Mes turime 585 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12473
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33522
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112643
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vietinė rinkliava – lengvatos teikiamos nuo visos sumos

2014 m. kovo 22 d. šeštadienis Nr. 22 (1360)

Nuo balandžio 1 d. rajone įvedama vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą.

Kol sistema nepradėjo veikti, daugeliui atrodo viskas neaišku ir, žinoma, baisu, todėl pokalbiai su skaitytojais skatina vėl ir vėl grįžti prie šios temos. Pirmiausia, tiems, kurie mokėjo už atliekų šalinimą, mažai kas pasikeis. Šokas tiems, kurie iki šiol vengė mokėti, o dabar teks.

Šalies savivaldybės viena po kitos įveda atliekų tvarkymo rinkliavos mokestį, remiantis jų patirtimi ir rajone nuspręsta įvesti šį mokestį. Taigi nuo šiol sutarčių, kurių dalis gyventojų nenorėjo pasirašyti, nebereikės. Atliekų surinkimo įmonė (vieneriems metams ši funkcija pavesta UAB „Švenčionių švara“) turi aprūpinti visus gyventojus 240 litrų talpos konteineriais. Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma pabrėžia, kad konteineriai turi būti švarūs ir tinkami naudoti, bet nėra reikalavimo, jog būtų nauji. Konteineriai perduodami gyventojams nemokamai pasirašant panaudos sutartį. Konteineriais turi būti aprūpinti visi gyventojai, nepriklausomai nuo to, ar jie yra anksčiau konteinerius pirkę, ar ne.

Rajone pasirinktas vietinės rinkliavos mokesčio skaičiavimas pagal gyvenamąjį būstą remiantis Registrų centro duomenis. Sudarant sąrašus paaiškėjo, kad daugiau kaip 300 gyvenamųjų būstų savininkai yra mirę, kai kurie seniai. Seniūnijos nustatinėja šių būstų faktinius gyventojus, tai labai sudėtinga, ypač miestuose, tad darbuotojai prašo paveldėtojus susitvarkyti nuosavybę.

Gyventojams labiausiai rūpi, kiek už ką teks mokėti.

Pagal pasirinktą modelį rinkliavos mokestis skaičiuojamas nekilnojamojo turto savininkams arba teisėtiems valdytojams. Vietinės rinkliavos įkainiai apskaičiuoti pagal galimus susikaupti atliekų kiekius, remiantis praėjusių metų duomenimis.

Būsto savininkas mokės pagal gyvenamojo būsto (namo arba buto) plotą, bet ne daugiau kaip už 100 kv. metrų, net jeigu būstas didesnis. Reiškia, didžiausias metinis mokestis gali būti 311 litų. Jeigu buto plotas yra 50 kv. metrų, metinis mokestis bus perpus mažesnis. Visiškai paprastai sakant, už 1 kv. metrą gyvenamojo būsto ploto per metus reikės mokėti 3 litus 11 centų. Šią sumą padauginę iš savo būsto bendrojo ploto, gauname metinį mokestį. Jį privalu mokėti kas ketvirtį, bet galima sumokėti ir visą sumą iki metų pabaigos.

Grupei labiausiai pažeidžiamų asmenų patvirtintos mokesčio lengvatos (buvo išspausdintos kovo 8 d. laikraštyje). Jos taikomos nuo visos sumos (ir nuo pastoviosios, ir nuo kintamosios dalies), gavęs lengvatą asmuo mokės perpus mažiau. Prašymus dėl lengvatų gyventojai galės pateikti seniūnijoms. Pateikti reikės tik dokumentų originalus, kopijas įstaigos pasidarys pačios.

Jeigu asmuo turi kelis būstus, už tuos, kuriuose negyvena, pastoviąją rinkliavos dalį teks mokėti.

Nuo gyventojų skaičiaus mokestis nepriklauso.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ