Mes turime 234 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:436
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18980
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66306
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Grybų šventėje – grybautojų ir grybų gausa

2014 m. rugsėjo 24 d. trečiadienis Nr. 72 (1410)

Vasarą ilgai vyravę karšti ir sausi orai jau buvo beatimą grybautojams ir grybų supirkėjams viltį, kad mūsų miškuose šiemet pasirodys grybai. Tačiau orai pasikeitė ir ilgai laukti nereikėjo. Pasipylė vienas už kitą įspūdingesni grybautojų pasakojimai apie baravykų pilnas pintines ir netgi automobilių bagažines... Juk grybai, ypač baravykai, daugelio iš mūsų mėgstamas patiekalas, tradicinio Kūčių stalo puošmena, o ne vienam – ir neblogas pajamų šaltinis.

Geru metu, rugsėjo 19 d., Švenčionėliuose vyko tradicinė Grybų šventė. Jau vienuoliktąjį kartą ją drauge surengė Švenčionių rajono savivaldybė, VĮ Švenčionėlių miškų urėdija ir Švenčionėlių miesto kultūros centras. Buvo nuostabi šilta ir saulėta diena ir nors baravykų dygimas jau buvo kiek sustojęs, tačiau kitokių grybų – pilni miškai. Ypač raukšlėtųjų gudukų (lot. Cortinarius caperatus), dar vadinamų gudukais, turkais, kalpokais, kazokais ir pan. Štai jų daugiausia ir buvo iš miško grįžusių komandų krepšiuose. O iš viso šventėje dalyvavusios komandos pririnko net 684,5 kg (iš jų 427,3 kg mokiniai ir 257,2 kg suaugusieji). Beje, šiemet šventėje dalyvavo ir rekordinis komandų skaičius – net 27! Kaip visada į grybavimo čempionatą aktyviai įsijungė rajono moksleiviai, tačiau varžytis dėl pagrindinio prizo, kurį įsteigė rajono meras Vytautas Vigelis, pasiryžo ir dvylika suaugusiųjų komandų. Komandos varžėsi ne tik kuri surinks daugiausia grybų, bet ir turėjo sukurti šventės dvasią atitinkančią kompoziciją, kuo originaliau ir įsimintiniau prisistatyti, pateikti penkis grybų patiekalų receptus bei surengti grybų fotografijų parodą.

Prieš pradedant komandoms prisistatyti, visus linksmai nuteikė mažojo šokėjo Maksimo Grigianeco ir „Bobučių šou“ fliašmobas (flashmob). Flashmob – apibūdina grupę žmonių, kurie staigiai susirenka kokioje nors viešoje vietoje ir padaro kažką neįprasto, tai tęsia kelias akimirkas ir išnykta.

Kiekvienai komandai buvo įteiktas tinkamų rinkti grybų sąrašas, buvo eksponuojamos į Raudonąją knygą įrašytų, todėl draudžiamų rinkti, grybų fotografijos. Su grybavimo taisyklėmis supažindino vertinimo komisijos pirmininkas Švenčionėlių miškų urėdijos želdinimo inžinierius Vytautas Bunevičius, kuris be kita ko paragino grybus surinkti gražiai ir švariai, o miške taip pat nepalikti šiukšlių.

Kadangi trečias rugsėjo šeštadienis (šiemet rugsėjo 20 d.) – Miškininko diena, tai Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvui atstovaujanti direktorė Ona Raguckienė įteikė urėdijos atstovui vyriausiajam miškininkui Sigitui Švereikai dovaną, simbolizuojančią gražius ir draugiškus urėdijos ir kultūros centro draugystės ryšius.

Tarp moksleivių I vietą už kompoziciją gavo Pabradės „Ryto“ gimnazijos komanda „Linksmuoliai, II – Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos jaunojo pasieniečio būrelio komanda „Pasiengrybis“, III – Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komanda „Miškinukai“, už receptus atitinkamai: Švenčionėlių progimnazijos komanda „Ąžuoliukas“, Švenčionių jaunimo organizacijos „Darbas“ komanda „JOD‘as“, Pabradės Žeimenos gimnazijos komanda „Raunam ir pjaunam“. Už prisistatymą atitinkamai: Švenčionėlių Carito vaikų dienos centro „Šypsenėlė“ komanda „Miško pasaka“, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos komanda „Skautai vyresnieji“, Adutiškio vidurinės mokyklos komanda „Adutiškio girinukai“. Už surinktus grybus pirmoji vieta atiteko Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komandai „Miškinukai“ (53,5 kg), antroji – Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komandai „Žaliukai I“ (51,4 kg), trečioji – Švenčionių vidurinės mokyklos komandai „Miškininkai“ (45,5 kg).

Tarp suaugusiųjų komandų kompozicijos rungtyje nugalėjo Darbo partijos komanda „Senjorai“, antrąją vietą gavo Švenčionių rajono viešosios bibliotekos komanda „Žaliuokių šou“, trečiąją – Adutiškio vidurinės mokyklos komanda „Adutiškio giriniai“. Receptų rungtyje atitinkamai: Švenčionėlių antrosios vidurinės mokyklos komanda „Androgotis“, Švenčionėlių progimnazijos komanda „Ūmėdėlės“, Švenčionių rajono savivaldybės administracijos komanda „Savi grybai“. Už prisistatymą atitinkamai: Pabradės kultūros centro komanda „Grybų klasė“, Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ komanda „Vyturiukas“, Švenčionėlių bendruomenės „Žeimena“ komanda „Bangelė“. Daugiausia grybų (61 kg) iš suaugusiųjų surinko Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ komanda „Vyturiukas“, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komanda „Žaliukai II“ (25,5 kg), Švenčionių rajono viešosios bibliotekos komanda „Žaliuokių šou“ (25 kg). Buvo įsteigta ir specialiųjų prizų. LR Seimo narys Petras Čimbaras įsteigė prizą komandai, surinkusiai daugiausia baravykų. Šio prizo laimėtoja tapo Švenčionėlių bendruomenės „Žeimena“ komanda „Bangelė“, suradusi 5 kg baravykų. Švenčionių visuomenės sveikatos biuras įsteigė specialų prizą įdomiausio grybų recepto autoriui, jį biuro direktorė Daiva Vinogradova už grybų lazanijos receptą įteikė pabradiškiams.

Na, o Švenčionių rajono mero įsteigtą pagrindinį prizą laimėjo Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos komanda „Skautai vyresnieji“, kurie surinko ir didžiulį kiekį grybų, ir puikiai pasirodė komandų prisistatyme. Mero prizą įteikė vicemerė Raja Krupenina, o kitus prizus, dovanas ir Padėkas – Švenčionėlių urėdas Nauris Jotautas.

Specialius prizus vaikų komandoms įsteigė ir Švenčionėlių sveikatingumo ir sporto klubas (vadovas Donatas Šalna). Šventę rėmė: Masevičiaus įmonė „Girios“, bitininkai Marytė ir Aleksandras Pupkevičiai, UAB „Maxima“, UAB „Velga Vilnius“, R.Maliavkos įmonės „Reks“. Dovanėlių šventės dalyviams parengė ir į šventę suvažiavę prekybininkai bei pramogų organizatoriai, kurių buvo tikrai nemažai.

Daugelis komandų – nuolatiniai Grybų šventės dalyviai. Kasmet čia dalyvauja visų rajono bendrojo lavinimo mokyklų, visų kultūros centrų, Švenčionėlių socialinių paslaugų centro, Darbo partijos, Švenčionių r. jaunimo organizacijos „Darbas“, Švenčionių r. savivaldybės administracijos, Švenčionėlių bendruomenės „Žeimena“, Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ komandos. Gražiomis grybavimo čempionato tradicijomis džiaugėsi ir nuolatiniai renginio dalyviai, ir naujokai. Šiemet pirmą kartą savo komandą į grybavimo čempionatą užregistravo Švenčionių viešoji biblioteka. Po šventės direktorė Leonarda Vilčiauskienė pasidžiaugė, kad jų komandos „Žaliuokių šou“ debiutas buvo labai sėkmingas: iškovota antroji vieta už kompoziciją ir trečioji – už surinktų grybų kiekį.

Šventės metu vyko ir sportinės rungtys, kurias parengė Švenčionių papildomo ugdymo centro treneriai. Kroso estafečių varžybose komandos išsidėstė taip: 1. Švenčionėlių Mindaugo gimnazija; 2. Pabradės „Ryto“ gimnazija; 3. Švenčionių Z. Žemaičio gimnazija; 4. Švenčionių vidurinė mokykla; 5. Švenčionėlių progimnazija.

Krepšinio varžybos 3 x 3 tarp 5 – 8 klasių: 1. „Komanda“; 2. Pabradės „Rytas“; 3. „Žaidėjai“. Tarp 9 – 12 klasių: 1. BRAZZERS; 2. CRAZY KIDS; 3. FAKE TAXI.

Kol komandos grybavo, likusius prie Švenčionėlių kultūros centro linksmino solistas Vitalijus Laptevas, grupė „Savas kampas“ ir solistė Aldona Miloševskaja, Daivos Gerojimaitės vadovaujamos studijos „Domino“ pramoginių šokių šokėjai.

Irena POŽĖLIENĖ