Mes turime 222 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4503
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21845
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65828
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Klauskite apie eurą

2014 m. kovo 29 d. šeštadienis Nr. 24 (1362)

Gerbiamieji skaitytojai,

Lietuva nuo 2015 metų siekia įsivesti bendrąją Europos valiutą – eurą. Pateikiame klausimų-atsakymų rubriką, kurioje stengsimės trumpai ir aiškiai atsakyti į Jums rūpimus klausimus. Džiaugiamės, kad gavome pirmuosius atsiliepimus, savo klausimus ar nuomones siųskite  laikraščiui, kuriame radote šią rubriką, elektroniniu paštu: svencioniu.krastas@takas.lt arba adresu: Vilniaus g. 1, Švenčionėliai. Į juos pasistengsime atsakyti kaip galima artimesniuose Jūsų laikraščio numeriuose.

   

Mes, vyresnio amžiaus žmonės, skaitome laikraštį ir norime pareikšti nuomonę dėl euro įvedimo. Ar nebūtų galima priimti tokį įstatymą, kad žmonėms, sulaukusiems  80 m. amžiaus, būtų palikti litai? Įvedus eurą, mes nesusigaudysime, visur mus apgaus, nes mums tai - nežinomas pinigas (Marija, Plungė).

Deja. Tokio įstatymo priimti negalima, nes valstybėje privalo galioti viena valiuta. O dėl to, kad tai „nežinomas pinigas“ – tiek Finansų ministerija, tiek Lietuvos bankas įvairiais informacijos sklaidos kanalais informuos visuomenę bei atskiras tikslines grupes apie eurų banknotų ir monetų nominalus, banknotų apsaugos požymius, litų keitimo į eurus sąlygas. Be to, bus organizuoti grynųjų pinigų tvarkytojų mokymai apie eurų banknotų ir monetų ypatumus ir apsaugos požymius. Taip pat numatoma organizuoti praktinius mokymus sutrikusio regėjimo žmonėms, siekiant padėti jiems išmokti jutimiškai atpažinti naująją valiutą.Likus trims mėnesiams iki euro įvedimo dienos, euro monetų pažintinius rinkinius iš Lietuvos banko galės įsigyti prekybininkai, likus mėnesiui – ir gyventojai.

Be to numatyta, kad prekių ir paslaugų  kainos jų skelbimo vietose turės bus nurodomos tiek litais tiek ir eurais pagal perskaičiavimo kursą ir nustatytas apvalinimo taisykles ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų po perskaičiavimo kurso nustatymo dienos ir tai daryti ne trumpiau kaip 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos.

 

Sakykim, banke turiu 100000 litų. Ar man bus pakeisti į eurus visi pinigai, ar, tarkim, kokie 6000 litų, kaip buvo keičiant rublines santaupas?  (Vida, Panevėžys)

Nuo euro įvedimo dienos litai į eurus neatlygintinai, neribotomis sumomis ir neribotą laiką bus keičiami Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune. Komerciniai bankai, užsienio bankų filialai šią operaciją tokiomis pat sąlygomis vykdys 6 mėnesius nuo euro įvedimo, tačiau jie gali nustatyti reikalavimą, kad asmenys, norintys pasikeisti į eurus 15 tūkst. litų viršijančią sumą, apie tai turi jiems pranešti raštu ar elektroninėmis ryšio priemonėmis ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas, o keitimo metu reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Šis reikalavimas turi būti paskelbtas aiškiai matomose klientų aptarnavimo vietose.

Po 6 mėnesių dar pusmetį neatlygintinai valiutą keis į Lietuvos banko sudarytą sąrašą įrašyti komercinių bankų padaliniai. Taip pat neatlygintinai 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo litus į eurus keis AB „Lietuvos paštas“. Pasibaigus šiam terminui jis galės tęsti operaciją savo nustatyta tvarka.

Praėjus 6 mėnesiams nuo euro įvedimo dienos, komerciniai bankai litus į eurus galės keisti neribotą laiką savo nustatyta tvarka. Lietuvos bankas litus bei centų monetas į eurus keis neatlygintinai neribotą laiką ir neribodamas sumos.

 

Ar tiesa, kad yra reikalavimas registruoti namuose turimus litus? (Algirdas, Kelmė)

Reikalavimo registruoti litus ar surašyti banknotų serijos numerius nėra. Nei Valstybinė mokesčių inspekcija, nei Lietuvos paštas, nei policija, nei jokia kita institucija Jūsų namuose neregistruos litų ir nekeis jų į eurus. Jeigu kas nors siūlys keisti pinigus namuose ar gatvėje, prašys ar reikalaus registruoti pinigus atėję į namus, – nepakliūkite ant „kabliuko“ ir nedelsdami praneškite apie tai policijai telefonu 112. Taip pat perspėkite savo artimuosius, draugus – taip apsaugosite ir juos.

 

Kaip keisis algos ir kainos įvedus eurą? (Giedrius, Vilnius)

Algos, pensijos, pašalpos bus apvalinamos žmogaus naudai, skaičiuojama bus euro cento tikslumu. Kaip keisis algos, taip pat keisis ir kainos. Jeigu uždirbate, pavyzdžiui, 1000 litų, o litrą pieno parduotuvėje perkate už maždaug tris litus, įvedus eurą, Jūsų alga būtų 289 eurai 62 euro centai, o litras pieno kainuotų apie 0,86 euro cento.

Daugiau informacijos – www.euro.lt

Parengta bendradarbiaujant su Finansų ministerija