Mes turime 413 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2338
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34714
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116463
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenė – atvira ir svetinga

2014 m. liepos 12 d. šeštadienis Nr. 52 (1390)

„Švenčionių krašto“ laikraštyje jau buvo rašyta, kad Švenčionėliuose antrą kartą viešėjo svečiai iš JAV –filantropas dr. Michael Lozman (Maiklas Lozmanas) su kolegomis ir grupe studentų iš Union College, kurie tvarkė žydų kapines Aukštadvaryje, Švenčionėliuose, domėjosi holokausto istorija, sutvirtino kultūrinius ryšius su mūsų šalimi.

Tarptautiniame projekte ir šiemet dalyvavo labai daug žmonių. Ir pernai, ir šiemet su svečiais daug ir nuoširdžiai bendravo Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenė. Su dr. Michael Lozman pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, gimnazistai parengė kultūrinę pramoginę programą svečiams, aktyviai dalyvavo rašinių anglų kalba konkurse „Koks lietuvių indėlis gelbstint žydus ir požiūris į tai“. Rašinių, kuriuos rašė mokiniai iš Švenčionėlių ir Švenčionių buvo įvairių, trys geriausi iš jų buvo apdovanoti dr. M.Lozman įsteigtomis piniginėmis premijomis. Rašinių konkurso laimėtojai: švenčioniškės Rasa Binderytė ir Viktorija Sadaunykaitė bei Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokinys Matas Šamšūra. Nugalėtojai savo rašinius perskaitė susitikimo su amerikiečiais gimnazijoje metu, holokausto, žydų indėlio į Lietuvos ekonomiką ir kultūrą temas nagrinėjo seminaruose ir privačiuose pokalbiuose. Juk ir Švenčionėliuose, kur amerikiečiai viešėjo tris dienas, iki Antrojo pasaulinio karo klestėjo žydai verslininkai, tarp jų buvo daug gydytojų, mokytojų ir kitų profesijų atstovų, kuriuos vėliau ištiko skaudi lemtis...

Amerikiečius Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje sutiko ir pasveikino direktorės pavaduotoja Jūratė Guigienė, anglų kalbos mokytojos Jelena Diatlova, Zita Karneckienė ir šio straipsnio autorė, kurios kartu su gimnazistais surengė svečiams ekskursiją po gimnaziją, papasakojo, kokių dalykų čia mokomasi, kaip vyksta mokymo procesas, popamokinės veiklos ir t.t.

Dr. M.Lozman sakė, kad jie čia atvyksta dėl holokausto, dėl to, kad istorijos pamokos nebūtų užmirštos ir tokia tragedija daugiau niekada neištiktų nė vienos tautos. Jis pažymėjo besidžiaugiąs galimybe ne tik padaryti gerų darbų, bet ir susipažinti su Lietuva, jos istorija, kultūra ir žmonėmis. O tai įgyvendinti geriausiai padeda šiltų ryšių užmezgimas, gyvenimas šeimose, fizinio darbo ir intelektualinių-kultūrinių užsiėmimų balansas.

Amerikiečius paviešėti šeimose mielai priėmė ir švenčionėliškiai. Pavyzdžiui, Mindaugo gimnazijos anglų kalbos mokytoja J.Diatlova savo namų duris šio projekto dalyviams svečiams iš už Atlanto atveria kiekvienais metais. Gyvenant šeimose, bendraujant su vietos gyventojais, kalbantis, bendraujant ir dalinantis patirtimi geriausias būdas pažinti tą šalį, kurioje svečiuojiesi tokią, kokia ji yra iš tikrųjų. Dr. M.Lozman džiaugėsi, kad kur benuvyktų Lietuvoje, visur sulaukia draugiško bei šilto sutikimo, supratimo ir paramos jų veiklai. Ir, žinoma, kaskart vis kviečiamas atvykti kitais metais.

Įdomią ekskursiją po Švenčionėlių bažnyčią svečiams surengė kunigas Dovydas Grigaliūnas, papasakojęs ir įdomiausius jos istorijos faktus. Švenčionėlių parapijos istorija įdomi, be to, pasak kunigo Dovydo, juk tai vienintelė bažnyčia Lietuvoje, kuri buvo pastatyta sovietiniais metais. 1956–1959 m. Švenčionėlių Šv. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia buvo pastatyta (pradėta statyti prieš Antrąjį pasaulinį karą). Leidimą pabaigti statybas suteikė LTSR ministrų taryba 1957 m. balandžio 27 dieną.

Jau antrus metus amerikiečius studentus, dr. M.Lozman ir kartu su juo atvykstančius kolegas, skausmo ir siaubo keliu į masinio žydų sušaudymo vietą prie Švenčionėlių veda Švenčionėlių progimnazijos mokytoja Stanislava Černiauskienė ir visi kaskart tą tragediją, apie kurią dažniausiai žino tik iš istorijos vadovėlių, išgyvena tarsi iš tikrųjų. Realybės iliuziją sustiprina nelengvas žygis pėsčiomis dulkėtu keliu, aplinkui ošiančios bei girgždančios pušys bei įtaigus gidės pasakojimas. Ir šiemet nuėję tą mirtininkų kelią iki tos vietos, kur buvo sušaudyti tūkstančiai žydų, projekto dalyviai buvo sukrėsti iki širdies gelmių, ir savo įspūdžius bei potyrius aprašė dienoraščiuose.

Beje, baigiamojo vakaro užsiėmimus, prezentacijas, žaidimus, viktorinas parengė ir vedė daugiausia taip pat Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokiniai: Erika Ivanauskaitė, broliai Matas ir Rokas Šamšūros, buvusi gimnazistė Ingrida Gaščiauskienė, šoko choreografės Renatos Grigianecienės mokiniai. Nors jau buvo prasidėjusios ir atostogos, entuziazmo nepritrūko.

Taigi džiaugiamės galėję svariai prisidėti prie reikšmingo tarptautinio projekto, sulaukėme šiltų žodžių ir padėkų ir iš dr. M.Lozman, ir iš projekto Lietuvoje iniciatoriaus Dariaus Veličkos, ir iš jo koordinatorės Sandros Burokaitės.

Smagu, kad visi yra pasiryžę prasmingą projektą tęsti ir toliau puoselėti lietuvių bei amerikiečių draugystę. Juk ir mūsų gimnazistas Matas Šamšūra ateinančiais mokslo metais išvyks mokytis į JAV, kur jam taip pat bus įdomu ir naudinga pažinti tolimą, bet draugišką mums Ameriką ne kaip turistui, o iš vidaus.

Birutė RADZIULIENĖ