Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:110
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25240
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72566
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Pasitikėjimo linija“ informaciją apie galimus pažeidimus priimama bet kuriuo paros metu

2014 m. balandžio 2 d. trečiadienis Nr. 25 (1363)

Teisėtam Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos Respublikos paramos žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei lėšų įsisavinimui užtikrinti Nacionalinėje mokėjimo agentūroje prie Žemės ūkio ministerijos jau devintus metus veikia „Pasitikėjimo linija“. Ja asmenys bet kuriuo paros metu anonimiškai gali pateikti informaciją apie galimus piktnaudžiavimo atvejus, siekiant neteisėtai įsisavinti paramos lėšas.

 

2013 m. sulaukta dar daugiau pranešimų

„Pasitikėjimo linija“ gaunamų pranešimų apie galimus pažeidimus skaičius kiekvienais metais auga, o jos populiarumas ir toliau didėja. 2013 m. „Pasitikėjimo linija“ gauti 842 pranešimai. Tai daugiausiai pranešimų, kuriuos NMA gavo „Pasitikėjimo linija“ per visą savo gyvavimo laikotarpį.

Įtakos didėjančiam pranešimų kiekiui turėjo ir didėjantis visuomenės supratimas, kad neskaidrus paramos lėšų įsisavinimas vienaip ar kitaip aktualus visai Lietuvos visuomenei, ne tik paramą tiesiogiai gaunantiems asmenims.

 

Dažniausi pranešimai – apie lengvai pastebimus pažeidimus

Kaip ir ankstesniais metais, 2013 m. daugiausia pranešamų (590) gauta apie galimus pažeidimus bei neatitikimus, susijusius su plotų priemonėmis, geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų pažeidimus. NMA darbuotojai informuojami apie laiku nenušienautas pievas, nesutvarkytą šieną, netinkamus gyvulių laikymo atvejus.  

Be to, dažnai pasitaiko pranešimų apie galimai netikslų arba neteisėtą žemės ūkio naudmenų deklaravimą. „Pasitikėjimo linija“ informuojama, kad asmuo, deklaruojantis žemės plotus tiesioginėms išmokoms gauti, galimai neturi žemės nuosavybės teisę patvirtinančių dokumentų.

Atsižvelgiant į „Pasitikėjimo linija“ pateiktą informaciją 2013 m. atlikta 481 „Pasitikėjimo linija“ patikra vietoje, iš jų 236 atvejais patikrų vietoje metu pažeidimai buvo nustatyti, t.y. informacija pasitvirtino.

NMA itin vertina bet kokią informaciją apie galimus teisės aktų reikalavimų nesilaikymo atvejus, įgyvendinant investicinius projektus. Didelės apimties projektų pažeidimus ir neatitikimus pastebėti yra kur kas sudėtingiau. Kiekvienais metais pasitaiko nemažai projektų rengimo ir vykdymo pažeidimų, ypatingai – vykdant viešųjų pirkimų procedūras.

 

 Pasitikėjimo linija“ pasiekiama visiems

Pasiekti „Pasitikėjimo liniją“ galima dviem būdais: paskambinus telefonu (8 5) 260 7901, kuriame įdiegtas autoatsakiklis, arba elektroniniu būdu – NMA interneto svetainėje www.nma.lt specialiai tam sukurtoje „Pasitikėjimo linijos“ skiltyje. Tokiais būdais 2013 m. sulaukta 628 pranešimų.

Informacija apie galimus pažeidimus priimama bet kuriuo paros metu. Į visus gautus pranešimus reaguojama operatyviai – NMA darbuotojai visus darbo metu gautus pranešimus užregistruoja tą pačią dieną, gautus nedarbo ar švenčių dienomis – kitą darbo dieną.

 

Laukia kuo tikslesnės informacijos

Visa per „Pasitikėjimo liniją“ gauta informacija NMA darbuotojams yra vienodai svarbi, todėl tikrinami be išimčių visi pranešimai. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kad tyrimas nėra inicijuojamas dėl netiksliai pateiktos informacijos. Ne pagal NMA kompetenciją pateikta informacija perduodama kitoms institucijoms.

Pateikiant pranešimą reikia kuo tiksliau nurodyti pilną galimai pažeidimą padariusio fizinio ar juridinio asmens vardą bei pavardę arba įmonės pavadinimą, pateiktį aiškų adresą ar vietos pavadinimą. Taip pat svarbu kiek įmanoma detaliau papasakoti apie pastebėtą pažeidimą. Vardo trumpiniai, informacija be lietuviškų raidžių ar netikslūs vietovardžiai apsunkina tolesnį tyrimą.

„Pasitikėjimo linija“ galima pranešti ir apie galimai neskaidrią NMA darbuotojų veiklą.

Anonimiškumas garantuojamas, NMA darbuotojai net negali matyti skambinančiojo telefono numerio ar elektroninio pašto adreso.

Primenama, kad Lietuvos teisės aktai draudžia šmeižti asmenis, pateikti tikrovės neatitinkančią ar asmens garbę ir orumą žeminančią informaciją.

 Parengta pagal NMA inf.