Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1722
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11909
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87939
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasidėjo stambiagabaričių atliekų ir kompostavimo aikštelių statyba

2014 m. birželio 21 d. šeštadienis Nr. 47 (1385)

Įvedus rinkliavą tapo švariau

Nuo balandžio 1 dienos rajone įvesta vietinė rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą. Kiekvienai naujovei prigyti reikia laiko. Tas pats ir su rinkliava – vieni giria, kiti pyksta. Didžioji dalis gyventojų rinkliava patenkinti arba nepajuto skirtumo. Tai tie, kurie ir iki šiol mokėjo už atliekų tvarkymą, buvo sudarę sutartis su „Švenčionių švara“. Apie trečdalis gyventojų, nepaisant aktyvaus raginimo, sutarčių taip ir nebuvo sudarę. Tai buvo viena visuotinės rinkliavos įvedimo priežasčių. Kai kurie jų dabar pyksta, nes gautas sąskaitas teks apmokėti, priešingu atveju gresia dideli nemalonumai dėl palyginti smulkių pinigų - priverstinis išieškojimas. Metinis, gyvenamosios paskirties objektams (individualiems namams, butams) nustatytas maksimalus mokestis – 311 litų per metus. Jį galima mokėti ketvirčiais arba iš karto už visus metus. Apie 1000 rajono gyventojų suteiktos 50 proc. dydžio lengvatos.

Viena, ko tikrai neįmanoma nepastebėti, kad aplinka tapo švaresnė – pamiškės, pakelės, stotelės, bendrų konteinerių aikštelės. Buitinės atliekos surenkamos pagal grafiką (buvo skelbtas laikraštyje). Primename Švenčionių ir Švenčionėlių miestų gyventojams, kad iš jų atliekos surenkamos du kartus per mėnesį:

Švenčionių mieste atliekos surenkamos kiekvieno mėnesio antrą ir ketvirtą trečiadienį;

Švenčionėlių mieste – antrą ir ketvirtą ketvirtadienį.

 

Statomos trys aikštelės

Nuo pat vietinių sąvartynų uždarymo egzistuoja problema – kur dėti stambiagabarites atliekas. Turėjęs pastatyti šias atliekų aikšteles visoje apskrityje Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, kuriam priklauso mūsų rajonas, daug metų su šia užduotimi negalėjo susidoroti. Dėl įvairių priežasčių, tiesiogiai nepriklausančių nuo savivaldybės, aikštelių statyba vis nusikeldavo. Paskutinį kartą jau, atrodė, reikalai pajudės, bet vos pradėjusi darbą UAB „Laugina“ bankrutavo. Reikėjo organizuoti naujus darbų vykdymo pirkimus. Juos vykdyti buvo sudėtinga – dalis darbų buvo atlikta, teko visą darbų sąmatą perskaičiuoti, atliktus darbus išminusuoti.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma informavo, kad pagaliau darbai pajudėjo. Iki metų pabaigos rajone numatoma pastatyti tris aikšteles – dvi Malikėnų kaime ir vieną Pliauškių. Malikėnuose statomos stambiagabaričių atliekų ir buityje susidarančių pavojingų atliekų surikimo aikštelė ir kompostavimo aikštelė. Pliauškėse biodegraduojančias atliekas tvarko dumblo kompostavimo aikštelė, tad bus statoma viena - stambiagabaričių atliekų ir buityje susidarančių pavojingų atliekų surinkimo aikštelė. Konkursą laimėjusi UAB „Fegda“ su subrangovu UAB ,,Kauno tiltai“ jau pradėjo darbus Maleikėnų ir Pliauškių I kaimuose statomose aikštelėse.

 

Atliekas priims nemokamai ir tik iš gyventojų

Stambiagabaričių atliekų ir buityje susidarančių pavojingų atliekų aikštelės atliekas priims nemokamai, bet tik iš gyventojų (fizinių asmenų). Žmonės čia galės atvežti senus baldus, statybos atliekas, taip pat ir seną šiferį, padangas, tuščias dažų talpas, taip pat šaldytuvus, televizorius ir pan., nereikės laukti, kol atvyks juos surenkančios firmos.

Maleikėnų kaime statomoje kompostavimo aikštelėje, kaip ir dabar Pliauškėse esančioje nuotekų dumblo ir biodegraduojančių atliekų kompostavimo aikštelėje, ir iš gyventojų, ir iš įmonių šios rūšies atliekos bus priimamos nemokamai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis