Mes turime 404 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3569
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19770
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95800
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Veiklą Lietuvoje pradeda naujas Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas

2014 m. sausio 15 d. trečiadienis Nr. 4 (1342)

Šiais metais veiklą pradeda naujas Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas. Šis fondas pakeis prieš tai veikusią Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims Bendrijoje programą.

Fondo tikslas - skatinti socialinę sanglaudą Europos Sąjungoje ir mažinti žmonių, kuriems gresia skurdas ir socialinė atskirtis skaičių.

Fondo lėšomis bus remiamas maisto produktų ir būtiniausių vartojimo prekių tiekimas labiausiai skurstantiems asmenims. Fondo veikla bus įgyvendinama pagal sanglaudos modelį, t. y. taikant pasidalijamąjį valdymą, pagrįstą kiekvienos valstybės narės 2014–2020 m. veiksmų programa.

Lietuvai 2014-2020 metams kartu su nacionaliniu finansavimu numatyta 276,17 mln. Lt. Programos administravimui numatoma 5 proc. ES skiriamų lėšų, t.y. 11, 83 mln. Lt.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje buvo organizuotas pristatymas – apskrito stalo diskusija, kuriame su kai kurių savivaldybių specialistais ir nevyriausybinių organizacijų atstovais buvo tariamasi dėl naujos programos labiausiai skurstantiems asmenims įgyvendinimo 2014- 2020 metais.

Pasitarime dalyvavusi LSA patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė išsakė nuomonę, kad ankstesnės Maisto tiekimo programos įgyvendinimas parodė, jog be savivaldybių aktyvaus dalyvavimo ir pagalbos programa nebūtų įgyvendinta. Todėl kaip vieną iš efektyviausių šio fondo lėšų skirstymo kelių ji pasiūlė įgyvendinimą per savivaldybes, pasitelkiant į partnerius nevyriausybines organizacijas, tokias, kaip Caritas, Raudonasis Kryžius ir „Maisto bankas". Šios nevyriausybinės organizacijos jau yra dalyvavusios Maisto tiekimo programoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristatė kelis galimus šios programos įgyvendinimo būdus (scenarijus). Atsižvelgiant į tai, jog svarbi visų savivaldybių nuomonė, prieš priimant sprendimą, buvo nutarta parengti ir visoms šalies savivaldybėms išsiųsti anketą.

LSA inf.

 
Reklaminis skydelis