Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1998
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18199
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94229
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ignalinos rajone paskelbta ekstremali situacija

2014 m. liepos 30 d. trečiadienis Nr. 57 (1395)

Praėjusią savaitę Ignalinoje, vienoje didžiausių bendrovių „Idavang“ buvo nustatytas afrikinio kiaulių maro užkratas. Fermoje buvo laikoma 19,5 tūkst. kiaulių. Veterinarijos specialistų sprendimu visos kiaulės paskerstos ir užkastos. Dėl kilusio kiaulių maro iš viso per 2,5 paros sunaikinta 20 tūkst. kiaulių, augintų Lietuvoje. Kiaulių maras Lietuvos kiaulininkystės sektoriui atneš beveik 0,5 mlrd. Lt nuostolių. Lietuvai atsitverti nuo Baltarusijos barjerais, kad į šalį nepatektų laukiniai ir galimai užsikrėtę šernai, būtų kainavę apie 10 mln. Lt.

ŽŪM ministrė Virginija Baltraitienė išreiškė nuomonę, kad per vėlu leisti milijonus apsauginei tvorai, maro taip nesustabdysi. Neišspręsta situacija su Baltarusija labai apsunkina reikalus. Bus prašoma Europos Komisijos, kad skirtų lėšų vakcinai nuo šios ligos kurti, nes užkratas, nepaisant visų  pastangų, plinta. Būtina pereiti prie alternatyvių veiklų.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija, atsižvelgdamas į nustatytą naują afrikinio kiaulių maro židinį Lietuvoje, Ignalinos rajone paskelbė ekstremalią situaciją. Grėsminga situacija paskelbta:Vilniaus, Švenčionių, Molėtų, Utenos, Zarasų rajonuose ir Visagine.

Nuo šių metų sausio, kuomet sumedžiojus šerną užfiksuotas pirmasis afrikinio kiaulių maro atvejis Lietuvoje, ekstremali situacija paskelbta jau šešiose savivaldybėse - Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų, Ignalinos rajonų ir Druskininkų.

Dėl kiaulių maro įvyko 4  valstybių pasitarimas Vilniuje. Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės kvietimu į skubų pasitarimą atvyksta su afirikiniu kiaulių maru susidūrusių valstybių –  Estijos, Latvijos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai. Pareigūnai aptarė kiaulių maro protrūkio padarinius ir ieškojo būdų, kaip padėti žemdirbiams.

Skaudžius kiaulių maro padarinius jaučia visų Europos valstybių žemės ūkis. Afrikinis kiaulių maras nepripažįsta valstybės sienų, virusas bet kurio metu gali pasklisti po visą Europą.

Liepos 23-ąją netoli Bialstogės buvo aptiktas pirmasis kiaulių maro atvejis Lenkijoje. Paimtus mėginius Lenkijos veterinarijos specialistai nusiuntė į Ispaniją. Šiuo metu laukiama išsamesnių atsakymų. Dėl afrikinio kiaulių maro nugaišo dvi kiaulės, dar trys – buvo paskerstos. Visa ūkio teritorija buvo išvalyta ir dezinfekuota.

Sekmadienį apie dar vieną afrikinio kiaulių maro atvejį pranešė ir Latvijos veterinarijos tarnyba. Elkos krašto, Ergemės valsčiuje ūkininko fermoje vienai kiaulei diagnozuotas afrikinis kiaulių maras, kartu paskerstos dar 9. Dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės Latvijos rajonuose, besiribojančiuose su Estija ir Rusija, paskelbta nepaprastoji padėtis.

 
Reklaminis skydelis