybės tarybos sprendimu nuo gruodžio 1 d. patvirtinta nauja savivaldybės administracijos struktūra. Iki šiol rajone buvo 14 seniūnijų, o nuo gruodžio 1 d. lieka 11. Jungiamos žiedinės seniūnijos (miestų ir kaimų). Logiškas sprendimas, gyventojai nelabai ir pastebės pasikeitimų, nes šios seniūnijos net buvo įsikūrusios tuose pačiuose pastatuose po dvi. Gyventojai su visais reikalais čia ateidavo.

Po reorganizacijos lieka: Švenčionių miesto seniūnija (prie jos prijungta Švenčionių seniūnija), seniūnė Ina Sinienė; Švenčionėlių seniūnija (prie jos prijungta Švenčionėlių miesto seniūnija), seniūnas Antanas Juodaitis; Pabradės seniūnija (prie jos prijungta Pabradės miesto seniūnija), seniūnė Marija Sadovskaja.

 

Pasikeitimų yra ir kitose seniūnijose?

Mažosiose kaimiškose seniūnijose panaikinti seniūnų pavaduotojų etatai. Taupant lėšas nuspręsta, kad pagrindinius darbus atliks seniūnai, o jiems pagelbės padėjėjai raštvedžiai. Seniūnų pavaduotojai kol kas lieka tik labiausiai nutolusiose pasienio zonoje esančiose Adutiškio ir Magūnų seniūnijose, bet laikas parodys, ar jie būtini. Šiose seniūnijose krūviai didesni – didesnė migracija, daugiau reikia pažymų. Apskritai einama link to, kad seniūnams būtų sudarytos sąlygos (pirmiausia, didesni kuro limitai) esant reikalui nuvykti pas gyventojus.

 

Seniūnijų darbuotojams gerokai padidės krūviai? Ar nesuprastės gyventojų aptarnavimas?

Pas mus ir taip nelengva – gyventojų tankumas nėra didelis, bet labai didelės teritorijos, gyvenvietės labai nutolę. Gyventojų mažėja, bet lieka visa infrastruktūra, ją reikia aptarnauti. Taip, bus sudėtinga, krūviai dar padidės, bet liekantys darbuotojai ir nori dirbti, ir tikrai turės daug dirbti. Darysime viską, kad gyventojams būtų užtikrintas savalaikis ir kokybiškas visų paslaugų teikimas.

 

Reorganizacija palietė ir administracijos struktūrą?

Taip, nuo gruodžio 1 d. naikinama daug skyrių juos prijungiant prie kitų skyrių. Prie Juridinio skyriaus prijungtas Civilinės metrikacijos skyrius, naujojo Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas – Vygandas Kastanauskas. Prie Kultūros skyriaus prijungtas Švietimo skyrius, naujojo Kultūros, švietimo jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė. Prie ekonomikos ir turto valdymo skyriaus prijungtas Mokesčių skyrius, naujojo Mokesčių ir turto skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiuvienė. Prie Personalo skyriaus prijungtas Informacinių technologijų skyrius, naujojo Bendro skyriaus vedėja Birutė Misiūnienė. Pabrėžiu – visa tai daroma taupant biudžeto lėšas. Taip pat atsisakėme ūkinės veiklos – valytojų ir sargų – valymo ir apsaugos paslaugas perkame. Jau įvykęs konkursas, bet sutartys dar nepasirašytos, tad negaliu įvardinti, kas teiks šias paslaugas. Lygiai tokiu pačiu keliu pasuko ir kultūros bei švietimo įstaigos. Švietimo įstaigos sumažino apie 93, o kultūros įstaigos apie 27 etatus ir valymo bei apsaugos paslaugas perka.

 

Kada taupymo priemonės rezultatų?

Ženkliai sumažinome darbuotojų skaičių. Savivaldybės administracijoje buvo 302 etatai, o nuo gruodžio 1 d. liko 236 (66 etatais mažiau). Ne iš gero gyvenimo tenka tai daryti. Eilę metų mažinamas biudžetas savivaldybės savarankiškoms funkcijoms, nors Vyriausybė vis daugiau funkcijų perduoda savivaldybėms, neskirdama finansavimo. Kaip betaupytume, lėšų trūksta. Nori nenori tenka mažinti valdininkų skaičių. Aišku, visa tai yra skaudu, bet situacija nepalieka kito pasirinkimo. Esame labai dėkingi darbuotojams už indėlį į savivaldos darbą.

Ekonomija numatoma tikrai nemaža, bet ne iš karto, 2014 metais dar to nepajusime, nebent metų pabaigoje. Darbuotojus atleidžiame su išeitinėmis pašalpomis, o žmonės išdirbę ilgai, išeitinės didelės. Taupymo rezultatus galėsime įvertinti formuodami 2015 metų biudžetą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ