Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2540
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18741
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94771
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Smagi Antaninių-Kaltanėnų vėliavos dienos šventė

2014 m. birželio 11 d. trečiadienis Nr. 44 (1382)

Antaninės – viena gražiausių ir reikšmingiausių vasaros pradžios švenčių. Antaninės siejamos su šventuoju Antanu Paduviečiu, kurį 1231 m. birželio 13 d. popiežius Grigalius II paskelbė šventuoju. Lietuvai priėmus krikščionybę, Antaninės buvo tapatinamos su šienapjūtės pradžia. Nors Antaninės švenčiamos birželio 13-ąją, bet Antaninių tradicijas atgaivinti bandantys kaltanėniškiai Antaninių-Kaltanėnų vėliavos šventę šiemet šventė birželio 7 dieną. Vieniems galbūt pasirodė, kad švenčiama per anksti, kitiems – pačiu laiku, bet svarbiausia, kad šventė buvo visai smagi ir žmonės nuo ryto iki vakaro galėjo rasti sau prieinamą pramogą.

Kam norėjosi pasimelsti, tas nuo 11 valandos ėjo į Kaltanėnų bažnyčią. Po šv. Mišių parapijos klebonas Jeronimas Petrikas pašventino šv. Antanui pastatytą koplytstulpį. Patį koplytstulpį padarė Zigmantas Kliševičius, o šv. Antano skulptūrėlę – Arūnas Vaitkus. Pašventinus koplytstulpį žmonės neskubėjo skirstytis, o patraukė pasižiūrėti šienpjovių varžybų. Nors dabar dalgiu retai kas šienauja, bet dar yra nemažai žmonių, kurie prisimena šienapjūtes, kai tekdavo anksti ryte, kol rasa nenukrito, išėjus į pievas į pradalges guldyti žolę. Nors šventės programos gijas savo rankose laikiusios Jolanta Ignatonytė ir Rita Baranovskaitė šiek tiek su nerimu laukė varžybų pradžios, nes iš pradžių buvo užsiregistravę tik 2 dalyviai, bet nerimauta buvo visai be reikalo. Greitai prie norinčių dalyvauti varžybose prisijungė Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis, o po jo jėgas panoro išbandyti ir dar daugiau dalyvių. Kiekvienas savaip bandė nušienauti tą pradalgę. Vieni mosavo greičiau, kiti – lėčiau, nes svarbu buvo ne tik laikas, bet ir šienavimo kokybė. Štai rajono tarybos narys Vytautas Rastenis net ir dalgį pagaląsti įveikdamas distanciją suspėjo. Taktika pasiteisino ir Vytautas pateko tarp prizininkų. O konkurse nugalėjo Gintautas Varnas, kuris ne tik geriausią laiką parodė, bet ir žolę į pradalgę gražiai suguldė. Antrą vietą užėmė Rimantas Jasaitis, o trečią – Vytautas Rastenis. Jiems buvo įteikti organizatorių diplomai ir prizai. O prizai buvo tikrai vyriški. Į pintinę buvo įdėta ne tik alaus, bet ir duonos, kaimiškų dešrų bei svogūno galva. O prizininkais netapę šienpjoviai Zenonas Prunskus, Stanislovas Survutis, Romualdas Barkonis, Richardas Leleiva, Tomas Rokickis ir vienintelė varžybose dalyvavusi moteris Bronė Vasiliūnienė buvo apdovanoti padėkos raštais ir paguodos prizais. Varžyboms teisėjavo rimta komisija – Antanas Mikėnas (pirmininkas) ir nariai: Algis Lapėnas ir Vytautas Baronėnas. Po varžybų Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis juokavo, kad gal reikėtų traktorių su šienapjove pastatyti, o šienauti dalgiais. Žinoma, tai juokai, nes tų ir šienaujančių liko nedaug, o ir plotai, kuriuos reikia nušienauti, didžiuliai.

Po šienpjovių varžybų prasidėjo kelias valandas trukęs koncertas. Kolektyvas keitė kolektyvą ir taip iki vėlyvo vakaro. Žiūrovai galėjo ne tik koncertinių numerių pasižiūrėti ir pasiklausyti, bet ir alučiu ar ledais atsigaivinti, suvenyrų ar skanios rūkytos kaimiškos dešros nusipirkti. Taip nepastebimai prabėgo tos kelios gražios šventės, kurią kaltanėniškiai pavadino Antaninių-Kaltanėnų vėliavos dienos švente, valandos. Šventės organizatoriai dėkojo rėmėjams, be kurių surengti šventę būtų sunku, ir tiems, kurie prisidėjo rengiant šventę. Už originaliai papuoštą sceną Nijolei Lažauskienei, Ramunei Paškevičienei, Rūtai Igaunytei, Lionei Šlajienei, Aušrai Baranauskaitei. Algirdo ir Rasos Breidokų šeimai už papuoštą bažnyčią, o Marytei Naprienei, Valentinai Rastenienei ir Janinai Pauliukevičienei padėkos įteiktos už nuolatinį rūpestį tvarkant bažnyčią.

Dar viena, jau trečioji, Antaninių šventė Kaltanėnuose tapo istorija, o tą istoriją bendromis pastangomis rašantys seniūnijos darbuotojai ir bendruomenės nariai išanalizavę visus „už“ ir „prieš“ kitais metais šventę suruoš dar kitaip, taip pat ir žiūrovai, ir patys kaltanėniškiai išsineš dar daugiau teigiamų emocijų, jų netrūko ir šiemet. O niurzglių, kuriems vis neįtiksi, buvo ir bus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis