Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1935
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12122
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88152
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ir jaunus, ir senus, ir tolimus svečius vėl sukvietė Labanorinė

2014 m. rugsėjo 10 d. trečiadienis Nr. 68 (1406)

Senas tradicijas turinti Labanorinės šventė pirmą rugsėjo savaitgalį vėl sukvietė visus į atlaidus ir į šventę. Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai šiame nedideliame miestelyje vyksta jau labai seniai. Kaip rašoma istoriniuose šaltiniuose, Švč. Mergelės Marijos gimimui skirti atlaidai Labanore pradėti švęsti daugiau nei prieš 600 metų, o pats Labanoras istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas 1373 metais. Per atlaidus vykdavo ir turgūs. Ilgainiui garsas apie Labanore vykstančius atlaidus pasklido gana plačiai ir vadinti juos imta tiesiog Labanorinės atlaidais, kiek vėliau atsirado ir šventė. 2001 m. atkūrus Labanoro seniūniją, imta rengti Labanorinės šventę, kuri dar labiau papildo ir pagyvina Labanorinės atlaidus.

Nors Švč. Mergelės Marijos gimimo dieną katalikiškasis pasaulis švenčia rugsėjo 8 dieną, šiemet Labanorinės šventė prasidėjo rugsėjo 6 d., šeštadienį, ir prasidėjo ji, kaip ir dera, šv. Mišiomis Labanoro bažnyčioje, kuri turi Švč. Mergelės Marijos gimimo vardą. Po to Labanoro seniūnijos patalpose buvo atidaryta dailininkų grupės „Ornamentas“ keramikos darbų paroda. Kiek vėliau Labanoro regioninio parko lankytojų centre buvo atidaryta moderni ekspozicija „Didžiosios girios glėbyje“. Jau pirmomis valandomis ši ekspozicija sulaukė gausaus lankytojų antplūdžio. Patys smalsiausi buvo vaikai, jiems buvo įdomu išgirsti ir paukščių balsus, ir pabandyti atspėti, koks augalas ar grybas yra nuodingas, o koks – valgomas. Ir nors suaugusieji lankytojai buvo gerokai santūresni, bet ir jie tyrinėjo naują ekspoziciją. Ir nors iki šventės pradžios dar buvo laiko, bet jau buvo galima kareiviškos košės ar bulvinių blynų paskanauti. Vaikai galėjo išbandyti atrakcionus, o jei užteko kantrybės ir tėvelių pinigų, tai ir ištaiginga karieta galėjo pasivažinėti. Čia pat ir medaus, ir meno dirbinių buvo galima įsigyti. Ir nors, kaip žmonės pasakojo, Labanoro girioje baravykai patys prašyte prašosi randami, bet ir į šventę žmonių susirinko daug. Atvyko ir valdžios atstovų: LR Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina, administracijos direktorė Vida Rastenienė, direktorės pavaduotojas Andrius Šarėjus, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė bei rajono tarybos nariai. negaliu nepaminėti ir pagrindinių šventės organizatorių – Labanoro seniūno Vinco Jusio ir Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direktoriaus Eminuelio Leškevičiaus.

Susirinkusius į šventę sveikino LR Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis ir Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direktorius Eminuelis Leškevičius. Jiems Labanoro seniūnas Vincas Jusys įteikė atminimo dovanėles su Labanoro simbolika. Po trumpų sveikinimo kalbų prasidėjo smagus grupės „Čilinam“, kurioje dainuoja M.Jampolskis, R.Rudokas ir Stano, koncertas, kurio metu tarp žiūrovų neliko pasyvių stebėtojų. Koncertui pasibaigus niekas neskubėjo skirstytis, o patys ištvermingiausi šėlo iki paryčių vykusioje diskotekoje. Sekmadienį bažnyčioje parapijos klebonas aukojo šv. Mišias, o Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidai baigėsi, kaip pridera, rugsėjo 8 d., bet apie tai jau kitame laikraščio numeryje.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis