Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3738
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22282
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69608
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kad šventiniai valgiai būtų sveikesni

2013 m. gruodžio 21 d. šeštadienis Nr. 94 (1337)

Artėja švenčių maratonas, nuo maisto įvairovės prekybos centruose raibsta akys. Kartais būna iš tiesų nelengva apsispręsti ir pasirinkti patį tinkamiausią produktą. Per šv. Kūčias ant stalo bus daug žuvies patiekalų. Apie tai, kaip teisingai pasirinkti žuvį ir jos produktus, į ką atkreipti dėmesį renkantis, kalbuosi su Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiąja specialiste - maisto produktų inspektore Asta ŠIRVINSKIENE.

 

- Ant šventinio Kūčių stalo žuvies produktai iš tiesų sudarys didžiąją dalį. Dabar žuvies pasirinkimas didelis, jos gaminių įvairovė gausi. Yra daug šaldytos, atvėsintos, galima nusipirkti ir gyvos žuvies. Tačiau vartotojas turi būti atidesnis ir atkreipti dėmesį į šių produktų ženklinimą. Etiketėse turi būti nurodytas ir žuvies pavadinimas lotyniškai, taip pat kur žuvis sugauta, jos užšaldymo būdas (glazūruotas, užšaldyta); grynasis ir bendras svoris. Šie duomenys labai svarbūs, nes kartais būna vartotojų nusiskundimų, kad atsinešus žuvį iš parduotuvės ir ją atšildžius lieka tik vanduo, tačiau ženklinime būna nurodytas grynasis ir bendrasis svoris. Kartais iš kilogramo bendro svorio žuvies gali būti 800 ar 600 gramų. Kartais vandens būna iki 30 %, priklausomai nuo to, kokia glazūra, koks šaldymas. Ženklinime turi būti nurodytas minimalus vartojimo terminas. Šaldytos žuvies vartojimo terminas gali būti iki 18 mėnesių. Atvėsintos žuvys laikomos ant ledo, o tinkamumo vartoti terminas priklauso nuo to, ar jos skrostos, ar ne. Apie 00 C temperatūroje jos gali laikytis iki dviejų parų. Jų negalima užšaldyti, nes pagal technologinį procesą žuvis turi būti užšaldoma per trumpą laiką. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad užšaldytą žuvį atšildžius pakartotinai, jos užšaldyti nerekomenduojama, nes daug kartų atšildyta ir vėl užšaldyta žuvis keptuvėje tiesiog subyrės arba virs koše, - teigė A.Širvinskienė.

 

- O kaip dėl gaminių iš žuvies? Į ką čia reikėtų atkreipti dėmesį?

- Iš žuvies gaminamų produktų sąrašas būtų labai ilgas. Jei gaminant juos, žuvies skonio savybės pagerinamos cukrumi arba saldikliais, apie tai turi būti nurodyta ženklinime. Natūralu, kad tie produktai gaminami naudojant prieskonius, bet jei naudojamas aspartamas, kuris prailgina naudojimo laiką, turi būti užrašas: „turi fenilalanino šaltinį“. Rūkyti ar sūdyti žuvies produktai gali būti supakuoti į vakuumines pakuotes arba paprastas pakuotes, naudojant apsaugines dujas. Tokiais atvejais turi būti užrašai, kad „žuvis supakuota, naudojant apsaugines dujas“. Šios dujos yra nekenksmingos. Žuvies produktams pagražinti naudojami ir dažikliai, kurie yra įteisinti ES reglamente, tie dažikliai turi būti nurodyti pavadinimu su E ir nomenklatūriniu numeriu. Vartotojams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ant pakuočių  turi būti nurodytas laikas, kiek galima produktus naudoti atidarius pakuotę, kaip ir kokiomis sąlygomis juos laikyti. Visuose gyvūninės kilmės (pienas, kiaušiniai, mėsa, žuvis) produktuose yra sveikumo ženklas, kuris yra ovalo formos.

 

- Į ką dar turėtų dėmesį atkreipti vartotojas, perkantis žuvies produktus?

- Svarbiausia reikia atidžiau paskaityti žymėjimo etiketes, kuriose turi būti produkto pavadinimas ir gamybos rūšis: gyva, šviežia, atšaldyta, vytinta, sūdyta, šaldyta, rūkyta ir kt. Pagal tai vartotojas galės išsirinkti norimą produktą. Perkant žuvį ar jos produktus vaikams maitinti, reikia atkreipti dėmesį į priedus. Priedai E110, E104, E122, E129, E102 ir E124, kurie dedami į vaikų labai mėgstamus kramtomus sliekiukus, dantukus, liežuviukus, gali neigiamai paveikti jų aktyvumą ir dėmesį, sukelti hiperaktyvumą.

 

- Asta, artėja šventės, ir žmonės dažnai susiduria su problema, ką padovanoti, o tada dažniausia ima ir dovanoja maisto papildus. Kaip į šiuos produktus žiūrite jūs?

- Tai bene lengviausia dovana, nes dauguma rūpinasi artimųjų sveikata. Maisto papildų  įsigyti galima ne tik vaistinėse, bet ir maisto parduotuvėse. Svarbiausia reikia įvertinti, kad papildai negali pakeisti maisto, jie tik papildo įprastą maisto racioną. Todėl vartojant papildus, reikia atkreipti dėmesį į normas, nes suvalgius visą saują vietoj vienos kapsulės galima pakenkti sveikatai. Dovanoti maisto papildus nėra blogai, saikingai naudojami jie gali turėti teigiamą poveikį.

Algis JAKŠTAS