Mes turime 259 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3378
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21922
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69248
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gesintuvų patikrą galima atlikti Švenčionėliuose

2014 m. spalio 25 d. šeštadienis Nr. 81 (1419)

Ilgą laiką vairuotojai mažai kreipdavo arba visai nekreipdavo dėmesio į automobilio gesintuvo būklę, o apie jo patikros laiką iš viso beveik nebuvo kalbos, bet užteko policijos pareigūnams ne tik vairuotojo ir transporto priemonės dokumentus patikrinti, bet ir paprašyti parodyti gesintuvą, kurio patikros laikas dažniausia seniai pasibaigęs, arba gesintuvo tik vaizdas likęs, vienam kitam vairuotojui buvo surašyti protokolai dėl pažeidimų. Žinia žaibo greičiu apskriejo Lietuvą ir dar su pagražinimais, neva dėl gesintuvo tech. apžiūra panaikinama. Vairuotojai puolė pirkti naujus gesintuvus, dažnai nesusimąstydami, kad už kur kas mažesnę kainą galima atlikti gesintuvo patikrą arba jį užpildyti iš naujo. Žinoma, tai liečia miltelinius gesintuvus, kurie daugiausia ir naudojami automobiliuose. O gesintuvų patikrą ir užpildymą galima atlikti Švenčionėliuose, individualioje įmonėje „Merlinas“. Su šios įmonės vadove Livija Gurkšniene ir kalbuosi apie gesintuvus, jų reikalingumą.

- Gesintuvas yra paprasta ir taip pat sudėtinga priemonė, galinti apsaugoti be tik žmogaus gyvybę, bet ir jam priklausantį turtą. Kalbant apie vairuotojus, jų automobilius, kurie, kaip rodo gyvenimiška patirtis, irgi kartais užsiliepsnoja, ir tokiu momentu gesintuvas, jei jis tvarkingas, gali padėti išvengti didesnės bėdos. Tam, kad gesintuvas būtų patikimas, reikalinga patikra. Todėl visi gesintuvai, ir ne tik automobilių, turi būti tikrinami kartą per metus. Gali kilti klausimas, kam tikrinti gesintuvą, jei jo nenaudojome? Ogi tam, kad tarkim milteliniuose gesintuvuose milteliai susiguli, gali kristi slėgis gesintuve, ar koks kitas nenumatytas gedimas gali atsirasti. Ir visa tai išaiškėja patikros metu. Štai tam ir reikalinga patikra.

- Bet kodėl toks trumpas laikas nuo patikros iki patikros – metai?

- Taip nustatyta galiojančiuose teisės aktuose. Kasmetinė patikra garantuoja didesnį gesintuvų patikimumą. Beje, ir patiems vairuotojams vertėtų retkarčiais žvilgtelėti į gesintuvo monometrą, jei toks yra, ir įsitikinti, kad slėgis normalus, nenukritęs. Juk gali taip atsitikti, kad slėgis nukris, ir iš tokio gesintuvo nebus jokios naudos. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad dalinai, nors trumpai panaudojus, gesintuvą reikia iš naujo užpildyti, čia kalbu apie miltelinius gesintuvus.

- Vadinasi, primityvus gesintuvo patikrinimo būdas: papurškiau – vadinasi geras, - niekam tikęs?

- Tikrai taip. Tokių dalykų negalima daryti, nes po to kilus gaisrui juo nepasinaudosi, nes slėgio nebus. Tad gesintuvas bus tik raudonos spalvos aksesuaras.

- Grįžkime prie vairuotojų bėdų. Anksčiau užteko 1 kg talpos gesintuvo, dabar reikia 2 kg. Kuo gali vairuotojams padėti IĮ „Merlinas“?

- Pas mus galima patikrinti gesintuvą, kurio patikros laikas pasibaigęs, esant reikalui, gesintuvą užpildome. Beje, mes tikriname visų rūšių gesintuvus: miltelinius, angliarūgštinius, vandens putų, vairuotojams pastarieji neaktualūs. Trumpai tariant, tikriname visų rūšių Lietuvoje sertifikuotus gesintuvus.

- Ar žmogui namuose, ne įmonėje, reikėtų turėti gesintuvą?

- Manau, kad gesintuvą namuose turėti būtų pravartu, nes nežinai, kada gali nutikti nelaimė. Ypač jei kūrenama krosnimis, yra katilinė. Be to, ir virtuvėje gali nutikti nelaimė. Gyvenime visko būna, ir čia labai tiktų posakis: „Kas pats saugosi, tą ir Dievas saugo“. Tikrai verta turėti kad ir aerozolinį gesintuvą kur nors virtuvės kamputyje, katilinėje. Žmonės, kurie ateina pildyti gesintuvų, papasakoja nemažai nutikimų, kai gesintuvas padėjo išvengti didelės nelaimės. Bet tam gesintuvas turi būti tvarkingas. Ir vėl sugrįžtame prie patikros, kuri turi būti atliekama laiku.

- Per kiek laiko atliekama gesintuvo patikra? Ir kaip gali jūsų įmonę surasti vairuotojai?

- IĮ „Merlinas“ įsikūrusi Švenčionėliuose. Čia mus ir galima surasti. Informaciją, apie mūsų įmonėje atliekamas paslaugas, galima rasti internetinėje erdvėje adresais: www.merlinas.lt ir www.gesintuvas.com, taip pat galima paskambinti telefonu 8 646 43708. Dirbame 5 darbo dienas nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 9 iki 16 valandos. Per 5 darbo dienas ir atliekame patikrą. Šioje sferoje dirbame porą dešimtmečių, tad turime patirtį, o ir ne tik gesintuvų galima pas mus įsigyti, turime ir transporto priemonių vaistinėlių, kitų vairuotojams reikalingų rinkinių. O kalbant apie namų buitį, norėčiau atkreipti dėmesį į autonominį dūmų signalizatorių, kuris atsiradus dūmams savo šaižiu garsu pažadins iš miego. Jei būtų dažniau naudojami tokie prietaisai, būtų išsaugota nemažai žmonių gyvybių. Gaila, bet dažnai žmonės tiesiog nesusimąsto apie savo saugumą. Dirbame mes ne tik su individualiais klientais, bet ir įmonėmis, ir ne tik Švenčionių rajono teritorijoje, bet ir aplinkiniuose, pasiekiame ir Vilnių, ir Rokiškį. O baigdama norėčiau atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kad patikrinti ar užpildyti gesintuvą yra kur kas pigiau bei pirkti naują, juolab, kad gesintuvų korpusai patikimi ir gali būti naudojami ilgai, - baigiantis pokalbiui sako IĮ „Merlinas“ vadovė Livija Gurkšnienė, o aš vairuotojams patarčiau pasižiūrėti į gesintuvo patikros laiką, ir jei jis pasibaigęs, užsukti į Švenčionėliuose, Švenčionių g. 54A, įsikūrusią IĮ „Merlinas“ ir atlikti gesintuvo patikrą bei važinėti ramiai ištisus metus.

Algis JAKŠTAS