Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3387
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19588
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95618
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Klauskite apie eurą

2014 m. balandžio 5 d. šeštadienis Nr. 26 (1364)

Gerbiamieji skaitytojai,

Lietuva nuo 2015 metų siekia įsivesti bendrąją Europos valiutą – eurą. Pateikiame klausimų-atsakymų rubriką, kurioje stengsimės trumpai ir aiškiai atsakyti į Jums rūpimus klausimus. Džiaugiamės, kad Jūsų atsiliepimais. Savo klausimus ar nuomones siųskite  laikraščiui, kuriame radote šią rubriką, elektroniniu paštu (nurodomas redakcijos elektroninis paštas) arba adresu (nurodomas redakcijos adresas). Į juos pasistengsime atsakyti kaip galima artimesniuose Jūsų laikraščio numeriuose.

   

Ar numatoma imtis priemonių, kad verslininkai nekeltų kainų euro įvedimo laikotarpiu? (Algimantas, Anykščiai)

Viena iš veiksmingų priemonių, padėsianti vartotojams geriau suvokti kainas ir turinti stabdyti galimą nesąžiningą kainų kėlimą naudojantis euro įvedimu – tai teisės aktuose numatomas reikalavimas dar iki euro įvedimo pradėti kainas nurodyti ir litais, ir eurais.

Statistikos departamentas stebės 100 svarbiausių prekių ir paslaugų kainų pokyčius, apie juos informuos visuomenę.

Prekybininkai ir paslaugų teikėjai bus skatinami pasirašyti Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą ir savanoriškai įsipareigoti nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu padidinti prekių ir paslaugų kainas.

Vartotojų asociacijos vykdys kainų perskaičiavimo ir nurodymo stebėseną ypatingą dėmesį skirdamos prekybos/ paslaugų teikimo vietoms, esančioms atokiose Lietuvos vietovėse. 

Teisės aktuose nustatytos institucijos savo kompetencijos ribose vykdys patikrinimus dėl kainų perskaičiavimo ir nurodymo prekybos/paslaugų teikimo vietose. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba koordinuos vartotojų teisių institucijų, atsakingų už tam tikros vartojimo srities reguliavimo veiklą, siekdama apsaugoti vartotojus nuo galimo piktnaudžiavimo euro įvedimu,  taip pat  viešins  informaciją apie nustatytus pažeidimų atvejus ir pažeidėjus.

 

Kaip euro įvedimo momentu sumos litais bus perskaičiuojamos į eurus? (Robertas, Rietavas)

Visos sumos litais į eurus bus perskaičiuojamos atitinkamą sumą dalijant iš lito ir euro perskaičiavimo kurso, kurį sudarys 6 skaitmenys (3,45280 lito = 1 euras; žr. toliau pateiktą lentelę). Apskaičiuotos sumos bus apvalinamos pagal matematines skaičių apvalinimo taisykles iki 2 skaitmenų po kablelio, tai yra euro cento tikslumu.

Pavyzdžiai, kai perskaičiavimo kursas 3,45280 lito = 1 euras

 

Suma litais dalijama iš perskaičiavimo kurso

Perskaičiuota suma eurais

Suapvalinta suma (galutinė mokėtina kaina) eurais

4,01 : 3,45280

1,16137...

1,16

4,03 : 3,45280

1,16716...

1,17

4,06 : 3,45280

1,17585...

1,18

4,10 : 3,45280

1,18744...

1,19

 

Tarifai, komisiniai mokesčiai ir kiti tarpiniai dydžiai bus perskaičiuojami į eurus ir išreiškiami ne mažiau kaip 4 skaitmenų po kablelio tikslumu. Apskaičiuojant galutinę mokėtiną kainą, gautą mokėtiną sumą su 4 skaičiais po kablelio reikės suapvalinti pagal taisykles iki 2 skaitmenų po kablelio. Lemiamą reikšmę turi trečias skaičius po kablelio (lentelėje – raudonai): jei jis mažesnis už 5, apvalinama į mažesnę pusę, jei 5 ar daugiau už 5 – į didesnę.

 

Ar nenukentės žmonės euro įvedimo metu perskaičiuojant darbo užmokestį, stipendijas? (Aldona, Elektrėnai)

Nenukentės. Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo projekte numatyta, kad darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos darbo sutartyse perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Tais atvejais, kai skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra didesnis už 0, prie paskutinio skaitmens turės būti pridedamas vienetas arba nustatomas naujas dydis, ne mažesnis už buvusį litais nustatytą dydį, perskaičiuotą į eurus.

Pavyzdžiui, jeigu darbo sutartyje nustatytas darbo užmokestis buvo 1540 litų, pavertus jį eurais pagal dabartinį kursą gautųsi:

1540 : 3,45280 = 446,0148 = 446,02.

Taip pat asmens naudai bus perskaičiuojamos stipendijos, kurios nuo euro įvedimo dienos bus mokamos eurais.

 

Taip pat dalijamės žinia, kad nuo balandžio mėn. Finansų ministerijos, Ūkio ministerijos ir Lietuvos banko specialistai pradeda seminarų-susitikimų šalies gyventojams ciklą euro tema. Juose bus supažindinama su euru, jo teikiamais privalumais, atsakyta į Jums rūpimus klausimus. Iš viso numatyta aplankyti 32 Lietuvos miestus. Pirmieji susitikimai įvyks Kazlų Rūdoje, Raseiniuose, Birštone bei Kaišiadoryse. Kviečiame aktyviai dalyvauti. Išsamesnė informaciją apie seminarų laiką ir vietą teikiama telefonu 8 5 2194 449.

 

Daugiau informacijos – www.euro.lt

Parengta bendradarbiaujant su Finansų ministerija

 

 
Reklaminis skydelis