Mes turime 161 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1090
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4483
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51809
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Liepsnoja sausa žolė – tai rūpi jauniesiems miško bičiuliams!

2014 m. balandžio 9 d. trečiadienis Nr. 27 (1365)

Šiais metais kaip niekad anksti prasidėjo budėjimas priešgaisrinėje stotyje. Tai sąlygojo besniegė ir šilta žiema. Kaip ir kasmet, jau liepsnoja pievose deginama sena žolė. Sausa žolė suliepsnoja akimirksniu, ir ugnis veržiasi toliau, pasiglemždama didžiulius plotus. Liepsnos persimeta į miškus, aukštapelkes, durpynus, neaplenkia ir pastatų. Pasitaiko ir žmonių aukų.

VĮ miškų urėdijų bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos pateiktais preliminariais duomenimis, šiais metais iki kovo 27 d. užregistruota 12 miško gaisrų 1,99 ha plote, iš jų 7 miško gaisrai privačiame miške 1,33 ha plote (2013 metais tuo pačiu laikotarpiu šalyje užregistruota 1 miško gaisras 0,15 ha plote).

Šiais metais miškų urėdijų priešgaisrinės komandos bei miškų pareigūnai, pagal gautus pranešimus apie kilusius miško gaisrus buvo išvykę į gaisravietes daugiau nei 67 kartus.

Jautriai į gamtai daromą žalą reaguoja jaunieji miško bičiuliai (JMB). Mūsų rajone aktyviausiai veikia Švenčionių vidurinės mokyklos JMB klubas „Žuvėdra“. Šio būrelio nariai su vadovėmis Liudmila Semaško ir Oksana Gončarova jau antrus metus mokykloje kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais organizuoja akciją „Nedegink žolės“. Beje, neretai žolės gaisrų kaltininkai yra vaikai bei paaugliai. Todėl etikos pamokos metu būrelio vadovė Liudmila su mokiniais diskutavo apie deginamos pernykštės žolės žalą gamtai. Mokiniai suprato, kad dėl piktavalio žmogaus kaltės liepsnose žūva pirmoji pavasario augalija, smulkūs gyvūnai, skursta dirva, ugnis nukeliauja į miškus. Savo jausmus mokiniai atskleidė piešiniuose, apipavidalino plakatus ,,Nedegink žolės” ir ,,Saugok gamtą”, kūrė eiles. Mokinių darbų paroda vyksta mokyklos II-ame aukšte.

12 klasės mokinės E.Iliuk ir Ž.Rackevičiūtė apsilankė beveik visose Švenčionių vidurinės mokyklos klasėse ir visiems aiškino pernykštės žolės deginimo žalą. Ekologinio klubo ,,Žuvėdra“ narės 7 R klasės mokinės E.Mikulo, V.Pavlova, I.Tomaševič, vadovaujant L.Semaško, vedė pamokėles pradinių klasių mokiniams. Merginos papasakojo, kad degant žolei, žūsta pievose gyvenantys vabzdžiai, varliagyviai, driežai, kurmiai, ežiai, kiškiai, graužikai ir kiti gyvūnai, nukenčia ir skruzdėlynai. Ugnis pavojinga ir kitiems miško gyventojams – stirnoms, elniams, briedžiams. Gamtosauginių pamokų metu mokiniai sužinojo, kad gaisrų metu į atmosferą išmetama dešimtys tonų anglies ir kitų pavojingų cheminių medžiagų. Dūmai kenkia kvėpavimo organams, kraujotakai ir akims, kyla kosulys, dusulys, ašaroja akys, žmogus gali netekti sąmonės. Jautrios mokinių širdys nebuvo abejingos šiai pavasarinei blogybei. Mokiniai paruošė kreipimąsi į rajono gyventojus „Pastebėję degančią žolę, nepraeikite abejingai pro šalį, bet pasistenkite patys ją užgesinti, nelaukdami kol liepsna išplis arba paprašykite suaugusiųjų žmonių pagalbos. Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, užpilant vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių. Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius.“

Taigi mums, Švenčionėlių urėdijos miškininkams, tik belieka pasidžiaugti puikia JMB narių iniciatyva ir paraginti skubiai apie gaisrą pranešti artimiausiai girininkijai ar miškų urėdijos budėtojui tel. 8~387 32577, mob. tel. 8~686 17941 arba bendruoju pagalbos tel. 112.

Nebūkime abejingi mus supančiai gyvajai gamtai – sulaikykime ugnį paleidžiančią ranką! Tikimės, kad JMB organizuota akcija „Nedegink žolės“ sumažins pernykštės žolės gaisrų skaičių ir padės išvengti skaudžių nelaimių.

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos inf.