Mes turime 289 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2226
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12413
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88443
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kad jaunimas neužsibūtų darbo biržoje

2014 m. kovo 26 d. trečiadienis Nr. 23 (1361)

Rajono savivaldybėje jaunimui pristatytas projektas „Jaunimo garantijų“ iniciatyva. Pagrindinė „Jaunimo garantijų“ iniciatyvos įgyvendinimą koordinuojanti institucija yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, taip pat dalyvauja Ūkio ir Žemės ūkio ministerijos. Jaunimo renginio dalyvius Švenčionyse pasveikino SADM viceministras Gintaras Klimavičius ir rajono meras Vytautas Vigelis, be kita ko, pateikęs savo kalboje nerimą keliančios statistikos apie šalyje, taip pat ir rajone, liūdnas jaunimo mažėjimo prognozes, nors žvelgiant į salę kol kas taip ir neatrodė. Jaunimas rinkosi į renginį labai entuziastingai – juk tai liečia jų ateitį, kurią jie kurs galbūt vis dėlto savo gimtinėje, o ne svečioje šalyje. Jeigu valdžia imsis reikiamų priemonių padėti jaunimui įsitvirtinti darbo rinkoje, gal ir jaunimo mažėjimo prognozės nepasitvirtins. Renginyje dalyvavę darbo biržos atstovai žadėjo, kad įpareigojimą pateikti jaunimui per 4 mėnesius kokybišką pasiūlymą įgyvendinti sugebės.

Darbo rinkos specialistas Karolis Ramoška išsamiai pristatė „Jaunimo garantijų“ iniciatyvų projektą, kuriuo pirmą kartą po ilgų ir gražių kalbų pereita prie konkrečių darbų, numatytos priemonės ir, svarbiausia, lėšos.

Svarbiausios priežastys, trukdančios jauniems bedarbiams sėkmingai konkuruoti darbo rinkoje yra profesinės kvalifikacijos ir darbo patirties neturėjimas. Europos Sąjungos lygmeniu vykdomo projekto „Jaunimo garantijų“ iniciatyvos tikslas – užtikrinti, kad visi iki 29 metų amžiaus jaunuoliai, netekę darbo arba baigę formaliuosius mokslus, per keturis mėnesius gautų gerą pasiūlymą dirbti, toliau mokytis, įskaitant pameistrystės mokymo formą, atlikti praktiką arba stažuotę.

Šia iniciatyva siekiama mažinti jaunimo nedarbą ir pagerinti jaunuolių, kurie nei dirba, nei mokosi, padėtį, padedant susirasti darbą baigus mokslus. Iniciatyva taikoma jau nuo 2014 m. Visos numatomos Jaunimo garantijų programų parengimo euro zonoje sąnaudos yra 21 mlrd. eurų per metus, arba 0,22 % BVP. Manoma, kad nedirbantys ir nesimokantys jaunuoliai ES kainuoja 153 mlrd. eurų (1,21 % BVP) per metus: tiek sudaro išmokos ir negautos pajamos bei mokesčiai.

Kad „Jaunimo garantijų“ iniciatyva taptų tikrove, jaunimo nedarbas turėtų tapti nacionalinių biudžetų prioritetu siekiant išvengti didesnių sąnaudų ateityje. ES papildys nacionalines šioms programoms skiriamas lėšas pasitelkusi Europos socialinį fondą ir 6 mlrd. eurų.

Įgyvendinant „Jaunimo garantijų“ iniciatyvas svarbus vaidmuo tenka jaunimo organizacijoms. Kitaip sakant, siekiama abipusio ryšio, kad jaunimas, dėl kurio yra šis projektas, neliktų pasyvus. Renginyje kalbėjęs Rytų Lietuvos jaunimo organizacijos „Arka“ įkūrėjas ir vadovas Gytis Šalna atkreipė dėmesį, kad ne tik mažėja jaunimo, bet ir prikalbinti jaunimą į organizacijas tampa vis sunkiau. Daugelis nelinkę įsipareigoti. Pagal jaunimo organizacijų skaičių vaizdas rajone neblogas: yra Jaunimo reikalų taryba, atviras centras (paskyrus jo vadovą tikimasi veiklos suaktyvėjimo), 17 jaunimo organizacijų. Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė Jolanta Olechnovič pasidžiaugė, kad jaunimo veiklai ir rajono biudžete atsirado lėšų – 30 tūkst. Lt. Sumaniai naudojant tai nemaža parama jaunimo veiklai.

Diskusijos dalyvių kalbose dominavo vienas žodis – darbas. Jeigu būtų patrauklių darbo vietų, jaunimas neišvažiuotų – tai teko girdėti ir iš jaunimo, pirmiausia vyresniųjų klasių moksleivių. Kaip ir kiekviena naujovė, „Jaunimo garantijų“ iniciatyvos įkvepia tikėjimo, kad su realia ES parama ši regionuose įsisenėjusi ir juos tiesiog naikinanti problema pradės spręstis.

Renginio pabaigoje pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas, kuriuo susitarta bendromis jėgomis siekti efektyvaus „Jaunimo garantijų“ iniciatyvos įgyvendinimo Švenčionių rajone.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis