Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5267
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15454
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91484
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Afrikinis kiaulių maras priartėjo prie Švenčionių rajono

2014 m. rugpjūčio 20 d. trečadienis Nr. 62 (1400)

Kai 2013 metų pabaigoje pradėta kalbėti apie afrikinio kiaulių maro pavojų, matyt, ne vienas kiaulių augintojas pagalvojo, kad tai tik gąsdinimai, o visos biologinės saugos priemonės į buferinę zoną patekusiose teritorijose niekuo nepagrįstos. Deja, paaiškėjo, kad ir tos rimtos saugos priemonės šimtu procentų negali apsaugoti nuo afrikinio kiaulių maro viruso. Akivaizdus pavyzdys – modernus kiaulininkystės kompleksas Ignalinos rajone, kai teko dėl afrikinio kiaulių maro sunaikinti beveik 20 tūkst. kiaulių. Iki šiol užfiksuoti maro židiniai buvo bent šiek tiek toliau nuo mūsų rajono, bet praeitą savaitę buvo pranešta apie dar vieną afrikinio kiaulių maro židinį kaimyniniame Ignalinos rajone, Šilaikiškės k., Ceikinių sen., o tai jau visai šalia Švenčionių rajono. Apie priemones, kurių bus imamasi mūsų rajone, paprašiau papasakoti Švenčionių VMVT viršininką Gediminą Adomavičių.

- Nustačius afrikinio kiaulių maro židinį Ignalinos r., Ceikinių sen., Šilaikiškės kaime į 3 kilometrų zoną patenkančioje Švenčionių r. teritorijoje registruotų kiaulių nėra, o štai į išsiplėtusią 10 km buferinę zoną jau patenka naujos teritorijos. Ten, mūsų žiniomis, yra 17 kiaulių laikytojų. Čia vyks stebėsena, privatūs veterinarijos gydytojai privalės paimti auginamų kiaulių kraujo mėginius. Tikslas – sužinoti afrikinio kiaulių maro paplitimą. Tie, kurie skers kiaules, būtinai turi susisiekti su veterinarijos gydytoju tam, kad priduotų tyrimams kiaulių organus ir paimtų kraują. 10 kilometrų spinduliu bus ypač stebima situacija. Šią savaitę visi 10 km priežiūros zonoje gyvenantys 17 kiaulių laikytojų bus supažindinti su biosaugos reikalavimais, o iš viso rajone dar yra 57 kiaulių laikytojai. Praeitą savaitę pastebėjome keistą tendenciją – kiaulių laikytojų skaičius ėmė didėti. Kyla įtarimas, kad žmonės išsigando ir ėmė registruoti anksčiau neregistruotas kiaules. Todėl prašome, kad užsiregistruotų visi kiaulių laikytojai, nes jei rasime neregistruotas kiaules, bauda apie 500 Lt, o jei tokių kiaulių laikytojų kiaulės susirgs afrikiniu kiaulių maru, tai teks padengti visas išlaidas, susijusias su dezinfekavimu ir utilizavimu, ir tos išlaidos bus nemažos.

- Gerb. Gediminai, ką dar turėtume priminti kiaulių laikytojams?

- Žmonės turėtų kasdien tikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į teritorinę VMVT, kad būtų nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke, taip būtų užkertamas kelias kontaktams su laukiniais gyvūnais. Drabužiai, įranga ir transporto priemonės, įvažiuojančios ar išvažiuojančios iš fermų, turi būti valomos ir dezinfekuojamos. Kiaulių laikymo vietose neturėtų lankytis pašaliniai asmenys. Be to, griežtai draudžiama gyvulius šerti virtuvės atliekomis – vienu iš pagrindinių šaltinių, per kurį užkratas plinta. Kilus įtarimams dėl gyvulių sveikatos būklės, kiaulių laikytojai turi nedelsdami informuoti teritorinius VMVT padalinius arb tiesiog pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams. Dar norėčiau pasakyti, kad vykdydami VMVT direktoriaus įsakymą, tikrinsime kiaules Adutiškio, Kaltanėnų, Labanoro, Svirkų, Švenčionių ir Švenčionėlių seniūnijose. Tad tegul nenustemba kiaulių augintojai, gyvenantys ir už buferinės zonos ribų, jei ir pas juos iki rugsėjo 1 d. apsilankys veterinarijos gydytojai bei patikrins, kaip laikomos kiaulės, paims kraujo mėginių afrikinio kiaulių maro tyrimams, - baigiantis mūsų pokalbiui sako Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis