Mes turime 429 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4619
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14806
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90836
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Didžiausia sėkmė, kai laimi abu

2011 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis Nr. 57 (1104)

Liepos pabaigoje Sariuose vyko Vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ seminaras „Sudėtingų ir konfliktinių situacijų valdymas. Pasitikėjimo savimi ugdymas“.


Projekto dalyviai mokosi

VVG „Švenčionių partnerystė“ vykdo projektą „Vietos plėtros 2009-2014 m. strategijos įgyvendinimo dalyvių gebėjimų ugdymas ir aktyvumo skatinimas“. Jo pagrindinis tikslas - telkti vietos veiklos grupės narius, teritorijos gyventojus ir ugdyti jų gebėjimus veikti kartu įgyvendinant Vietos plėtros 2009-2014 metų strategiją. Tam, kad Strategija būtų sėkmingai įgyvendinta ir pasiekti visi joje numatyti tikslai bei rezultatai, VVG valdybos nariams ir Strategijos įgyvendinimą administruojantiems asmenims rengiami mokymai, seminarai. Seminaras apie konfliktų valdymą – šio projekto, vyksiančio iki 2015 m. kovo mėn., dalis.

 

Sudėtingos situacijos – dažnos

Nėra dviejų vienodų, taigi ir vienodai mąstančių, žmonių. Tuo gyvenimas ir įdomus, bet kartu ir sudėtingas, nes visi esame skirtingi, o veikti tenka kartu. Lektorius – organizacijų psichologas Mantas Tvarijonavičius – seminaro dalyvius mokė bendravimo subtilybių, kaip suprasti pašnekovą, padėti jam atsiskleisti, pasijusti įvertintam ir kartu nesumenkinti savo paties vaidmens ir vertės šiuose santykiuose. Pasak lektoriaus, viskas priklauso nuo situacijos interpretavimo. Tai, kas vienam atrodo niekis, kitam gali pasirodyti reikšminga. Tai nereiškia, kad reikia smulkmeniškai problemų ieškoti, bet analizuojant situacijas bendravimo klaidų dažnai pasimato: galbūt buvo galima su tuo žmogumi pasikalbėti žymiai maloniau, prasmingiau, o konflikto išvengti arba jį išspręsti abiems pusėms naudingu būdu. Todėl siekiant efektyvaus bendravimo ir gerų rezultatų, verta pasistengti, o dar geriau, ne intuityviai, tarsi užrištomis akimis, tai daryti, o pasimokyti bendravimo gudrybių. To ir susirinko liepos pabaigoje Sariuose VVG „Švenčionių partnerystė“ projekto administravimo grupė, valdybos ir kaimo bendruomenių atstovai. „Tenka daug bendrauti su įvairiausiais žmonėmis, tikrai sudėtingų situacijų būna kone kasdien. Norisi geriau suprasti žmones, o ir kad jie mane geriau suprastų. Todėl pasiėmiau porą dienų atostogų ir esu seminare, - dalinosi mintimis Milkuškų kaimo bendruomenės pirmininkė Marijona Strakšienė.

Po trumpos lektoriaus ir dalyvių pažinties paaiškėjo, kad panašių lūkesčių vedini atvyko į seminarą visi dalyviai.

 

Dalyviai – tikrąja prasme

Sudėtingas seminaras reikalavo maksimalaus dėmesio, leido atsipalaiduoti tik per kelias trumpas pertraukėles. Lektorius jau nuo pat pirmųjų akimirkų prikaustė dėmesį ir jį išlaikė porą dienų - iki pat seminaro pabaigos. Seminaro dalyviai ne tik klausėsi, bet ir sprendė daug praktinių užduočių, buvo aktyviai įtraukti net teoriškai apibūdinant sąvokas, pavyzdžiui, konfliktą ir jo priežastis, agresyvų elgesį, įvairias emocijas ir kt., o lektorius vėliau reziumuodavo. Tai leido kiekvienam pasijusti aktyviu, skatino mąstyti.

 

Pagrindinė konfliktų priežastis

Viso seminaro metu godžiai gaudę kiekvieną lektoriaus žodį, seminaro dalyviai gavo neįkainojamų žinių. Jas įsisavinę asmenys galės geriau kontroliuoti situaciją ne tik kilus ginčui, bet ir konflikto metu, lengviau nuslopins jį, o gal net neleis įsiplieksti. Visų šių elgesio gudrybių reikia mokytis iš lektoriaus, bet vis dėlto svarbiausią konfliktų priežastį norėtųsi skaitytojams atskleisti. Tai - transakcija „neOK“. Visi žinome, kad OK – gerai. Viskas būtų labai paprasta ir puiku, jeigu bendrautų abu gerai nusiteikę pašnekovai. Lektorius skyrė daug laiko būtent šiam klausimui, nes labai dažnai bent viena šalių būna labai ne „OK“, o kartais ir abi... Kaip taikiai sutarti? Patarimas labai paprastas – kokia bebūtų situacija, reikia siekti, kad abi šalys pasijustų geriau. Aišku, kad konfliktą išspręstų, to nepakanka – tam reikia pašalinti priežastį, bet jeigu bent viena šalių žino, kaip tinkamai elgtis, situaciją jau „atvėsina“, nuima įtampą.

Dar vienas lektoriaus patarimas – siekiant gero bendravimo, neklijuoti „etikečių“ (šioks, anoks, blogas, neišmanėlis, tinginys ir kt.). Išankstinė nuostata iš karto užkerta galimybę susikalbėti, prieiti prie išvados. Iš anksto pasmerkę ir nuvertinę kitą žmogų, abu niekada nelaimėsite, o laimėti abiems yra vienas iš 7 sėkmės lydimų žmonių įpročių. Juk norime, kad lydėtų sėkmė? Tada būkime geresni vieni kitiems.

 

Seminaras – dalyvių vertinimu

Pasitaiko visokių situacijų...

Bronius LAZARAITIS,
Cirkliškio kaimo bendruomenės pirmininkas

Gyvenime daug teko dalyvauti psichologijos seminaruose ne tik Lietuvoje, bet ir Maskvoje, Kazanėje, Charkove, tuometiniame Leningrade. Bandau palyginti. Atrodytų, ką čia naujo gali sužinoti, bet vis dėlto požiūrio naujumas, lektoriaus intelektas, išprusimas ir kartu gebėjimas viską pateikti labai paprastai, su konkrečiais pavyzdžiais, suteikia labai vertingos patirties, lengvai pritaikomos gyvenime. Bendruomenės pirmininkui tenka bendrauti su labai įvairaus išsilavinimo, išprusimo, politinių krypčių žmonėmis. Labai sudėtinga juos tokius skirtingus suburti draugėn, bendrai veiklai. Pasitaiko visokių situacijų, o dar ne visi supranta, ir kas tas bendruomenės pirmininkas, ką jis veikia. Buvo atvejis, kai kažkas gyventojai patarė pareikalauti, kad suremontuočiau stogą...

Kaskart tenka galvoti, kaip neįžeisti žmogaus, išaiškinti, ką galiu ir ko ne. Po šio seminaro daug kas bus aiškiau. Kartais reikia nedidelio elemento, kuris padeda suprasti situaciją. Be to, man buvo labai puiki proga pabendrauti su kolegomis.


 

Turime kiekvieną išklausyti

Violeta GUOBYTĖ,
Projekto administratorė-konsultantė

Mes, administravimo grupė, turime labai daug sudėtingų klausimų, sudėtingų situacijų. Bendraujame su labai įvairiais žmonėmis, ir kiekvienas turi savo nuomonę, skirtingų problemų. Mes dirbame dėl mūsų rajono žmonių, tad turime kiekvieną išklausyti, padėti apsispręsti, suderinti jų interesus, galbūt pasiūlyti geresnę kryptį. Aišku, norisi, kad žmonės būtų patenkinti, kaip lektorius sakė, kad būtume OK ir mes, ir tie, su kuriais mes dirbame. Būna žmonės ir nedrąsūs, ypač pradedant bendrauti, seminare išgirdau daug patarimų, kaip padrąsinti neužgožiant, nesumenkinat jų idėjos. Jeigu žmogui nesiseka, blogai, padėti surasti sprendimą.

Gauti paraiškas, paramą joms ir kad pinigai būtų įsisavinti, esame visi suinteresuoti. Be to, seminaras man padėjo pažvelgti į save iš vidaus, o tai bus naudinga bendraujant. Mokymai, tikimės, padės ir labiau pasitikėti savimi, ir ne tik juose dalyvavusiems – juk čia buvę atstovai daug bendrauja su kitais bendruomenių nariais ir jiems papasakos, patars, kaip elgtis tam tikrose situacijose.

 

Noriu daugiau sužinoti

Mindaugas PETKŪNAS,
VVG „Švenčionų partnerystė“ valdybos narys

Kadangi ką tik baigiau studijas (dantų techniko – red.p), visas jėgas teko skirti mokslui, o VVG aktyviai pasireikšti nelabai turėjau galimybių, nors valdybos narys jau esu daugiau kaip metai. Nuo šiol norėčiau aktyviai įsilieti į kolektyvą. Seminaras labai sudomino – norisi geriau spręsti ir savo, ir bendruomenės problemas bei padėti kitiems efektyvesniu būdu.
 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis