Mes turime 160 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1566
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4959
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52285
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vasario 16-oji – tai rytas po nakties

2014 m. vasario 19 d. trečiadienis Nr. 14 (1352)

Vasario 16 d., sekmadienį, visi švenčionėliškiai ir miesto svečiai buvo kviečiami pabūti drauge ir švęsti Valstybės atkūrimo dieną prasmingai bei pilietiškai. „Gyvename laisvoje Lietuvoje, esame išsaugoję lietuviškas dainas, liaudies šokius, kalbą ir tikėjimą, todėl galime susiburti draugėn ir deramai švęsti ir džiaugtis tuo, ką turime vertingiausio“, - kvietė projekto „Renginių ciklas „Vitrinose težydi laisvė Lietuvos“, kurį iš dalies finansavo Kultūros ministerija, sumanytoja ir vadovė V.Vilutienė.

Tokias pačias gaidas girdėjome ir 12 val. Švenčionėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje aukojamose Mišiose, kai prapijos klebonas Edmundas Paulionis, kviesdamas visus dėkoti gerajam Dievui už didžiąją laisvės dovaną, įteiktą mums prieš 96 metus. „Vasario 16-oji – tai rytas po nakties. Ir nors šiandien laisvė mūsų visuomenei yra didelis iššūkis, blogis negali būti stipresnis už gėrį, tad reikia nepasiduoti pesimizmui ir džiaugtis tuo, ką turime svarbiausio – laisve, - sakė E.Paulionis, pabrėždamas, kad laisvės kelias – tai meilės kelias. – Dar niekada taip gerai negyvenome, tad švęskime tai laisvoje Lietuvoje prasmingai ir džiaugsmingai“.

Po Mišių į Švenčionėlių kultūros centrą sugužėjo pilnutėlė salė žmonių, kur vyko iškilmingas koncertas, kuriame dalyvavo Švenčionėlių kultūros centro, meno mokyklos ir progimnazijos kolektyvai, puoselėjantys geriausias lietuvių liaudies meno tradicijas. Scenoje pasirodė „Sudota“, „Senjorai“, „Savas kampas“, Švenčionėlių progimnazijos ir meno mokyklos įvairaus amžiaus šokėjų kolektyvai, parodę įspūdingą ateinančiai Dainų ir šokių šventei rengiamą programą.

Švenčionėlių seniūnas Antanas Juodaitis, pasveikinęs susirinkusius su švente, apgailestavo, kad labai daug švenčionėliškių tiesiog negerbia savo valstybės, nes valstybinių švenčių proga neiškelia Lietuvos Respublikos vėliavų. Seniūnas priminė, kad tą daryti įpareigoja įstatymas ir seniūnas kontroliuosiąs, kaip jo laikomasi.

Po šventinio koncerto vyko istorijos pamoka visuomenei „Vasario 16-oji: mitai ir tikrovė“, kurią vedė Švenčionių PRC istorijos mokytoja metodininkė Veronika Švogžlienė. Buvo aptarta nemažai sudėtingų Lietuvos valstybingumo istorijos peripetijų. Mokytoja išmoningai pasitelkė ir šiuolaikines multimedijos technologijas, išvardino ir trumpai papasakojo apie kiekvieną Vasario 16-osios akto signatarą, kurių kiekvienas buvo aukšto išsilavinimo, daug pasiekusios asmenybės. Aptartas ir vienas iki šiol neišspręstų didžiausių galvosūkių – kur yra Vasario 16-osios aktas. Versijų istorikai yra iškėlę daug, bet jos kol kas bevaisės. Pamokos pabaigoje mokytoja auditorijai pateikė ir keletą klausimų, į kuriuos teisingai atsakiusieji, gavo atminimo sertifikatą.

Vienas iš įdomesnių šio projekto aspektų – vaikų piešinių, skirtų Vasario 16-osios tematikai, paroda Švenčionėlių miesto centre įsikūrusių įstaigų ir organizacijų vitrininiuose languose. Piešinių paroda veiks mėnesį – nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. Tad eidami į parduotuves, gydymo įstaigas ar kitur, atkreipkime dėmesį ir į šias mūsų miesto puošmenas.

Švenčionėlių biblioteka Vasario 16-osios proga parengė periodinių leidinių, knygų ir kitų spaudinių parodą.

Didelio mažųjų šventės dalyvių dėmesio sulaukė Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio atvežtos interaktyviosios lentos, kuriose gamtinių medžiagų pagalba galima kurti įvairius piešinėlius. Kaip jomis naudotis, mokė „Vyturėlio“ direktorė Aldona Čuvalova ir pavaduotoja Rima Paškonienė. Joms talkinusi Švenčionėlių kultūros centro direktorė Ona Raguckienė juokėsi, kad kartais lentų paviršiuje esantį smėlį tekdavo padalinti per pusę, kad prie vienos lentos piešti įsitektų po du vaikus.

Irena POŽĖLIENĖ