Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12132
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gimdymo skyrius dirba paskutinius mėnesius

2014 m. balandžio 5 d. šeštadienis Nr. 26 (1364)

Nuo liepos 1 d. Švenčionių rajono ligoninėje nebebus gimdymų

Šią savaitę rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkos komitetui teko svarstyti skausmingą klausimą – dėl gimdymo paslaugų nutraukimo rajono ligoninėje. Iš tikrųjų tai nėra viso skyriaus uždarymas – ginekologijos ir akušerijos skyrius dirbs ir toliau, tik nebebus priimami gimdymai. Vis mažėjant gimdančių mūsų rajono ligoninėje moterų ir dėl to didėjant ligoninės nuostoliams, Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius Vytautas Mockus pasiūlė šią paslaugą nutraukti. Prieš pasirašant VTLK ir ligoninei šių metų paslaugų teikimo sutartį, VTLK direktorius Vytautas Mockus susitiko su Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkos komiteto nariais aptarti šį klausimą. Susitikime taip pat dalyvavo rajono meras Vytautas Vigelis, administracijos direktorės pavaduotojas Andrius Šarėjus, rajono ligoninės vyr. gydytoja Irena Politienė ir PSPC vyr. gydytojas Vytautas Vaitkevičius.

Pagal SAM patvirtintas normas nustatyta, kad turi būti mažiausiai 300 gimdymų per metus, jog paslauga būtų finansuojama. Mūsų ligoninė seniai šios sąlygos neatitinka, bet bendromis rajono mero Vytauto Vigelio ir medikų pastangomis, net pasitelkiant į pagalbą Seimo narius, sutartyse su ligonių kasa gimdymų finansavimas būdavo įrašomas, ligoninė gimdymo paslaugas teikia iki šiol. Gimdymų skaičius nuolat mažėjo, bet vis dar buvo apie 130 per metus. 2013 metais jis staiga sumažėjo iki 85, bet ne todėl, kad rajone būtų sumažėję naujagimių. Net 145 rajono moterys gimdė ne rajono ligoninėje. Kodėl taip nutiko, galima tik spėlioti: gal žmonės pradėjo geriau gyventi ir gali sau leisti papildomas išlaidas, gal tiek daug buvo patologinių nėštumų (tokiu atveju gimdyvės siunčiamos į Vilniaus ligonines), o gal kas nors taip patarė... Belieka pripažinti, kad gimdymo paslaugų nutraukimą natūraliai lėmė patys gyventojai. Daugelyje rajonų ligoninių gimdymų atsisakyta jau prieš kelerius metus, o su tokiu mažu skaičiumi kaip pas mus tikrai nerastume. Pernai rajono ligoninė dėl mažo gimdymų skaičiaus patyrė 300 tūkst. litų nuostolį. Šių metų pradžia nieko gero nežadėjo: vasario mėnesį iš 8 rajone įregistruotų naujagimių Švenčionių rajono ligoninėje pagimdyti tik 2, kovo mėnesį 9 (iš 15 naujagimių).

Iki šiol kovoję dėl gimdymų paslaugos teikimo, šįkart jau patys medikai siūlė jos atsisakyti. Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkos komiteto pirmininkė gydytoja Marija Daugirdienė pripažino, kad skyrius nerentabilus, išlaidos didelės, todėl paslaugos verta atsisakyti, juolab, kad jau dabar daug moterų pačios čia nenori gimdyti. M.Daugirdienė pabrėžė, kad turi būti užtikrintas saugus gimdyvių nuvežimas.

Gydytojo Vytauto Vaitkevičiaus nuomonė panaši, pasak jo, pinigai parodo viską. Užuot iš kitų paslaugų dengus nuostolį, galima pagerinti ligoninės būklę. Juolab, kad atsisakius gimdymų paslaugos dabar, ligonių kasa siūlo kompensaciją – papildomai 100 tūkst. Lt.

Rajono ligoninės vadovė Irena Politienė šįkart taip pat pasisakė, kad ligoninėje nebūtų gimdymų. Būdama gydytoja ginekologė, savo sprendimą ji motyvavo ne tik patiriamais ekonominiais nuostoliais, bet ir nesaugumu. Pasak jos, jeigu per mėnesį buvo tik du gimdymai, čia gimdyti nesaugu, nes mažai gimdymų priimdami specialistai praranda kvalifikaciją. Nesaugumą pabrėžė ir kiti medikai, net ir ligonių kasos direktorius, nors jis pagal specialybę ekonomistas.

Opozicijos pritarimą išsakė komiteto narė Janina Deveikienė: „Mes siūlėme uždaryti jau prieš ketverius metus, kai buvo atvažiavusi Nora (tuometinė liberalų deleguota sveikatos viceministrė Nora Ribokienė, - red. p.). Mes pasiliekame prie savo nuomonės, pozicijos nekeičiame“.

Bene sunkiausia sutikti su VTLK siūlymu buvo rajono merui Vytautui Vigeliui. „Aš 10 metų kovojau už šį skyrių, bet, matyt, teks susitaikyti su realybe – jeigu gimdymų vis mažiau, o daugelis moterų išvažiuoja gimdyti į Vilnių, sprendimą diktuoja pats gyvenimas“, - kalbėjo pasitarime meras. Meras bandė išsiderėti, kad nutraukiant gimdymo paslaugą ligonių kasa įsipareigotų finansuoti papildomo greitosios pagalbos automobilio įsigijimą, bet VTLK direktorius sakė negalintis prisiimti nekorektiškų įsipareigojimų, kurių negalės įvykdyti. Pasak jo, ligonių kasa rajono ligoninei papildomai skiria 100 tūkst. Lt, o kaip juos panaudoti, prižiūri steigėjas.

Po pasitarimo meras sakė, kad gimdyvių pavėžėjimas turi būti užtikrintas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis