Mes turime 420 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3877
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20078
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96108
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Saugų naujos gyvybės atsiradimą Švenčionių gyventojams užtikrins kokybiškos paslaugos

2014 m. gegužės 23 d. penktadienis Nr. 39 (1377)

Šalyje sparčiai mažėjant gimstamumui, net 14-oje rajono lygmens ligoninių konstatuojamas mažesnis nei 300 gimdymų skaičius per metus. Vilniaus teritorinės ligonių kasos (Vilniaus TLK) duomenimis, gimdymų visose Vilniaus TLK veiklos zonos rajono lygmens ligoninėse nuo 2008 m. nuolat mažėjo, o 2013 m. daugiau kaip 300 gimdymų buvo tik VšĮ Trakų ligoninėje. Kai kuriose rajoninėse ligoninėse per mėnesį pasaulį išvysta tik du ar trys naujagimiai. Mažiausiai gimdymų praėjusiais metais užfiksuota Švenčionių rajono ligoninėje – 85. Specialistai nuogąstauja, kad rajono lygmens ligoninėse, kuriose akušerijos paslaugų kiekis yra itin mažas, pacientui suteikiamos paslaugos yra nesaugios.

„Personalas, ypač gydytojai specialistai, teikdami tik kelias paslaugas per mėnesį, neturi galimybių kaupti profesinių įgūdžių. Dėl įgūdžių stokos yra rizika suteikti nekokybišką paslaugą. Nesinorėtų, kad atsitikus didelei nelaimei, ieškotume kaltininkų, ir kalčiausi būtų tie, kurie nekreipė dėmesio į profesinius įgūdžius, perspėjimus apie didelį cezario pjūvio operacijų skaičių“, – sako VšĮ Vilniaus gimdymo namų direktorė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vilniaus krašto vyriausioji specialistė Kornelija Mačiulienė.

Medikės teigimu, kai kuriose rajono lygmens ligoninėse teikiamų akušerijos paslaugų statistika nėra gera, pvz., Švenčionių rajono ligoninėje per metus priimamos tik 85 gimdyvės, trečdalis gimdymų baigti cezario pjūvio operacijomis.

 

Nepasiekia kokybės rodiklių

Švenčionių rajono ligoninė yra priskirta antrinio A lygio paslaugas teikiančių įstaigų grupei, kur pagal siektinus kokybės rodiklius, remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros tvarkos aprašo patvirtinimo“, per metus reikia priimti ne mažiau kaip 300 gimdymų ir iš jų ne daugiau kaip 15 proc. gimdymų atliekant cezario pjūvio operaciją, tačiau nurodytų rodiklių ligoninei pasiekti nepavyksta jau keletą pastarųjų metų. 2012 metais šioje ligoninėje buvo priimti 119 gimdymų, iš jų 24,4 proc. baigti cezario pjūvio operacija. Praėjusiais metais sumažėjus gimdymų skaičiui iki 85, iš jų net 31,7 proc. baigti cezario pjūvio operacijomis.

„Nors ir kitose rajono lygmens ligoninėse, teikiančiose antrinio A lygio paslaugas, nepavyksta pasiekti minėtame įsakyme nurodytų kokybės rodiklių, sunerimti verčia didėjantis komplikuotų gimdymų ir cezario pjūvio operacijų skaičius, o tendencija rodo – kuo įstaigoje mažiau gimdymų, tuo didesnis cezario pjūvių procentas. Pavyzdžiui, per pirmąjį šių metų ketvirtį Švenčionyse buvo tik 14 gimdymo atvejų, iš jų – net 6 cezario pjūvio operacijos, t. y. net 43 procentai, tai gerokai viršija siektinus rodiklius“, – sako K.Mačiulienė.

 

Finansiškai nuostolinga

Vilniaus TLK, atlikusi Švenčionių rajono ligoninės akušerijos paslaugų teikimo patikrinimą, nustatė, kad gimdymų skaičius įstaigoje yra ne tik per mažas ar galimai pavojingas pacientams, bet ir gramzdina rajono ligonines į skolų liūną. Nagrinėdama mažiausiai akušerijos paslaugų suteikusios Švenčionių rajono ligoninės gautas metines pajamas už šias paslaugas, Vilniaus TLK suskaičiavo, kad 85 gimdymai per metus, skaičiuojant vidutine gimdymo kaina, sudarė apie 130 tūkst. Lt ligoninės pajamų (per vieną mėnesį vidutiniškai apie 11 tūkst. Lt).

LR sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad antrinio A lygio paslaugas teikiančioje įstaigoje visą parą turi būti užtikrinamas ne mažiau kaip 1 gydytojo akušerio ginekologo, 1 gydytojo neonatologo ar vaikų ligų gydytojo, gydytojo anesteziologo reanimatologo, akušerio paslaugų teikimas. Vien šių specialistų darbo užmokesčio fondas su „Sodros“ įmokomis per metus sudaro apie 470 tūkst. Lt (per vieną mėnesį vidutiniškai apie 40 tūkst. Lt).

 

Galimybė rinktis

Restruktūrizuojant Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigas (ASPĮ) numatyta, kad akušerijos paslaugos turi būti teikiamos tose rajono lygmens ligoninėse, kurių geografinis atstumas iki artimiausios teikiančios stacionarines chirurgijos ir akušerijos paslaugas ligoninės – daugiau kaip 50 kilometrų. Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl greitosios medicinos pagalbos teikimo ir išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, greitoji medicinos pagalbos tarnyba privalo vežti gimdyvę iš namų į ASPĮ ir iš vienos ASPĮ į kitą dėl normalaus ar gresiančio priešlaikinio gimdymo, arba dėl patologijos laikotarpiu po gimdymo, nuvažiuodama net daugiau nei 100 kilometrų. Visas pervežimo išlaidas apmoka teritorinės ligonių kasos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.

Vilniaus TLK primena, kad ambulatorines nėščiųjų priežiūros paslaugas, o, esant reikalui, stacionarią nėštumo patologijos paslaugą rajoninėse gydymo įstaigose ir toliau teiks mylimos ir gerbiamos, ilgametę patirtį turinčios gydytojos. Tačiau pacientės raginamos atkreipti dėmesį, kad yra sudaromos visos galimybės pasirinkti saugias ir kokybiškas gimdymo paslaugas teikiančias įstaigas.

 

Arčiausiai Švenčionių rajono gimdymo paslaugas teikiančios gydymo įstaigos:

Utenos ligoninė (apie 54 km)

Visagino ligoninė (apie 55 km)

Vilniaus gimdymo namai, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (apie 75 km)

Ukmergės ligoninė (apie 90 km)

 
Reklaminis skydelis