Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2090
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12277
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88307
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atlikime gerą darbą Žemei ir sau – kompostuokime

2014 m. balandžio 30 d. trečiadienis Nr. 32 (1370)

Pavasarį daug gerų darbų skiriama Žemei pagerbti, į kuriuos kiekvienas galime įsijungti. Ką galime padaryti? Kompostuoti biologiškai skaidžias atliekas! Joms priskiriamos virtuvės ir žaliosios atliekos, kurioms skaidantis susidaro kompostas. Beje, pastarąsias Atliekų tvarkymo taisyklės draudžia išvežti kartu su komunalinėmis, negalima jų ir deginti, todėl kompostavimas yra puiki išeitis. O ir patys sutaupysime atliekų tvarkymo ir išvežimo sąskaitą bei pasigaminsime puikių trąšų.

UAB „VAATC“ (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras), siekdamas užtikrinti nacionalinius ir Europos Sąjungos reikalavimus atliekų tvarkymo srityje, vykdo projektą „Vilniaus regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“. Jo pirmame etape siekiama įdiegti biologiškai skaidžių atliekų kompostavimą individualių namų ūkiuose, o antrame etape – pastatyti mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginius, kuriuose bus apdorojamos atliekos, o į sąvartyną iš šių įrenginių pateks ne daugiau kaip 25 proc. atliekų.

„Aplinka, kurioje gyvename, turime rūpintis visi. ES direktyvos įpareigoja rūšiuoti ir kompostuoti atliekas jų susidarymo vietoje – namuose. Kompostavimo dėžės – puiki priemonė tai daryti. Juo labiau, kad saugoti gamtą – ne teisės aktų, o kiekvieno iš mūsų rūpestis“, – teigė UAB „VAATC" direktorius Bronius Pavilanskas.

Skatinant atliekų kompostavimą jų susidarymo vietoje, UAB „VAATC“ Švenčionių savivaldybės individualių namų savininkams nemokamai išdalins 2560 vnt. kompostavimo dėžių. UAB „VAATC“ Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė akcentuoja, kad vykdomomis veiklomis siekiama saugoti aplinką ir žmonių sveikatą, tapti darnaus komunalinių atliekų tvarkymo pavyzdžiu. Informaciją apie projekto veiklas, kompostavimo dėžės panaudos sutartis, galima rasti internete: www.vaatc.lt/kompostavimas.

Kompostavimo dėžė lengvai surenkama ir eksploatuojama, sveria 12 kg, jos talpa 800 L, matmenys – 0,90x0,91x1,35 m. Prie dėžės pridedama instrukcija kaip ja naudotis ir kompostuoti.

Švenčionių rajono savivaldybės vyresnysis specialistas Algirdas Jurkevičius paaiškino, kad kompostavimo dėžės gyventojams dalijamos nuo balandžio 15 dienos, dėl jų įsigijimo ir kompostavimo panaudos sutarties sudarymo, gyventojai, priklausomai nuo gyvenamosios vietos, turi kreiptis į šių įmonių įgaliotus atstovus:

1. UAB „Pabradės komunalinis ūkis“, Pašto g. 6, Pabradė. Darbo laikas I-IV 7.30–16.30 val., pietų pertrauka 11.00–12.00 val. Tel. 8 652 45071 (Pabradės ir Magūnų seniūnijų namų ūkiams);

2. UAB „Švenčionių švara“, Lauko g. 6, Švenčionys. Darbo laikas I-V 7.00–16.00 val., pietų pertrauka 12.00–13.00 val. Tel. 8 387 51705, 8 387 51531 (Švenčionių, Švenčionėlių, Adutiškio, Cirkliškio, Kaltanėnų, Labanoro, Sarių, Strūnaičio, Svirkų seniūnijų namų ūkiams).

Projektas Nr. VP3-3.2-AM-01-V-02-010 „Vilniaus regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ yra finansuojamas pagal Lietuvos 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir ją įgyvendinančią Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Sanglaudos fondo ir UAB „VAATC” lėšomis.

 
Reklaminis skydelis