Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5069
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21270
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97300
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Klauskite apie eurą

2014 m. kovo 15 d. šeštadienis Nr. 20 (1358)

Gerbiamieji skaitytojai,

Lietuva nuo 2015 metų siekia įsivesti bendrąją Europos valiutą – eurą. Pateikiame klausimų-atsakymų rubriką, kurioje stengsimės trumpai ir aiškiai atsakyti į Jums rūpimus klausimus. Džiaugiamės, kad gavome pirmuosius atsiliepimus, savo klausimus ar nuomones siųskite  laikraščiui, kuriame radote šią rubriką, elektroniniu paštu: svencioniu.krastas@takas.lt arba adresu: Vilniaus g. 1, Švenčionėliai. Į kai kuriuos atsakome šiame numeryje, į kitus pasistengsime atsakyti kaip galima artimesniuose Jūsų laikraščio numeriuose.

Kaip Lietuvos gyventojai bus informuojami apie eurų apsaugos požymius?

Informacijos šia tema, parengtos lietuvių kalba, jau yra Europos Centrinio Banko interneto svetainėje. Artėjant euro įvedimui Lietuvoje, visuomenei supažindinti su Europos Sąjungos bendrąja valiuta, ypač su banknotų ir monetų apsaugos požymiais, bus skirta ypač daug dėmesio. Šiam tikslui bus naudojama televizija, skelbiama informacija laikraščiuose ir žurnaluose, internete, per susitikimus su gyventojais. Numatyta prieš euro įvedimą gyventojams išsiųsti lankstinukus, kuriuose būtų pristatytas euras ir jo apsaugos požymiai.

 

Ar įvedus eurą Lietuvoje bus galima atsiskaityti lietuviškomis euro monetomis kitose šalyse? (Antanas, Rokiškis)

Taip, visos išleistos euro apyvartinės monetos yra teisėta atsiskaitymo priemonė visose euro zonai priklausančiose valstybėse. Tai reiškia, kad lietuviškomis euro apyvartinėmis monetomis bus galima atsiskaityti, tarkim, Ispanijoje, o suomiškomis Lietuvoje. Išimtis taikoma tik kolekcinėms euro monetoms, kurios yra teisėta atsiskaitymo priemonė tik jas išleidusioje šalyje.

 

Iki sausio 15 dienos parduotuvėse bus galima atsiskaityti ne tik eurais, bet ir litais. Ar prekybininkai grąžą galės atiduoti ir litais? (Elena, Prienai)

Ne. Įvedus eurą, 15 kalendorinių parduotuvėse, kitose prekybos bei paslaugų teikimo vietose (pvz.: kirpyklose, automobilių servisuose) galėsite atsiskaityti ir litais, tačiau grąžą Jums privalės atiduoti tik eurais.

 

Ar tiesa, kad komerciniai bankai į eurus keis tik iki 15 000 litų neviršijančią sumą? (Povilas, Marijampolė)

Netiesa. Komerciniai bankai iškeis visą pageidaujamą sumą, tačiau jie gali nustatyti reikalavimą, kad asmenys, norintys pasikeisti į eurus 15 tūkst. litų viršijančią sumą, apie tai turi jiems pranešti raštu ar elektroninėmis ryšio priemonėmis ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas, o keitimo metu reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Šis reikalavimas turi būti paskelbtas aiškiai matomose klientų aptarnavimo vietose.

 

Ar įvedus eurą reikės ką nors daryti, kad toliau pašalpą ar kitą išmoką gaučiau ne litais, o eurais?

Ne, papildomai nieko nereikės daryti. Nuo 2015 m. pašalpos ir kitos išmokos bus automatiškai perskaičiuotos ir mokamos eurais kaip kad iki minėtos datos buvo mokama litais.

 

Kokio dydžio pašalpa ar kita išmoka man bus mokama eurais? Ar ji nesumažės?

Ne, dėl euro įvedimo pašalpos ir išmokos nesumažės. O tikslus išmokos dydis paaiškės tada, kai Vyriausybė patvirtins draudžiamųjų pajamų ir kitus dydžius, kurie naudojami apskaičiuojant įvairias išmokas, eurais. Tai bus padaryta oficialiai patvirtintus Lietuvos jungimąsi prie euro zonos.

Kokia pašalpa ar kita išmoka bus eurais, apytiksliai galima apskaičiuoti jau dabar gaunamą išmokos dydį padalinus iš 3,4528. Pvz., jeigu vidutinė motinystės pašalpa šiuo metu yra 1170 Lt, tai pavertus į eurus ji bus 338,86 EUR (1170 : 3,4528 = 338,86).

 

Turiu indėlį litais. Ar litus konvertavus į eurus palūkanos bus tokios pat? (Vilius, Pagėgiai)

Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo projekte nustatyta, kad lito išėmimas iš apyvartos nepakeičia jokių teisinių dokumentų sąlygų, neatleidžia nuo teisinių dokumentų vykdymo pareigos ir nepateisina jų nevykdymo, taip pat nesuteikia teisės šaliai vienašališkai pakeisti teisinį dokumentą ar nutraukti jo vykdymą, išskyrus atvejus, kai susitarimo tarp šalių sąlygose numatyta kitaip.

 

Daugiau informacijos – www.euro.lt

Parengta bendradarbiaujant su Finansų ministerija

 
Reklaminis skydelis