Mes turime 192 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4132
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21474
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65457
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Saldi šventė

2014 m. sausio 8 d. trečiadienis Nr. 2 (1340)

Švenčių laukimas visada ypač malonus: namuose jaukiai pakvimpa pyragais, nosį kutena cinamono ir gvazdikėlių aromatai, o į dėžutes gula žiemiškai kvepiantys sausainiai ir meduoliai...

Prieš pat Kalėdas šventiškas renginys – saldumynų kepėjų varžytuvės – organizuotas Švenčionių kultūros centre. Renginio iniciatoriai Lietuvos Liaudies ir Lietuvos Socialdemokratų partijų Švenčionių skyriai jau ketvirtus metus iš eilės suburia talentingus ir išradingus saldumynų kepėjus. Šiais metais pirmą kartą su savais saldumynais varžytuvėse dalyvavo ir kaimynai ignaliniečiai. Renginys kiekvieną kartą stebina jo dalyvių neeiliniais sugebėjimais ir lakia fantazija. Keletą metų iš eilės nepailstanti renginio rėmėja ir įkvėpėja buvo gerbiamoji profesorė Kazimiera Prunskienė. Šį kartą visi jai linkėjome sveikatos ir tikimės sulaukti jos 2014 m. kepėjų varžytuvėse.

Išskirtinė meninė programa, dalyvaujant moksleivių vokalinei grupei ir Kalėdų Seneliui su dovanėlėmis, nepaliko nė vieno šventės dalyvio abejingo. Gera nuotaika ir per kraštus besiliejančios emocijos džiugino visą popietę. Malonu šventėje buvo matyti ne tik Švenčionių rajono gyventojus, bet ir svečius. Mus aplankė LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, atvežusi vaikučiams daug šventinių lauktuvių, o varžytuvių nugalėtojams padėkos raštų ir prisiminimo prizų. Gerbiamajai Rimantei buvo patikėtos ir varžytuvių vertinimo komisijos pirmininkės pareigos. Ir nors Seimo narė, kaip pati minėjo, nėra didelė saldumynų mėgėja, tačiau tortų, pyragų ir sausainių gausa bei nepakartojamas jų skonis „pralaužė“ ledus – visi kepiniai buvo verti pačių nuoširdžiausių susižavėjimo šūksnių: „Puiku!“. Komisijai teko atsakingas ir labai nelengvas uždavinys – išrinkti pačius geriausius. Vertinimo procesas, neslepiant emocijų ir aistrų, nors ir užtruko, bet neprailgo. Kol komisija skaičiavo balus ir rinko nugalėtojus, visų dalyvių laukė nemažiau malonus ir uždegantis užsiėmimas – aukcionas. Tai buvo tikra šventinė intriga. Varžytuvių dalyviai savo produkciją ar dalį jos turėjo galimybę parduoti aukcione. Pageidaujančių parduoti ir pirkti – buvo ne vienas. Kainos kilo nuo kelių iki keliasdešimt litų. Patenkinti liko ir pardavėjai ir pirkėjai.

Ir pagaliau šventės kulminacija – nugalėtojų apdovanojimas.

Jau antrus metus iš eilės kūrybiškiausio ir originaliausio torto kepėja pripažįstama Asta Matuškevičienė. Šiais metais jos tortas buvo tikras meno kūrinys – „Sniego senis besmegenis“. Antros vietos laimėtoja tortų nominacijoje tapo ignalinietė Jūratė Čibirienė. Tortas „Kutuzovas“ tikrai atitiko jo pavadinimą: įspūdingas, labai skanus, nepamirštamas… Trečios vietos laimėtoja – pirmą kartą varžytuvėse dalyvavusi pabradiškė Tatjana Kerul. Pirmas kartas tikrai vertas visuotinio pagyrimo.

Pyragų nominacijoje pirmą vietą laimėjo aktyvi visų ketverių metų varžytuvių dalyvė ir prizinių vietų laimėtoja Audrutė Drabavičienė, kiekvieną kartą varžytuvėms pateikianti ypatingus skanumynus. Jos kepiniai pasižymi originalumu, žaismingumu, priverčia kiekvieną stabtelėti ties „pasakų namukais“, „sniego pataluose besiilsinčiais nykštukais“, „egzotiškais vaisiais“ ir kitais valgomais stebuklais.

Antros vietos laimėtoja – Ana Šimkovskaja iš Pabradės. Ji pasiūlė ir saldžių pyragų, ir labiau sočių, t.y. - su mėsa. Trečios vietos laimėtoja Lena Kugelevičienė iškepė lietuviškiausią mielinį pyragą. Pagrindinis akcentas ir būtinybė, norint iškepti tokį pyragą: močiutės receptas ir gerai iškūrenta lietuviška krosnis.

Malonu šventėje buvo sutikti ir pasveikinti aktyviausius ir nepailstamus visų buvusių saldumynų varžytuvių dalyvius, Švenčionių profesinio rengimo centro moksleivius su vadove. Labai smagu, kad ir jaunimas kiekvienais metais savo nuostabiais kepiniais ir saldumynais sugeba nustebinti visus šventės dalyvius. Šiais metais sausainių nominacijoje jiems pripažinta pirma vieta. Kokių tik sausainių čia nebuvo: ko gero, visokių buvo ir visokiems skoniams. O Vaidos Micevičienės sausainiai labiausiai kalėdiški, šiek tiek „apsnigti“, saldūs, maloniai traškantys. Ana Šimkovskaja apdovanota ne tik pyragų nominacijoje, bet ir sausainių.

Komisija nusprendė paskatinamuoju prizu apdovanoti ir jauniausią varžytuvių dalyvį, sugebėjusį puikiai pristatyti savo kepinius, papasakoti jų receptus – Luką Babachiną.

Įvairūs prizai ir dovanėlės buvo įteiktos visiems varžytuvių dalyviams. Neįvertintų ir nepastebėtų tikrai neliko.

Žiūrovė iš Panevėžio rajono buvo maloniai nustebinta šio renginio populiarumo ir žadėjo visus įspūdžius nuvežti draugams į Panevėžį. Pakalbinti konkurso dalyviai ir svečiai pažadėjo dalyvauti Kalėdinių saldumynų kepėjų varžytuvėse ir 5-mečio jubiliejiniame renginyje, įvyksiančiame 2014 m. gruodžio mėnesį.

Palinkėję vieni kitiems šventiškų šiltų Šv. Kalėdų ir sėkmingų 2014 metų išskubėjome daryti gerų darbų. Jų niekada nebūna per daug, o šiluma ir gerumas kuriuo dalinamės skatina džiaugtis ir tikėti.

Alfreda GRIGIENĖ