Mes turime 329 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1583
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11770
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87800
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl netvarkingo kamino prarasti artimieji ir namai

2014 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr. 7 (1345)

Sausio 19-ąją Šakių rajono Matulių kaime dėl krosnių ir dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo taisyklių pažeidimo užsidegė individualus gyvenamasis namas. Šioje sodyboje lygiai prieš trejus metus dėl šios priežasties irgi buvo kilęs gaisras, kuriame tuomet žuvo namo šeimininkas ir jo sūnus. Likusi viena sodybos šeimininkė įsikūrė vasaros virtuvėje, tačiau iš ano gaisro, atrodo, nepasimokė. Prieš pusmetį Šakių priešgaisrinės priežiūros inspektoriai, lankydamiesi šiame name, įspėjo jos savininkę, kad namelio kaminas netvarkingas ir jį būtina tvarkyti. Tačiau pareigūnų pastabos liko be atsako, ir kaminas liko nesutvarkytas. O nelaimė atėjo jau šiemet, sausį, kai nuo stipriai prikūrentos krosnies netvarkingo kamino plyšiuose pradėjo smilkti įsprausta stiklo vata ir įvairūs skarmalai. Po to smilkimas persimetė ir į kitas namo vietas. Per kilusį gaisrą nudegė pastato stogas, pradegė perdengimas, išdegė vidus. Atskubėję ugniagesiai užgesino namo degėsius, išgelbėjo šeimininkės mylimą katinėlį ir šalia namo garaže stovėjusį lengvąjį automobilį, kuriuo moteris ir išvyko pas gimines.

16 gaisrų per sausio 20-ąją, 56 – per tris paskutines paras. Tiek gaisrų, kilusių dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų įregistravo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas per 3 šias šaltas dienas. Laimė, šiuose gaisruose žmonių aukų buvo išvengta, tačiau devyniuose gaisruose liepsnos smarkiai nusiaubė gyventojų namus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja gyventojus, jei krosnis kūrenama kasdien, dūmtraukius reikia valyti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti nutinkuoti ir išbalinti kalkių skiediniu ar kitokiais dažais. Nes jei dūmtraukyje atsiras įtrūkimų ar plyšių, jie bus greičiau pastebimi. Dera žinoti, kad gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, kai atsiranda plyšių kaminų, židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurai naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.

Gaisro priežastimi gali būti ir susikaupę suodžiai krosnių bei dūmtraukių kanaluose. Juolab kad intensyviai kūrenant neretai smarkiai įkaista krosnis bei dūmtraukis, todėl degūs daiktai turi būti pakankami toli arba gerai izoliuoti. Negalima malkų ar kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Jo matmenys turi būti ne mažesni kaip 500x700 mm. Jei norite išvengti gaisro, tai kūrenantis krosniai, židiniui ar degant viryklei, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. Ir dar – pačios skaudžiausios nelaimės įvyksta būtent tada, kai vaikai paliekami namuose vieni.

Kūrenant krosnis pavojingos yra ir smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių, kitaip galima jomis apsinuodyti. Smalkės yra bespalvės ir bekvapės. Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Pirmieji apsinuodijimo požymiai – lengvas apsvaigimas ir mieguistumas. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų išveskite į gryną orą ir nedelsdami kvieskite medikus, o patalpas gerai išvėdinkite.

Kita aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų rūbų, o išeidami iš namų juos būtinai išjunkite.

PAGD VPPV Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus inf.

 
Reklaminis skydelis