Mes turime 432 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4502
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14689
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apie tarptautinę veiklą ir keliones po Europą

2011 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis Nr.65 (1112)

Prieš penkerius metus, būnant devintoje klasėje, Europa atrodė didelė. Vokiečių pamokose rašant laišką susirašinėjimo draugui, buvo net neverta tikėtis kada nors gyvai susitikti ar bent jau gauti laišką atgal. Kitiems pasisekdavo, man – ne. Italija ar Vokietija buvo beveik svajonių šalys, kurias pasiekti galima būtų nebent turint daug pinigų.

Besimokant gimnazijoje, pradėjau aktyviai dalyvauti jaunimo organizacijų veikloje ir vis dar nebuvo tokio meto, kad visiškai nedalyvaučiau jokiose iniciatyvose. Pirmą kartą išvykus į tarptautinius jaunimo mainus, buvau sulaukusi 15-os. Sutikau žmones negirdėtais vardais, kalbančius savomis kalbomis. Nemokėjau nei vokiečių, nei anglų kalbų, ir nežinau kaip, bet pavyko bendrauti. Pamenu naktinį žaidimą kalnuose, karstymąsi virvėmis, futbolo čempionatą Vokietijoje, tarpkultūrinius vakarus, beprotiškus žaidimus, keistus valgius ir kartais neįprastus žmonių įpročius. Taip pat prisimenu ir keistas jų žinias apie Lietuvą, beždžionių kraštą, su žmonėmis be interneto, šalį Sovietų Sąjungoje su sostine Ryga, bet žinančiais Lietuvos prezidento ar garsaus krepšininko vardą.

Kiekvienais metais vis labiau norėjosi dalyvauti įvairiose tarptautinėse veiklose – mainuose, mokymuose, seminaruose ir kt. Per daugelį projektų ir sutiktų žmonių, ilgainiui pradedi skirti sėkmingą ir nesėkmingą projektą, prasmingai (arba nelabai) panaudotas ES lėšas, patikimą organizaciją, su kuria norėtum organizuoti kitą projektą ir pan.

Tačiau pats smagiausias dalykas – pamatyti pasaulį..! Pirmą kartą įkopti į tikrus kalnus, lydint ne ekskursijos gidui, o tokio paties amžiaus jaunam žmogui iš kitos šalies, valgyti picą Italijos ar Belgijos miesto aikštėje, nueiti į gatveles, kur vos prieš savaitę kažkas piešė ant sienų ir dar kvepia dažais, užsukti pietų pas keistuolį hipį, klausytis istorijų, kaip kas nors praleido metus savanorystės Brazilijoje ar keliavo traukiniu ant stogo.

Šiandien, rodos, jau galima parašyti laišką draugui kitoje šalyje, sulaukti skambučio atvykti į svečius, pasikviesti kurį nors bičiulį aprodyti naują miestą, išmokti naujų žodžių, dainų ar net lopšinių kita kalba. Galima sakyti, kad Europa - jokia egzotika, ir kelionės čia jau niekam neįdomios, tačiau būtent tarptautiniai jaunimo mainai yra kitas būdas pažinti pasaulį – žmones, jų kultūras, problemas, pomėgius ir dar daugybę dalykų dėl kurių gera gyventi.
Dalyvaukite ir turėkite ką prisiminti!

Rytų Lietuvos krašto centras „Arka“ kviečia dalyvauti 5 šalių tarptautiniuose jaunimo mainuose „Play drama“ Lenkijoje, Zakopanės regione, 2011 m. spalio 23-30 d.

Projekto metu šokis ir teatras bus pagrindiniai metodai, padėsiantys suprasti kaip šių menų dėka galima padėti kitiems žmonėms. Be to, tai priemonė susipažinti su kitų kultūrų žmonėmis. Teatras ir šokis padės dalyviams lavinti ne tik teatrinius ir šokio įgūdžius, bet ir siekti vidinių lūkesčių.

Dalyvaujančios šalys: Lietuva, Lenkija, Turkija, Bulgarija, Vengrija
Dalyvių amžius: 15 – 25 m.
Mainų kalba: anglų kalba
Šokis ir teatras: svarbiausia norėti save išbandyti
Išlaidos: dalyviai turės apmokėti 30% kelionės išlaidų, apgyvendinimas ir maitinimas finansuojamas iš projekto lėšų

Dalyviai bus atrinkti pagal anketas. Užpildytą anketą iki rugsėjo 10 d. siųskite el. p. jcarka@jcarka.lt temos laukelyje nurodydami „anketa mainams Lenkijoje“. Visiems dalyvavusiems informacija bus atsiųsta iki rugsėjo 13 d. Anketų ieškokite RLKJC „Arka“ arba Švenčionėlių jaunimo centro puslapiuose – www.jcarka.lt, www.svencioneliujc.lt.

Gerda SKUOLYTĖ
RLKJC „Arka“ narė

 

 
Reklaminis skydelis