Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5450
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19310
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91667
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyvenimas priklauso nuo bendruomenės pastangų

2013 m. gruodžio 7 d. šeštadienis Nr.90 (1333)

Trečiadienį rajono meras Vytautas Vigelis susitiko su Švenčionių miesto gyventojais aptarti svarbiausių darbų ir ateities vizijų. Šiek tiek vėliau prisijungė iš Vilniaus atskubėjęs Seimo narys kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jie gyventojams pranešė gerų žinių.

 

Švenčionys – gražiausias miestas, įsitikinusi seniūnė

Meras trumpai pristatė gyventojams savivaldybės struktūrą ir veiklą, bendrąją situaciją rajone. Mažiau susidūrę su šia savivaldos įstaiga nedaug apie ją težino, nebent tai, kad renkame 25 tarybos narius. Taryboje nuolat dirba 6 komitetai, savivaldybėje įvairius klausimus sprendžia 16 komisijų, jaunimo reikalų taryba. Ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos valstybių grėsmingai mažėjantis gyventojų skaičius neaplenkia ir mūsų, bet su realybe tenka susitaikyti, o gyvenimą turime tokį, kokį susikuria visa bendruomenė. Kai kuriasi darbo vietos, gerėja gyventojų užimtumas, biudžeto surinkimas, ir nuotaikos optimistiškesnės. Taip jau yra, kad žmonės visada nori gyventi geriau, bet Švenčionys iš tikrųjų šalyje žiūrisi visai neblogai, įvairiuose reitinguose užima aukštas pozicijas. Nors atsiranda rodančių pirštais į Ignaliną (kažkodėl ne į Molėtus, nors ir jie ribojasi) ir aikčiojančių, kaip ten gražu, dažnai kyla abejonių, kada tie žmonės apskritai buvo Ignalinoje, ką apie ją žino. Kažkam labai graži trinkelėmis grįsta aikštė Ignalinoje, nors tokią pačią turime Švenčionyse. Ignalina besigėrintys atremia, kad ten yra spalvotų plytelių šaligatviuose, bet landšafto specialistai teigia, kad prie gausių gėlynų, kokie puošia mūsų miesto centrą, skoningiau nemarginti takai. Galima ginčytis be galo, bet stebina, iš kur tas žmonių savęs, savo gyvenamosios vietos nevertinimas?

Seniūnė Ina Sinienė pabrėžė, kad mūsų miestas ir rajonas – gražiausias. Nėra ko pavydėti Ignalinai, kurioje tik 15 proc. gyventojų yra mokesčių mokėtojai, vadinasi, dirbantys.

Švenčionių rajone yra 16 tūkst. darbingo amžiaus žmonių, 7 tūkstančiai pensininkų ir apie 4 tūkstančiai vaikų iki 15 metų. Iš viso apie 27 tūkst. gyventojų. Aišku, to nepalyginsi su 1970-aisiais, kai rajone gyveno beveik 40 tūkst. Galima pasidžiaugti ir tuo, kad užimtumas neblogas. Rajone veikia 334 įmonės, 1170 asmenų dirba pagal verslo liudijimus, yra 965 ūkiai. Prieš dešimtmetį rajone pusantro karto viršijęs šalies vidurkį nedarbas šiuo metu mažesnis, negu Lietuvoje: rajone 11,3 proc., Lietuvoje 11,7 proc. Jau tenka girdėti darbdavių skundus, kad trūksta darbuotojų. Jų turėtų padaugėti jau kitąmet, kai bus sugriežtintas pašalpų skyrimas, perdavus šią funkciją savivaldybėms. Dažnai patys gyventojais piktinasi, kad pašalpos mokamos nepagrįstai. Sutaupytos lėšos racionaliau skiriant pašalpas pasiliks biudžete ir bus skiriamos kitoms reikmėms, kaip antai gatvių ir vietinių kelių tvarkymui.

 

ES parama - didžiulė

Žmonės jau įprato prie nuolat vykdomų statybų objektų, ir tai tapo tarsi savaime suprantama. Skaičių kalba įspūdingesnė: per 2007-2013 metų laikotarpį parengta projektų už 217 mln. litų, 175 mln. litų jau įsisavinta, likusieji darbai artėja prie pabaigos. Šiuose milijonuose yra ir savivaldybės lėšų dalis, 10-25 proc., priklausomai nuo projektų. Todėl teko imti ilgalaikes paskolas, kad darbai vyktų, bet tai ne praskolinimas, o atvirkščiai, perspektyvios investicijos, atlikti gyventojams svarbūs darbai, kurių galimybe daug kas netikėjo. Štai 2014 - 2015 m. jau tikimasi sutvarkyti visą kaimo vietovių vandens ūkį, įsibėgėja daugiabučių renovacija ir kt.

 

Biudžetas – toks pats, bet investicijų – daugiau

Ateinančių metų rajono savivaldybės biudžetas nė kiek nedidėja, bet planuojama gauti gerokai daugiau lėšų įvairių objektų atnaujinimui iš Vyriausybės investicijų programos (VIP), ir tai meras įvardija kaip kultūros ministro Šarūno Biručio nuopelną.

 

Kultūros ministras pasiryžęs pakylėti kultūrą į deramą lygmenį

Jau rašėme apie kultūros ministro Šarūno Biručio požiūrį, kad valstybė prasideda nuo kultūros. Ministras kiekviena proga pabrėžia kultūros svarbą ir grindžia ją darbais. Jis – pirmasis kultūros ministras, priklausantis Valstybės strateginio planavimo komitetui. Ministras iškovojo, kad ES paramos lėšas gautų skirstyti tiesiogiai ir Kultūros ministerija, ko dėl nesuprantamų priežasčių iki šiol nebuvo. Jau kai kurie asmenys žiniasklaidoje piktinasi, kad Švenčionys gaus daug lėšų, o mes tegalime pasidžiaugti, jog po 2,5 mln. litų renovacijai pasieks Švenčionių ir Pabradės kultūros centrus. Švenčionių viešoji biblioteka jau atlaisvina patalpas remontui ir keliasi į „Gandriuko“ vaikų darželį laikino prieglobsčio.

Sužibo viltis, kad pagaliau bus tvarkoma ir miesto centre esanti stačiatikių cerkvė – ministras pranešė, kad sėkmingai vyksta jos įtraukimo į kultūros paveldą procesai, atversiantys kelią jos remontui. Stačiatikių bendruomenė pas mus maža, bet sparčiai yrantis cerkvės pastatas tiesiog akis bado visiems.

Nors rajono biudžetas kitąmet nedidėja, ministras tvirtai pažadėjo, kad atlyginimai kultūros darbuotojams didės – šalies biudžete tam numatytos lėšos.

Kultūros ministras pranešė gerų žinių ir kitose srityse. Bus suremontuotas vienintelis kol kas buvęs tuščias rajono ligoninės 5 aukštas ir jame įrengtas gerontologijos skyrius. Abiejų Švenčionių mokyklų remontui numatyta skirti apie 1 mln. Lt, bus remontuojama kelio atkarpa nuo Švenčionių iki Milkuškų, rengiamasi tarptautinio Adutiškio posto atidarymui.

Meras džiaugėsi tokia investicijų gausa, nes iki tol kokius ketverius metus lėšos buvo tik nubraukiamos, o ką pavyko padaryti, tai tik europinių projektų ir didžiulių pastangų dėka, nes centrinė valdžia ant mūsų rajono neturėjo akies...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis