Mes turime 161 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1821
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5214
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52540
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paminėtas Reškutėnų muziejaus keturiasdešimtmetis

2014 m. gegužės 21 d. trečiadienis Nr. 38 (1376)

Nedidelė Reškutėnų bažnytėlė gegužės 18-ąją vos sutalpino žmones, atėjusius ne tik pasimelsti, bet ir paminėti gražų Reškutėnų muziejaus 40 metų jubiliejų bei susipažinti su ką tik dienos šviesą išvydusia knyga „Mažoji Reškutėnų kronika. III dalis“. Knygai medžiagą surinko ir spaudai parengė muziejininkė Viktorija Lapėnienė.

Sunku dabar įsivaizduoti Reškutėnus be muziejaus, kurį įkūrė Izidorius Kazakevičius. Kaip rašoma knygos „Mažoji Reškutėnų kronika“ III dalyje, eksponatus būsimam muziejui mokytojas Izidorius Kazakevičius pradėjo rinkti 1968 metais, o muziejaus atidarymas įvyko 1974 m. gegužės mėnesį, t.y. prieš 40 metų, tų pačių metų spalio 10 d. Lietuvos Respublikos švietimo ministro įsakymu Nr. 53 buvo patvirtintas Reškutėnų mokyklos visuomeninis muziejus. Dabar Reškutėnų muziejus yra Nalšios muziejaus filialas. Bet ne nuo priklausomybės priklauso muziejaus ar kitos kultūros įstaigos populiarumas, o nuo čia dirbančių žmonių entuziazmo ir noro. Muziejaus įkūrėjas Izidorius Kazakevičius gimė 1925 m. kovo 25 d., tad kitais metais reškutėniškiai vėl turės progą švęsti – paminėti 90 metų nuo šio iškilaus žmogaus gimimo. Mirė Izidorius Kazakevičius 1994 m. kovo 2 d., tad muziejaus 20 metų jubiliejus buvo minimas jau be jo. Matyt, neatrasiu Amerikos ar kažko naujo pasakydamas, kad jei ne tokie entuziastai kaip Reškutėnų muziejaus įkūrėjas Izidorius Kazakevičius, pasaulis būtų gerokai skurdesnis, o ir daugelio atradimų, padėjusių vystytis žmonijai, būtų nebuvę. Ko gero, net ir tokių kasinėjimų Reškutėnų apylinkėse ir archeologinių atradimų nebūtų buvę jei ne pirmieji eksponatai iš akmens amžiaus laikotarpio, atsiradę Reškutėnų muziejuje. Kaip sakė muziejininkė Viktorija Lapėnienė, tie eksponatai paskatino archeologus imtis rimtų kasinėjimų, o tų kasinėjimų metu rasti eksponatai iš tiesų unikalūs. Nemažai jų šiuo metu galima pamatyti Nalšios muziejaus ekspozicijų stenduose. Bet sugrįžkime į Reškutėnų muziejaus 40-mečio paminėjimą Reškutėnų bažnyčioje.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo kunigas Steponas Tunaitis, po mišių pirmasis žodį tarė meno kūrėjas Juozapas Jakštas, kuris prisiminė savo bendravimą su Izidoriumi Kazakevičiumi. Tuos epizodus, kurių neištrina laikas. Nepagailėjo gerb. Juozapas gražių žodžių ir Izidoriaus Kazakevičiaus darbų tesėjai, po jo mirties jau 20 metų globojančiai ir prižiūrinčiai Reškutėnų muziejų Viktorijai Lapėnienei. Kartu su Reškutėnų bendruomenės pirmininke Jane Petkūniene gerb. Juozapas Jakštas įteikė gražią dovaną – atminimo lentą.

Muziejininkė ir knygos „Mažoji Reškutėnų kronika“ autorė Viktorija Lapėnienė taipogi prisiminė Reškutėnų muziejaus įkūrėją Izidorių Kazakevičių, apie kurį gerb. Viktorija gali papasakoti labai daug, o šį kartą ji prisiminė jaudinantį epizodą, kai po Izidoriaus Kazakevičiaus mirties nunešė jo atlyginimo pinigėlius brolio šeimai ir kaip Izidoriaus brolis Albertas su jauduliu paprašė globoti Izidoriaus muziejų. Taip brolio Alberto paprašyta, davusi garbės žodį, ji tą priesaiką ir vykdo.

Nemažai vietos savo kalboje gerb. Viktorija Lapėnienė skyrė ir Reškutėnų muziejui, jo eksponatams, žmonėms, dovanojusiems ir dovanojantiems eksponatus.

- Muziejus – mano stiprybė, mano paguoda ir stimulas daryti visa tai, ką darau ir toliau, - sakė gerb. Viktorija Lapėnienė, kuri, beje, nemažai gražių žodžių skyrė ir meno kūrėjui Juozapui Jakštui, dažnai savo kūrinius savo kraštui darančiam be atlygio.

Šventėje dalyvavęs Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis taipogi prisiminė tą laiką, kai teko dirbti Reškutėnuose, tuo metu teko gerb. Izidorių Kazakevičių pažinti. Dėkodamas už rūpestį ir darbą, jau kaip Švenčionijos labdaros ir paramos fondo pirmininkas Vytautas Vigelis įteikė Viktorijai Lapėnienei fondo skirtą pinigų sumą – 2000 litų, kurie bus solidi parama padengiant knygos leidybos išlaidas.

Apie bendradarbiavimą kalbėjo ir už jį Viktorijai Lapėnienei dėkojo ir Kaltanėnų UTC direktorius Kęstutis Lisauskas. Buvo ir daugiau sveikinimų ir linkėjimų.

Po to, kai Viktorija Lapėnienė su pagalbininkėmis susirinkusiems išdalino knygas „Mažoji Reškutėnų kronika. III dalis“, antra šventės dalis vyko jau muziejaus teritorijoje ir muziejuje. Pirmiausia rajono meras Vytautas Vigelis kartu su Viktorija Lapėniene ir Juozapu Jakštu pasodino ąžuoliuką ir liepaitę, o po to buvo apžiūrėta muziejaus ekspozicija, vyko bendravimas, susirinkusieji dalinosi prisiminimais.

Algis JAKŠTAS