Mes turime 263 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1730
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20274
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67600
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Laisvės gynėjų diena – tautos stiprybės ir vienybės simbolis

2014 m. sausio 15 d. trečiadienis Nr. 4 (1342)

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena – viena iš tų datų, kurių niekados laikas neištrins iš tautos atminties. Eis metai, keisis kartos, bet kiekvienais metais sausio 13 d. bus prisiminti 1991 m. sausio 13-osios įvykiai, suvaidinę svarbų vaidmenį Lietuvos tautos kovoje dėl nepriklausomybės ir laisvės. Laisvės, vardan kurios buvo pralietas beginklių žmonių kraujas. Albertas Kamiu apie laisvę rašė: „Žmogus nebus laisvas, kol neįveiks savo mirties baimės“. Negalvojo apie mirtį ne tik žuvusieji ir sužeisti per 1991 m. sausio įvykius žmonės, bet ir tūkstančiai kitų, stovėjusių prie 23 metus prie Aukščiausios tarybos, prie televizijos bokšto ir kitose Vilniaus vietose. Praėjo 23 metai nuo tų lemtingų įvykių.

Minėdami Laisvės gynėjų dieną mes privalome prisiminti žuvusius, prisiminti tą vienybės dvasią, jungusią Lietuvą. Dabar kaip tik dažnai trūksta tos vienybės, bet grįžkime prie Laisvės gynėjų dienai skirtų renginių, kurie prasidėjo sausio 12 d. šv. Mišiomis Švenčionėlių bažnyčioje. Šv. Mišios aukojo kunigas vikaras Dovydas Grigaliūnas, kuris pamokslo metu kalbėjo apie dvasinę stiprybę, tikėjimą, atmintį ir meilę. Visa tai buvo patys svarbiausi veiksniai 1991 m. sausio įvykių dienomis. Pasibaigus šv. Mišioms prasidėjo meninė minėjimo dalis, kurią trumpa įžanga pradėjo Gražina Jarmalytė. Tragiškai ir įtaigiai skambėjo jos balsas, kai mergaitės padėjo žvakutes prie altoriaus už žuvusius 1991 m. sausio įvykiuose. Vėliau koncertavo Švenčionėlių meno mokyklos mokiniai ir pedagogai.

Sausio 12 d. Laisvės gynėjų dienos minėjimas vyko ir Pabradės bažnyčioje, o sausio 13-ąją Laisvės gynėjų diena buvo minima Švenčionių bažnyčioje. Čia Laisvės gynėjų dienos minėjime ir sausio įvykiuose žuvusiųjų pagerbime dalyvavo rajono vadovai, tarybos nariai, o šv. Mišias aukojo Švenčionių parapijos klebonas dekanas Vidas Smagurauskas, jam talkino kunigas Steponas Tunaitis.

Sakydamas pamokslą, skirtą Laisvės gynėjų dienai, dekanas Vidas Smagurauskas kalbėjo apie gyvenimo prioritetus, apie tai, ko reikia mūsų tautai, šeimai, kad Lietuva išliktų.

„Kiekvienas iš mūsų privalo savęs paklausti, ką padarė per tuos 23 metus nuo 1991 m. sausio 13-osios, kad Lietuva būtų tokia, kaip mes norime. Ir dabar yra nuo ko saugo Lietuvą, mūsų šeimas, kad išsaugotume Lietuvą ateities kartoms“, - kalbėjo dekanas Vidas Smagurauskas.

Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis apie sausio 13-osios - Laisvės gynėjų dienos – svarbą sakė: „1991-ųjų sausio 13-oji visiems laikams įrašyta į mūsų istoriją ir paženklinta didelės tragedijos, skausmo, kraujo, bet kartu – ir didelės vilties, apsivalymo, tikros vienybės ženklais. Tos dienos tapo riba, skiriančia pažeminimą ir orumą, nuolankumą ir pasididžiavimą, tai mūsų dvasinio apsivalymo ir atgimimo laikas. Tą naktį prieš 23 metus buvome kaip niekada vieningi, sąžiningi vieni prieš kitus, prieš pačius save, prieš Dievą. Šiandien iškilmingai pagerbdami tuos, kuriuos pašaukė laisvė, prisiminkime šį jausmą dar kartą.

Žmonės, susibūrę iš visos Lietuvos, skydu stojo už savo tautos Parlamentą. Mūsų laisvės tvirtovę. Ir prie jos, ir prie televizijos bokšto tauta budėjo, gyvybės kaina gindama Tėvynę. O šalia mūsų trispalvės – latviai, estai, ukrainiečiai, baltarusiai ir kitų tautų atstovai su savo laisvės vėliavomis. Šis buvimas drauge tiesos kelyje tuomet suteikė tarpusavio pasitikėjimo ir ypatingos ramybės. 1991-ųjų sausio 13-oji yra viena iš nedaugelio dienų, kada Lietuva suvaidino reikšmingą vaidmenį viso pasaulio mastu.

Sausio 13-oji išgrynino mūsų moralę ir tikėjimą, suteikė dvasinės stiprybės žengti laisvės keliu. Tautą vienijančiu ir pasaulį nustebinusiu pasiaukojimo ir drąsos keliu. Tegul visuomet mus sutelkia tų dienų vienybės ir laisvės dvasia, vertybės, kurias turime saugoti, tai tvirtas istorinis, politinis ir dvasinis pamatas, tai yra siekis, kasdien iš mūsų reikalaujantis sąžiningų pastangų.“

Pasibaigus šv. Mišioms prie altoriaus buvo atnešta 14 žvakučių, simbolizuojančių 14 per 1991 m. sausio 13 d. įvykius žuvusių žmonių. Keletą koncertinių numerių atliko Švenčionių J.Siniaus meno mokyklos mokiniai.

Laisvės gynėjų dienai skirtų renginių buvo ir daugiau, vyko parodos, bet ir renginiams pasibaigus išlieka pagarba žuvusiems ir tikėjimas, kad iškovota Lietuvos laisvė bus išsaugota.

Algis JAKŠTAS