Mes turime 530 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3310
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28440
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75766
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vietinė rinkliava, kai už atliekų tvarkymą moka visi, nepatinka anksčiau vengusiems mokėti

2014 m. gegužės 17 d. šeštadienis Nr. 37 (1375)

Pagaliau pasiekta, kad už atliekų tvarkymą mokėtų visi. Dauguma gyventojų tuo patenkinti. Gegužės 29 dieną vyksiančiame eiliniame rajono savivaldybės tarybos posėdyje bus analizuojama prieš mėnesį įvestos vietinės rinkliavos patirtis, klaidos, tobulinama tvarka. Apie tai kalbamės su Žemės ūkio skyriaus vedėju Albertu MARMA.

 

Kas paskatino pereiti prie vietinės rinkliavos?

Dalies gyventojų nenoras mokėti už atliekų tvarkymą. Beveik pusė gyventojų nieko nemokėjo, sutarčių nesudarė, o jeigu ir sudarė, tai per metus išveždavo 1 konteinerį – atseit, neturėjo šiukšlių. Dabar matome, kad daug kur šalia konteinerio būna pastatytas dar ir maišas – šiukšlės išėjo iš „pogrindžio“, pasirodo jų yra. Kai tenka mokėti, žmonės pradeda naudotis paslauga. Negalima buvo ilgiau taikstytis su tuo, kad tvarkingai sumokantiems už atliekų tvarkymą gyventojams tenka mokėti ir už kitus, gudraujančius.

Turbūt jau visi žino, kad rajonuose sąvartynai seniai uždaryti, atliekos gabenamos į regioninius atliekų tvarkymo centrus. Mūsų rajonui tenka atliekas vežti toliausiai – į Kazokiškes, Elektrėnų sav. Pradžioje didelis atstumas mums buvo kompensuojamas nuliniu sąvartyno vartų mokesčiu, po kurio laiko, kai kitoms savivaldybėms šis mokestis buvo didinamas, jis buvo įvestas ir mums, tik mažesnis. Kai buvo paskelbta, kad Kazokiškių sąvartyno vartų mokestis, nuo š. m. balandžio 1 d., didinamas 4,5 karto, buvo tik du pasirinkimai – arba didinti mokestį kelis kartus tiems gyventojams, kurie moka, arba priversti mokėti visus. Rajono savivaldybės taryba vienbalsiai nusprendė įvesti vietinę rinkliavą.

 

Neįvardinti gyventojai (o gal kažkas jais prisidengęs, nes nepasirašo niekas?) skelbiasi renkantys parašus, kad būtų atšaukta rinkliava ir sugrįžta prie senos tvarkos. Tarybos narys Kęstutis Trapikas skelbiasi taip pat renkantis tarybos narių parašus - dėl neeilinio tarybos posėdžio. Ko vertas šis šurmulys?

Sprendimas dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir tvarkymą buvo priimtas 2013 metų sausio 31 dieną, daugiau kaip prieš metus. Pabrėžiu: už principinį sprendimą įvesti vietinės rinkliavos mokestį balsavo visi rajono savivaldybės tarybos nariai, taip pat ir Kęstutis Trapikas. Nežinau, apie kokį neeilinį posėdį gali būti kalbama, kai gegužės 29 d. meras šaukia eilinį tarybos posėdį.

Minėtu tarybos sprendimu (2013 m. sausio 31 dienos) savivaldybės administracija buvo įpareigota parengti nuostatus, apskaičiuoti dydžius ir pateikti rajono tarybai tvirtinti. Juos tvirtinant dalis tarybos narių susilaikė, motyvuodami tuo, kad jiems buvo per mažai laiko susipažinti su medžiaga.

 

Ar vis dėlto galimas grįžimas prie senos tvarkos?

Prie tos tvarkos, kai dalies gyventojų komunalinės atliekos buvo tvarkomos kitų sąskaita? Jokios peticijos tikrai negrąžins tokios tvarkos, ir nereikia klaidinti žmonių. Kaip ir nereikia kurti iškreipto vaizdo, kad visi žmonės pyksta dėl rinkliavos. Priešingai, daugelis patenkinti, dėkoja. Gavusieji sąskaitas jau pradėjo mokėti, į surenkamąją sąskaitą įplaukė nemaža suma. Kai kurie gyventojai sumoka iš karto visą mokestį iki metų pabaigos. Kiti gali mokėti ketvirčiais ar net kas mėnesį – kaip kam patogiau. Nepatenkinti nauja tvarka tie, kurie niekada iki šiol nemokėjo. Politikams nederėtų jų dar ir kurstyti.

Nesakau, kad viskas tobula, jau matome klaidų, jas, be abejo, taisysime. Gegužės 29 d. dieną rajono savivaldybės meras šaukia eilinį rajono savivaldybės tarybos posėdį, kurio darbotvarkėje tarp kitų svarstomų klausimų yra ir vietinės rinkliavos klausimas.

 

Kokių klaidų pastebėta?

Tiksliau būtų sakyti - nesklandumų. Vienas tokių - atliekų vežėjai vėluoja išdalinti gyventojams konteinerius. Dalis gyventojų buvo nusipirkę konteinerius. Tai nereiškia, kad jie negaus kito konteinerio nemokamai. Atliekų vežėjai pirmiausia dalina konteinerius tiems, kas jų neturėjo, bet, pabrėžiu, konteinerius nemokamai gaus visi gyventojai, taip pat ir tie, kurie anksčiau yra nusipirkę. Už tą laikotarpį, kai gyventojas negavo konteinerio ir negalėjo naudotis paslauga, siūlysime tarybai tokiems asmenims perskaičiuoti vietinės rinkliavos įmokos dydį. Manau, taryba tam pritars.

Beje, numatoma nemokamai aprūpinti gyventojus ir kompostavimo dėžėmis. Dalis gyventojų jas jau gavo. Švenčionių zonoje jas išgraibstė vos pasirodžius informacijai internete, o Pabradėje dėžių dar yra. Stengsimės jomis nemokamai aprūpinti visus norinčius individualių namų valdų savininkus.

 

Ar numatoma plėsti lengvatų?

Tai bene labiausiai diskutuotinas klausimas. Neatmetu, kad jų gali būti siūloma, bet ar surinksime tiek lėšų, kad galėtume jas teikti? Nepamirškime, kad už viską turi sumokėti visi kiti, neturintys lengvatų. Išplėtus lengvatas, gali tekti didinti kainą. Jau dabar pagal patvirtintą tvarką dėl lengvatų kreipėsi 700 asmenų.

 

Kas labiausiai priešinasi rinkliavai?

Daugiausiai priekaištų išgirstame iš svečių, turinčių sodybas mūsų rajone. Jie visi kaip vienas tvirtina, kad atvažiuoja tik vasarą, o šiukšles išsiveža į Vilnių...

 

Vietinės rinkliavos mokestis susideda iš dviejų dalių. Žmonės nesupranta, už ką yra antroji -pastovioji - dalis?

Vietinę rinkliavą įsivedusių savivaldybių šalyje jau nemažai, bet mes pirmieji bandome įgyvendinti dvinarį vietinės rinkliavos mokestį. Tai visiškai nauja ir labai sudėtinga metodika, bet negalėjome nevykdyti tuo metu jau galiojusio 2013 m. liepos 24 d. priimto Vyriausybės nutarimo Nr. 711, kuris nustatė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir sutvarkymą dydžio nustatymo metodiką. Pagal šią metodiką rinkliava susideda iš kintamosios dalies, kuri priklauso nuo atliekų kiekio, ir pastoviosios, kuri nepriklauso nuo atliekų kiekio ir skirta infrastruktūros objektų plėtrai, jų tvarkymui, priežiūrai, nusidėvėjimui, administravimui. Pastoviąją rinkliavos dalį pastatų savininkui tenka mokėti ir už jam priklausančius negyvenamus, bet tinkamus gyventi pastatus. Galima ginčytis, ar tai teisinga, bet tokia patvirtinta metodika.

 

Kokie konkrečiai atliekų tvarkymo objektai bus statomi mūsų rajone?

Bus pastatytos dvi stambiagabaričių ir pavojingų atliekų surinkimo aikštelės – Pliauškių I k. ir Maleikėnų k. bei viena kompostavimo aikštelė Maleikėnų kaime, buvusio sąvartyno teritorijoje. Švenčionių zonoje, kaip žinoma, Pliauškėse jau keleri metai veikia nuotekų dumblo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė. Jos savininkas UAB „Vilniaus vandenys“, savivaldybė prisidėjo 15 proc. savo biudžeto lėšomis ir turi teisę nemokamai šalinti biodegraduojančias atliekas. Beje, šios atliekos aikštelėje iš gyventojų taip pat priimamos nemokamai. Šie objektai statomi iš ES paramos lėšų, bet savivaldybė turi prisidėti savo dalimi – 15 proc., o tai sudaro apie 1 mln. litų. Vilniuje greitu laiku prasidės mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių statybos. Į šiuos įrenginius bus suvežtos visos Vilniaus apskrities savivaldybių komunalinės atliekos. Statant šią gamyklą Švenčionių rajono savivaldybės įnašo dalis - 832 tūkst. litų. Šias lėšas reikia surinkti iš vietinės rinkliavos pastoviosios dalies. Todėl manau, kad rinkliava buvo įvesta laiku ir yra teisingas sprendimas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ