Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5050
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30180
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77506
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ištiko krizė? Nesidrovėkite kreiptis pagalbos

2014 m. rugsėjo 24 d. trečiadienis Nr. 72 (1410)

Savivaldybei perėmus iš ministerijos Švenčionėlių vaikų globos namus paaiškėjo, kad didžiuliai pastatai – apytuščiai, juose gyveno apie pusšimtis vaikų. Todėl buvo priimtas sprendimas juose įkurti Švenčionėlių socialinių paslaugų centrą. Švenčionyse toks centras sėkmingai veikia, Švenčionėliai seniai laukė analogiškų paslaugų.

Pasinaudojęs ES parama, centras sėkmingai gyvuoja ir plečia paslaugų spektrą, skuba suburti paslaugų gavėjus, dėl kurių visa tai ir kuriama. Baigiantis įgyvendinti apie 3 mln. Lt vertės „Nestacionarių paslaugų teikimo“ projektą, finansuojamą ES lėšomis, Švenčionėlių socialinių paslaugų centras nelaukia galutinio visų projekto dalių užbaigimo, skuba teikti paslaugas gyventojams, kai tik atsiranda galimybės. Netrukus čia bus visas nestacionarių socialinių paslaugų kompleksas, o kol kas paslaugos startuoja po vieną. Prieš porą mėnesių rašėme apie Dienos centro pagyvenusiems žmonėms ir asmenis su negalia veiklos pradžią. Šiame centre dirba patyrusi ir nuoširdžiai savo darbui atsidavusi Giedra Kaminskienė. Pirmieji centro lankytojai čia jau gauna paslaugas, konsultacijas, o kiti, kuriems reikia patarimo, bendravimo arba įdomios veiklos, yra laukiami.

Prieš porą savaičių Švenčionėlių socialinių paslaugų centre pradėjo veiklą Paramos šeimai tarnyba. Mūsų rajone tai visiškai nauja socialinė paslauga, dar nedaug savivaldybių šalyje tokias tarnybas turi, nebent didieji miestai, tad ir patirties nelabai yra iš ko semtis, o pradėti tenka nuo nulio. Todėl tarnyboje dirbančios specialistės, jų tik dvi – socialinė darbuotoja Jolanta Varnienė ir psichologė Edita Pečiūrienė, nusprendė surengti seminarą. Jo tikslas - užmegzti ryšius su kolegėmis iš Vilniaus miesto krizių centro ir Moterų informacijos centro, šioje srityje dirbančiomis beveik du dešimtmečius, išgirsti jų patarimų.

Bepradedančios veiklą tarnybos specialistės taip pat suskubo supažindinti bendradarbiaujančias institucijas su Paramos šeimai tarnybos paslaugomis, susipažinti su artimiausiais partneriais – seniūnijų socialiniais darbuotojais, vaiko teisių apsaugos specialistai, policijos pareigūnais – ir aptarti veiklos galimybes. Būtent šios institucijos nukreips į paramos šeimai tarnybą krizę išgyvenančius asmenis. Žinoma, į tarnybą rajono gyventojai gali kreiptis ir savarankiškai, bet patirtis rodo, kad atsidūrę krizėje žmonės dažnai nesuvokia, jog jiems reikia pagalbos. Įstaigai darbo turbūt netrūks, nes statistika rodo, kad mūsų rajono žmonės iki šiol tokia pagalba naudojosi Vilniuje. Socialinė darbuotoja Jolanta Varnienė sako, kad jos su kolege Edita dirbs aktyviai, skatins žmones naudotis pagalba, pasitikėti. Gavę duomenis iš minėtų institucijų, dalyvavusių seminare, pačios ketina susisiekti su krizėje atsidūrusiomis šeimomis, asmenimis ir siūlyti pagalbą.

Paramos šeimai tarnyba teikia socialinę pagalbą – paslaugas, apimančias vaikų priežiūrą, švietimą, mokymus, tarpininkavimą ir kt., bei psichologinę pagalbą – šeimos ir jos narių psichologinį konsultavimą. Tarnyba turi kambarį, kuriame krizės ištiktas žmogus gali pagyventi tris dienas, per tą laiką jau galima priimti tolesnius sprendimus. Tarnybos specialistės padės palaikyti motyvaciją, spręsti konfliktą, ieškoti išeities, kad ir kokia kebli būtų situacija. Juk padėties be išeities nebūna, tik kartais reikia pagalbos, palaikymo, kad ją surastum. Profesionalios pagalbos galite sulaukti Paramos šeimai centre adresu: Vilniaus g.130, Švenčionėliai (buvę vaikų globos namai). Centras dirba kaip ir daugelis įstaigų - darbo dienomis nuo 7.45 val. iki 16.45 val. (penktadieniais iki 15.30 val.).

Irena PAULIUKEVIČIENĖ