Mes turime 140 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1026
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17227
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93257
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių geležinkelio stotis penktadienio vakarą virto kino teatru

2014 m. liepos 16 d. trečiadienis Nr. 53 (1391)

Švęsdama savo veiklos 95-erių metų jubiliejų, AB „Lietuvos geležinkeliai“ nutarė padovanoti visiems Lietuvos gyventojams unikalią galimybę – lietuvišką kiną pamatyti tiesiog ant lagaminų arba stoties keleivių salėje. Projektas „Vasaros kino stotis 2014“ startavo liepos 9 d. 18.00 val. Vilniaus geležinkelio stotyje. Iš viso projektas tęsis iki rugsėjo 6 d. ir numatyta aplankyti 19 Lietuvos geležinkelio stočių, kuriose vyks 19 išvažiuojamųjų kino seansų.

Projekto rengėjai įsitikinę, kad šiuolaikinė, rekonstruota geležinkelio stotis, paprastai esanti miesto centre – tarsi kultūros objektas, į kurį norisi pakviesti žmones, joje sukurti patrauklią kultūrinę erdvę, kurioje būtų jauku visai šeimai. Tuo tikslu ir vykdomas originalus kultūrinis projektas visai šeimai – „Vasaros kino stotis“.

Beje, geležinkelio stoties kaip kultūrinio objekto, susitikimų vietos statusą Švenčionėliuose patvirtino ir ilgametė mokytoja, liaudies teatro artistė, saviveiklininkė Gražina Jarmalytė. Ji ypač laukė šių įsimintinų susitikimų su lietuvišku kinu Švenčionėliuose – ir „Sidabrinės gervės“ naktų, ir „Vasaros kino stoties“, todėl renginio vedėjai, lietuviško filmo „Santa“ aktorei Sandrai Daukšaitei-Petrulėnei iš visos širdies įteikė lauko ramunių puokštę, o į kino seansus susirinkusius žiūrovus pavaišino įvairiais saldėsiais. G.Jarmalytė patikino, kad Švenčionėliuose nuo seno geležinkelio stotis buvusi ir susitikimų vieta, ir švenčių bei pramogų erdvė, be to, čia ilgą laiką veikė labai populiarus restoranas, kuriame 7-8-ojo dešimtmečių jaunimas taip pat mėgdavo leisti laiką. Pasėdėti jaukiai sutvarkytame senovinės Švenčionėlių geležinkelio stoties perone mėgsta ir šiuolaikinis jaunimas.

Gausiai susirinkę švenčionėliškiai džiaugėsi lietuviško kino perliukais: animaciniais filmais – „Puntuko akmuo“, „Karalienės liūnas“, „Senelės pasaka“, „Zuikio kopūstai“, trumpametražiu „Anglijos karalienė pavogė mano tėvus“ (rež. Ernestas Jankauskas), kuris gvildena dėl emigracijos Lietuvoje paliktų vaikų ir dėl to patiriančių įvairių sunkumų bei išgyvenimų problemas, ir kuris daugelį žiūrovų sujaudino iki širdies gelmių, juk ir mes pažįstame vaikų, kurių tėvus „pagrobė Anglijos karalienė“... Ir ilgametražį „Kaip pavogti žmoną“ (rež. Donatas Ulvydas).

Pasak AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir Lietuvių kino akademijos (LiKA) informacijos, šiuo projektu siekiama sukurti įdomią, netradicinę erdvę visai šeimai. Norima, kad geležinkelio stotis asocijuotųsi ne tik su stereotipiniais gyventojais ar kelionėmis – stotyje nuo šiol galima ir kino filmus žiūrėti. Ypač džiugu, kad juos pamatys žmonės iš mažesnių miestų ir miestelių, kuriuose kultūrinis gyvenimas ne taip išvystytas.

Iš Švenčionėlių „lietuviško kino traukinys“ pajudėjo į Ignaliną. Liepos mėnesį „Vasaros kino stotis“ dar veiks Rokiškyje, Radviliškyje, Telšiuose ir Plungėje. Rugpjūtį bus aplankytos Kretingos, Šilutės, Tauragės, Kėdainių, Jonavos, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Kaišiadorių stotys, o rugsėjį – Lentvario ir Varėnos geležinkelio stotys.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis