Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18515
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94545
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Blakė – kelionėse tykantis kenkėjas

2014 m. liepos 2 d. trečiadienis Nr. 49 (1387)

Įsibėgėjus vasarai vis daugiau gyventojų renkasi atostogas užsienyje ar Lietuvos kurortiniuose miestuose. Kenkėjų kontrolės ekpsertai „Dezinfa“ dalijasi patarimais, kaip apsisaugoti nuo kenkėjų, tykančių viešbučiuose ar kitose gyvenamosiose patalpose. Biologas Liutauras Grigaliūnas tikina, kad dažniausiai keliautojai susiduria su patalinėmis blakėmis.

„Patalinės blakės – vis dar rimta problema, galinti ištikti bet kurį atostogautoją. Šie kenkėjai neretai parsivežami su lagaminais. Jei viešbučio kambaryje yra blakių, jos be vargo gali įropoti į lagaminą, pasislėpti tarp drabužių ir taip apsigyventi naujuose namuose. Patelė iš viso per savo 1,5 gyvenimo metų padeda nuo 200 iki 400 kiaušinėlių, iš kurių išsirita nimfos. Jos neriasi 5 kartus ir prieš kiekvieną nėrimąsi maitinasi krauju, kol subręsta iki suaugusios blakės. Šis procesas dažniausiai trunka 30-40 dienų“, – perspėja biologas.

 

Atostogos virto košmaru

Viena kaunietė pasakoja, kaip savaitės atosotogos Turkijoje virto dviejų mėnesių košmaru Lietuvoje.

„Vasaros atostogas praleidome puikiai: saulė, jūra, smėlis, puikus maistas. Bet kai grįžome į Lietuvą po kelių naktų pastebėjau ant kūno bėrimus. Iš pradžių pamaniau, kad nuo saulės ar alerginė reakcija į maistą, bet bėrimai nesiliovė, mažų spuogelių ant kūno pastebėjo ir vyras, vėliau – ir sūnelis. Gydytojas diagnozavo, kad esame sukandžioti blakių – buvome šokiruoti, du mėnesius bandėme tuos kenkėjus naikinti įvairiomis aerozolinėmis priemonėmis, kol galiausiai neapsikentę išmetėme dalį baldų“, – dalinasi mintimis nukentėjusi atostogautoja.

Tikrinkite čiužinius! Drabužius skalbkite karštame vandenyje!

Biologas L. Grigaliūnas sako, kad blakių įkandimų galima išvengti, jei yra taikoma prevencija. Jis pataria, jei bijomasi blakių, pirmiausiai atvykus į viešbutį ar kitą apgyvendinimo įstaigą  gerai apžiūrėti lovos čiužinį, lovos konstrukcijas ir pan.

„Gyvi vabzdžiai slepiasi čiužinių siūlėse, lovos rėmų plyšiuose, už grindjuosčių, po tapetų įtrūkimais. Užkrėstumą rodo ant čiužinio matomos tamsios arba juodos patalinių blakių išskyrų dėmės, kraujo taškeliai, pavieniai 5 mm ilgio ovalo formos rudos spalvos vabzdžiai. Jei pastebimi šie požymiai, nedelsiant reikėtų pranešti viešbučio administracijai, kadangi blakės plinta labai greitai “, – pasakoja biologas.

Kenkėjų kontrolės ekspertas taip pat rekomenduoja parvykus visus drabužius nedelsiant išskalbti +45̊C vandenyje, gerai išvalyti, išsiurbti lagaminus. Šios priemonės sunaikina vabzdžius ir neleidžia išplisti po visus namus.

 

Reikia skubiai naikinti

Biologas perspėja, jei namuose buvo pastebėtos patalinės blakės, reikia nedelsiant imtis naikinimo priemonių, kadangi atsiradus dideliam užkrėstumui šiuos kenkėjus išnaikinti patiems praktiškai bus neįmanoma.

Pašnekovas rekomenduoja pirmiausiai nustatyti patalinių blakių buvimo židinius: apžiūrėti tapetų, visus sienų, lubų, grindų, miegamojo baldų plyšius, čiužinių klostes ir kt.

Atlikus šį žingsnį, rekomenduojama kruopščiai išvalyti visas vietas, kur pastebėtos blakės, išsiurbti. Tam, kad būtų užtikrintas norimas rezultatas, reikia imtis ir cheminių priemonių.

Pastebėjus įkandimus ant kūno, kenkėjų kontrolės ekspertai pataria kreiptis į medicinos specialistus, kad būtų užkirstas kelias alerginei reakcijai ir antrinei infekcijai.

 
Reklaminis skydelis