Mes turime 184 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2840
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16839
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64165
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mes be jūsų, kaip paukštis be sparnų

2014 m. gegužės 23 d. penktadienis Nr. 39 (1377)

Jau ketvirtus metus Švenčionių vidurinėje mokykloje vyksta įdomi ir prasminga Padėkos šventė, kurioje dalyvauja visa mokyklos bendruomenė, mokiniai, mokytojai, mokinių tėveliai ir kiti šeimos nariai. Durys visiems atviros. O štai ką apie šventės atsiradimo ištakas pasakojo Švenčionių vidurinės mokyklos direktorius Jurij Semaško:

- Mokykloje mes švenčiame visas valstybines šventes, nelieka nuošalyje ir religinės šventės, bet norėjosi kažkokio renginio, kuris taptų tradiciniu, o pagrindinis akcentas būtų visos bendruomenės dalyvavimas. Taip ir gimė ši šventė. Mokykla kaip ir šeima turi turėti tradicijas, jei tų tradicijų nėra, tėra tik sambūris, o ne rimta organizacija, štai ir bandome kurti tradicijas. Žinoma, visos idėjos be bendruomenės paramos ir supratimo ir liktų idėjomis, bet kai matai į šventę atvykstančius mokinių tėvus, senelius, kai matai, kaip vyksta bendravimas, supranti, kad nueita teisingu keliu. Šventės metu mes stengiamės ne tik mokiniams padėkoti už gerus rezultatus, visuomeninę veiklą. Ne tik mokytojus pagerbti, bet padėkoti ir tėvams, kurie aktyviai dalyvauja mokyklos gyvenime. Ne tik į tėvų susirinkimus ateina, bet ir aktyviai dalyvauja mokyklos bendruomenės veikloje. Prie Padėkos dienos šventės atsiradimo prisidėjo ir kitęs sumanymas pašventinti mokyklą, mokinius. O kaip tai padaryti? Pasitarėm su dekanu Vidu Smagurausku ir nutarėm, kad reikia organizuoti šventę. Buvo abejonių dėl pavadinimo, net dekanas švelniai sukritikavo, nes Padėkos dienos šventė asocijuojasi su amerikiečių Padėkos diena. Šiemet, kaip jau minėjau, tai buvo ketvirtoji Padėkos dienos šventė, ir matėte, kiek čia buvo šventiškumo, šeimyniškumo. Argi ne gražu, kai visa mokykla iš paties ryto su mokyklos vėliava priešakyje eina į bažnyčią ir dalyvauja šv. Mišiose, kurias aukojo Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas. Man įdomu buvo stebėti, kaip elgsis pradinukai, o jie visą laiką išbuvo rimtut rimtutėliai. Kai sugrįžome iš bažnyčios, šventė persikėlė į klases, o baigiamasis akcentas buvo aktų salėje, - apie Padėkos šventę ir jos ištakas pasakoja Švenčionių vidurinės mokyklos direktorius Jurij Semaško.

- Kokiais kriterijais vadovaujatės atrinkdami šeimas, kurioms buvo įteiktos padėkos?

- Atsižvelgiame ne tik į tos šeimos vaikų pasiekimus moksle, bet ir šeimos dalyvavimą mokyklos gyvenime. Išklausome ir klasės auklėtojų nuomonės. Mokinius atrenkame pagal mokslo rezultatus. Renkame vadinamąjį Top-10, nors šiemet apdovanojome 11 moksleivių. Labai jau vienodi buvo rezultatai. Mokytojus šiemet apdovanojome tuos, kurie geriausiai pasirodė per išorės auditą.

- Kiek dabar mokykloje mokosi moksleivių?

- Dabar mokosi 335 mokiniai, su jais dirba 40 pedagogų, o iš viso mokykloje dirba 60 darbuotojų, - sako direktorius, o dabar pats laikas prisiminti ketvirtosios padėkos šventės baigiamąjį akordą.

Jauki aktų salė buvo pilnut pilnutėlė, daugiausia čia buvo moksleivių tėvelių, giminių, nes dauguma mokinių ruošėsi koncertui. Į šventę atvyko ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis bei Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus specialistė Gražina Svarauskienė. Mokyklos direktorius Jurij Semaško pristatęs svečius pasveikino mokyklos bendruomenę su gražia švente, o po to prasidėjo apdovanojimai. Pirmiausia padėkos buvo įteiktos moksleiviams: Gabijai Čarapovičiūtei, Lukui Kugelevičiui, Lėjai Čugunovaitei, Karoliui Paškevičiui, Dominykui Guiga, Valentinui Lukšiui, Justinai Vološinaitei, Veronikai Michnevič, Karinai Los, Erikai Chvedevičiūtei ir Viktorijai Mirončuk. Buvo apdovanoti ir olimpiadose bei sporto varžybose puikiai pasirodę moksleiviai. Už gerus įvertinimus padėkos buvo įteiktos mokytojams: Alinai Bura, Oksanai Gončarovai, Antanui Gudeliui, Onai Jakubianec, Romai Juškienei, Aušrai Kurpienei, Lilijai Rutkovskajai, Liudmilai Semaško ir Tatjanai Šalakitskajai.

Kaip jau minėjo mokyklos direktorius Jurij Semaško, sunku įsivaizduoti mokyklos bendruomenės gyvenimą be moksleivių tėvų paramos ir dalyvavimo mokyklos gyvenime. Ir už tą paramą, už gerą vaikų mokymąsi padėkos buvo įteiktos O. ir S.Krupeninams, A. ir V.Šabanams, B. ir A.Platovams, V. ir V.Garbuliams, I. ir D.Burokams, J. ir J.Paškevičiams, L. ir M.Minajevams, I. ir E.Petrovskiams, E. ir A.Šišiams, R. ir R.Rolskiams, N. ir V.Chmylko, V. ir J.Jankunams, A.Chaleckienei, A. ir J.Tomaševičiams, L. ir P.Jemeljanovams, V. ir P.Romaslovskiams, J. ir V.Keiran, A ir D.Kolesovams, A. ir A.Jelkinams, O. ir O.Morozovams.

Padėka taip pat įteikta ir ilgamečiam mokyklos tėvų komiteto pirmininkui Anatolijui Januševskiui.

Rajono meras Vytautas Vigelis, padėkojęs už pakvietimą į tokią puikią šventę, linkėjo sėkmės ir toliau bendromis pastangomis stiprinti mokyklos bendruomenę, o dovanų šventiniam stalui įteikė tradicinį šakotį. Be apdovanojimų, padėkų vyko ir mokinių koncertas. Gražiai skambėjo žodžiai, surašyti į ilgą padėkos laišką, kuriuos skaitė įvairių klasių mokiniai. Ir šį pasakojimą apie gražią, jau tradicine tapusią Padėkos dieną Švenčionių vidurinėje mokykloje norėčiau užbaigti žodžiais iš to padėkos laiško, skirtais tėveliams, seneliams, broliukams, sesutėms, mokytojams: „Aš be jūsų, kaip paukštis be sparnų, su jumis aš galiu džiaugtis vaikyste“.

Algis JAKŠTAS