Mes turime 553 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1356
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19777
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101526
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną įteiktos nominacijos

2014 m. vasario 19 d. trečiadienis Nr. 14 (1352)

Prieš 96 metus, 1918 metų vasario 16 dieną, Lietuvos taryba Vilniuje pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės aktą. Akto tekstą rengė Jonas Vileišis, Petras Klimas, Mykolas Biržiška ir Steponas Kairys, o pasirašė 20 tarybos narių. Pirmininkavo tarybai dr. Jonas Basanavičius. Tie žmonės, pasirašydami Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui svarbų dokumentą negalvojo apie didvyriškumą, išskirtinumą, jie galvojo apie Lietuvą.

Praėjo 96 metai. Didžiąją to laiko dalį Lietuva buvo okupuota tai vienų, tai kitų. Sovietinės okupacijos metais jau vien prakalbus apie vasario 16-ąją buvo galima susilaukti nemalonumų. Prisimenu, kokią psichozę 1988 metais vasario 16-osios išvakarėse sukėlė pasklidusios kalbos, kad Lietuvos laisvės lyga neva ruošiasi „provokacijoms“ - t. y., iškelti Nepriklausomos Lietuvos Trispalvę. Organizatorius, tarp kurių buvo ir dabartinis Švenčionėlių parapijos klebonas Edmundas Paulionis, KGB vasario 16-osios išvakarėse susėmė ir uždarė į daboklę Kosciuškos g., Vilniuje, ir ten išlaikė virš 10 parų. Anuometinės valdžios sėta baimė nė skatiko neverta – tauta iškovojo laisvę ir teisę laisvai švęsti savo valstybės šventes.

Kaip ir kasmet, svarbiausi rajone šiai dienai skirti renginiai vyko Švenčionyse. Pagal gražią tradiciją jie prasidėjo Šv. Mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų parapijos bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo dekanas, parapijos klebonas Vidas Smagurauskas ir vikaras Jonas Naujokaitis. Pamokslo metu dekanas Vidas Smagurauskas kalbėjo ne tik apie džiugias akimirkas, bet ir senstančius žmones, jaunimo mažėjimą. Artėjant Švenčionių parapijos 600 metų jubiliejui, dekanas paragino, kad minėdami šią gražią datą nepamirštume savo dvasios lobių ir juos papildytume.

Po Šv. Mišių Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas persikėlė į Švenčionių kultūros centrą. Fojė veikė spaudinių paroda, buvo galima susipažinti su 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktą pasirašiusiųjų Lietuvos Tarybos narių biografijomis. Rajono tarybos iškilmingame posėdyje, skirtame Vasario 16-ajai, dalyvavo ne tik rajono tarybos nariai, bet ir nemažas būrys svečių, tarp jų LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Švenčionių rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis, didelis būrys švenčioniškių.

Sugiedojus Lietuvos himną, su iškilia švente susirinkusius pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis. Vėliau kabėjo LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Seimo narys Petras Čimbaras, pranešimą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, skaitė Adutiškio vidurinės mokyklos mokytoja Larisa Ustinavičienė.

Jau kelerius metus Vasario 16-ąją pagerbiami ir apdovanojami nominacijomis asmenys, labiausiai spartinantys Švenčionių rajono savivaldybės socialinę ekonominę plėtrą.

Už pasiekimus žmogiškojo kapitalo ugdymo srityje nominacija buvo įteikta Švenčionių profesinio rengimo centro lietuvių kalbos mokytojai Laimutei Stūglienei. Šioje mokymo įstaigoje Laimutė Stūglienė dirba nuo 1977 metų. 36 metų pedagoginio darbo stažą turinti mokytoja aktyviai dalyvauja ir respublikos literatų veikloje. Jos paruošti mokiniai pelnė apdovanojimus įvairiuose konkursuose. Mokytoja Laimutė Stūglienė daug pastangų deda ugdant jaunų žmonių pilietiškumą, dalyvauja projektuose, kurie puoselėja lietuvybę.

Už pasiekimus visuomeninio kapitalo (pilietiškumo) ugdymo srityje apdovanojimas įteiktas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato viršininkui Arvydui Siniui. Darbą teisėsaugos sistemoje Arvydas Sinis pradėjo 1995 metais Švenčionių RPK Kriminalinės policijos paieškos skyriaus vyresniuoju inspektoriumi. Po kelerių metų, 1999 m., iniciatyvus pareigūnas paskirtas vadovauti Švenčionių rajono policijos komisariatui. Nuo 2008 metų, kai rajonų policijos komisariatai buvo priskirti apskričių policijų komisariatams, A.Sinis tapo Vilniaus AVPK Švenčionių RPK viršininku. Vadovaudamas Švenčionių RPK, Arvydas Sinis nuolat rūpinasi pareigūnų darbo sąlygų gerinimu, jam vadovaujant skiriamas dėmesys saugios kaimynystės grupių kūrimui, o, svarbiausia, nusikaltimų ir teisės pažeidimų išaiškinimui ir prevencijai.

Už pasiekimus finansinio gamybinio kapitalo ugdymo srityje apdovanotas VĮ Švenčionėlių miškų urėdija vyriausiasis inžinierius Regimantas Dalgeda. Regimantas Dalgeda visą savo gyvenimą paskyrė mūsų krašto miškams. Čia jis atvyko 1977 metais, baigęs Lietuvos žemės ūkio akademiją. Iš pradžių dirbo vyresniuoju techniku miškininku Žeimenos girininkijoje, o nuo 1980 metų ir iki šiol Švenčionėlių miškų urėdijos vyriausiuoju inžinieriumi. Jis domisi miškininkyste ir technikos naujovėmis, jų diegimu gamyboje. Regimantas Dalgeda aktyviai dalyvauja ne tik urėdijos veikloje, bet ir rajono politiniame gyvenime.

Už pasiekimus socialinės infrastruktūros vystymo srityje apdovanotas UAB Pabradės komunalinis ūkis direktorius Vladimiras Uzialka. Vladimiras Uzialka, šiose pareigose dirbantis jau daug metų, yra kompetentingas ir principingas vadovas, puikiai išmanantis savo darbą. Vadovas stengiasi, kad jo vadovaujama įmonė kuo geriau ir kokybiškiau patenkintų gyventojų poreikius.

Nominacijas įteikė Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis ir mero pavaduotoja Raja Krupenina, apdovanotųjų vardu kalbėjo Regimantas Dalgeda.

Pagerbti ir prieš kurį laiką Kunigaikščio Gedimino nominacijas pelnę asmenys Nadežda Spiridonovienė, Antanas Lašinskas, Rūta Baliukonienė ir Genadij Lazdin.

Lietuvos valstybės atkūrimo minėjimas baigėsi smagiu ir nuotaikingu Švenčionių miesto kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ koncertu.

Algis JAKŠTAS