Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5618
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19478
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91835
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių seniūnijos kaimų bendruomenės – už glaudesnį bendradarbiavimą

2014 m. spalio 22 d. trečiadienis Nr. 80 (1418)

Prieš daugiau nei dešimtmetį įsikūrusios pirmosios bendruomenės buvo tarsi neatrasta žemė, o dabar jos jau tapo įprastu reiškiniu. Kaimo bendruomenės bando vienyti kaimo žmones, atgaivinti senas geras kaimo tradicijas, kai ir džiaugsmai, ir bėdos buvo tarsi visų. Kai buvo sugebama nuoširdžiai džiaugtis kaimyno sėkme ir skubėti padėti nelaimėje. Ir tai ne idilinis kaimo vaizdelis, tai iš senelių ir tėvų girdėtų pasakojimų aidas. Nemažai kaimo bendruomenės ir įvairiausių Europos Sąjungos projektų vykdo ir įgyvendina. Ir tie ES pinigai panaudojami ne tik šventėm, išvykom, bet ir gerinant kaimo bendruomenės gyvenamąją aplinką, infrastruktūros plėtrai. Kaimo bendruomenių pirmininkams, tarybų nariams tai papildomi rūpesčiai, dažnai aukojant savo laisvalaikį ir dar ne visados tie inovatyvūs žmonės būna suprasti. Kažkodėl dar vis gaji nuomonė, kad jei žmogus stengiasi kažką daryti ne darbinėje veikloje, tai būtinai už tai turi atlygį gauti, bet nepaisant skeptikų nuomonės kaimo bendruomenės gyvuoja ir vysto realią veiklą, taip padėdamos prie kaimo vietovių gaivinimo arba bent prie to, kad nuo Lietuvos žemėlapio neišnyktų dar gyvi kaimai ir vienkiemiai.

Net 6 kaimo bendruomenės yra įsikūrusios Švenčionių seniūnijos teritorijoje. Vienos gyvuoja ilgiau, kitos – trumpiau. Kiekviena kaimo bendruomenė taip ir gyvavo ir gyveno kas sau, dažnai net pirmininkai vienas kitą sunkokai pažindavo, bet spalio 10 dieną Stanislavavo dvare Stanislavavo kaimo bendruomenės „Vystutis“ ir Švenčionių seniūnės Inos Sinienės iniciatyva buvo surengta bendruomenių tarybų narių vakaronė „Oi padainuosim ir pašoksim mes suėję“. Ir geriau vienas kitą pažins, ir į svečius dažniau vieni pas kitus užsuks. Juk panašių rūpesčių turi visi, o jų sprendimo būdą visada geriau rasti diskutuojant platesniame rate, o ne „verdant savo sultyse“. Bendraujant neoficialioje aplinkoje galima pasidalinti patirtimi, ką ir kaip geriau daryti vykdant projektus, nes tų klausimų amžinai būna begalės, o atsakymą rasti būna nelengva, kaip tik čia ir praverstų kaimynų patirtis, juolab gyvenant vienoje seniūnijoje.

Į vakaronę suvažiavo visų 6 Švenčionių seniūnijoje esančių kaimo bendruomenių atstovai: Milkuškų, Činčikų, Šventos „Švente“, Zadvarninkų, Šutonių „Pavasaris“ ir , žinoma, šeimininkų Stanislavavo „Vystutis“. Be to, dalyvavo ir seniūnaičiai, ir ne tik iš kaimų, bet ir Švenčionių miesto. Sunku įsivaizduoti tokį renginį ir be Švenčionių seniūnės Inos Sinienės ir Sirvėtos regioninio parko direktorės Romualdos Baranauskienės dalyvavimo.

Sveikindamas atvykusius į vakaronę svečius Stanislavavo kaimo bendruomenės „Vystutis“ pirmininkas Rimantas Stankūnas linkėjo gero bendravimo ir smagiai praleisti laiką, pabendrauti. „Vystučio“ kaimo bendruomenės pirmininko pavaduotoja Daiva Trinkūnienė trumpai papasakojo, kodėl ir kaip kilo idėja sukviesti visus čia, į Stanislavavą. Švenčionių seniūnė Ina Sinienė trumpai papasakojo apie išsiplėtusią seniūniją, kuri dabar apima ne tik Švenčionių miestą, bet ir daugiau nei 120 kaimų bei vienkiemių, o gyvena seniūnijoje 7200 gyventojų. Tai beveik trečdalis rajono gyventojų, tad ir norų bei nuomonių labai daug, ir į viską reikia atsižvelgti, bandyti rasti optimaliausią sprendimą.

- Šiandien yra puiki galimybė susipažinti su bendruomenėmis, jų atstovais. Jūs esate išrinkti savo gyventojų, esate arčiau jų ir tai yra puiku. Jei visi kartu sieksim bendro tikslo – gyventi geriau bus visiems ir kaime, ir mieste, ir jei mes būsime arčiau žmonių, manau, įveiksime visas kliūtis, - sakė Švenčionių seniūnė Ina Sinienė, linkėdama ne tik bendrauti, bet ir išsikalbėti, pasidalinti ir džiaugsmais, ir rūpesčiais. O tų rūpesčių kiekviena bendruomenė turi nemažai. Apie tai ir kalbėjo pristatydami savo bendruomenes Činčikų bendruomenės pirmininkė Laima Šalkauskienė, Milkuškų bendruomenės, kuri yra seniausia Švenčionių sen., pirmininkės pavaduotoja Česlava Aleksejevec, Šventos bendruomenės „Šventa“ pirmininkas Algis Navikas, Zadvarninkų bendruomenės pirmininkė Janina Guigienė, Šutonių bendruomenės „Pavasaris“ pirmininkė Jurgita Petrovičienė ir Stanislavavo bendruomenės „Vystutis“ pirmininkas Rimantas Stankūnas bei jo pavaduotoja Daiva Trinkūnienė. Viena pagrindinių problemų – savo patalpų neturėjimas. Savo patalpas turi tik Stanislavavo „Vystutis“ ir Milkuškų kaimo bendruomenė, o kitos, deja, kol kas nelabai turi kur ir prisiglausti. Apie bendradarbiavimą su seniūnija ir kaimo bendruomenėmis kalbėjo Sirvėtos regioninio parko direktorė Romualda Baranauskienė, ir Švenčionių miesto seniūnaičių vardu kalbėjusi Margarita Strakšienė. Savo mintis apie bendruomenių svarbą, nūdienos gyvenimą išsakė ir vakaronėje dalyvavusi Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė Violeta Čepukova ir Švenčionių VVG projekto vadovė Violeta Guobytė.

Po trumpų pristatymo kalbų bendravimas vyko skambant muzikai. Vakaronės metu grojo ir dainavo Romualdas Radkevičius.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis