Mes turime 439 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4478
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14665
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90695
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Silpnaregiai išklojo savo rūpesčius

2014 m. spalio 29 d. trečiadienis Nr. 82 (1420)

Praėjusią savaitę įvyko Aklųjų ir silpnaregių draugijos Švenčionių skyriaus susirinkimas

Aklųjų ir silpnaregių draugijos Švenčionių skyriui priklauso 127 tikrieji nariai. Tokį nemažą skaičių žmonių iš viso rajono subūrė ir išlaiko nuoširdžiai atsidavusi savo darbui pirmininkė Stasė Mažuolienė. Teikdama susirinkusiems ataskaitą, pirmininkė Stasė Mažuolienė pradėjo nuo ypač gerų žinių. Iki šiol buvusias didžiųjų miestų privalumu akliesiems pritaikytas perėjas mūsų rajonas įrengė pirmasis. Pirmiausia tokios perėjos atsirado Švenčionyse, paskui ir Pabradėje. Jos labai palengvina orientavimąsi mieste blogai matantiems žmonėms.

Draugijos nariai nori surasti prasmę veikloje, kurti, bendrauti. Tai matėsi ir iš atvykusių į Nalšios muziejuje vykusį susirinkimą narių gausos ir aktyvumo. Žmonės plačiai pasklidę po visą rajoną, nelengva susisiekti, tad kartu ir nario mokestį susirinko. Tiesa, iš šių simbolinių pinigų nedaug ką tenuveiksi, tad pirmininkė džiaugėsi savivaldybės parama. Šiais metais draugija iš savivaldybės savo veiklai gavo 46100 Lt paramą. Viskas iki cento panaudojama draugijos narių poreikiams, pirmininkė net organizuoja pavėžėjimą į NDNT komisiją, nes dabar dokumentai siunčiami jau tik išimtiniais atvejais, o paprastai žmonėms reikia vykti patiems į Kauną. Daug kas savarankiškai to nepajėgtų padaryti. Viską suorganizuoja jų vadovė Stasė Mažuolienė. Žmonės jos rūpestį vertina ir atsidėkodami ne vienas į susirinkimą atėjo su gėlėmis, daugelis ieškojo progos padėkoti.

Draugijos veikla įdomi ir pasminga, atrodytų, blogai matantiems net neįmanoma. Pavyzdžiui, rankdarbių parodos. Šiemet darbštuolės dalyvavo respublikinėje parodoje ir pelnė 4 apdovanojimus. Kas sveikam niekai, žmogui su negalia rimta problema. Gal todėl neįgalieji, žinoma, savo vadovės rūpesčiu, jau mokėsi eurų atpažinimo.

Kiekvieną vasarą nemaža grupė šios draugijos narių – daugiau kaip pusšimtis (šiemet – 57) – draugiškai vyksta prie jūros, į Šventąją.

Už viską draugijos nariai dėkingi Stasei Mažuolienei. Į susirinkimą vėlavęs Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro vadovas Sigitas Bilevičius juokavo, kad čia važiavo labai ramus, o dėl vėlavimo taip pat per daug nesijaudino, nes žino, kad čia viskas gerai. Juk ne veltui šiemet socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė įteikė Stasei Mažuolienei aukštą apdovanojimą – Gerumo žvaigždę.

Savo ruožtu Stasė labai džiaugėsi gerais santykiais su rajono savivaldybe, dėkojo rajono merui Vytautui Vigeliui už paramą ir idėjų palaikymą.

Ne vien džiugios mintys sklandė susirinkime. Pirmininkei kelia nerimą tai, kad šiais metais kažkodėl labai vėluoja kompensacinės priemonės. Pirmąsias priemones gavo tik rugpjūčio mėnesį, susidarė laukiančiųjų eilės. Skurdo mažinimo programos paramos lėšos taip pat tragiškai vėluoja. Draugijoje yra 8 nauji nariai, jiems pirmiausia reikia psichologinės pagalbos. S.Mažuolienė apgailestavo, kad daug kas nesikreipia pagalbos, nes nežino, kad priklauso, net nežino apie kompensacines priemones. Beje, jas pristatyti į vietas nelengva, dažniausiai prireikia savivaldybės pagalbos. Skaudi problema – rajone nėra specialisto, kuris padėtų silpnaregiams vaikams, bet Stasė nenuleidžia rankų.

Daug klausimų, kuriuos teisingiau vadinti prašymais, žmonės pateikė rajono merui, kuris žadėjo atsižvelgti. Iš esmės viešose erdvėse problemos sprendžiamos, tik viskam reikia laiko, o jo nuo projekto sukūrimo iki realizavimo prireikia nemažai.

Socialinės paramos skyriaus specialistė Eglė Jakštaitė pradžiugino žmones, kuriems reikia socialinių paslaugų. Socialinės paslaugos realiai gerokai atpigo, nors tarifas liko toks pats. Pasikeitus skaičiavimui, sumažėjo paslaugos kainos procentai, kuriuos moka gavėjai. Taip pat Švenčionėliuose pradėjus veikti Socialinių paslaugų centrui, išsiplėtė paslaugų ratas. Kadangi Socialinių paslaugų centras yra miesto pakraštyje, Vilniaus gatvės pabaigoje, žmonės skundžiasi, kad sunku nueiti, tad svarstomos galimybės pavėžėti. E.Jakštaitė informavo ir apie galimybes ir sąlygas neturintiems būsto asmenims su negalia apsigyventi Savarankiško gyvenimo namuose.

Po susirinkimo vyko neformalioji dalis prie puodelio arbatos griežiant kaimo kapelai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis