Mes turime 438 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4530
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14717
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90747
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

ES programavimo savaitės atgarsiai

2014 m. lapkričio 8 d. šeštadienis Nr. 84 (1422)

Nuo spalio 11 iki 17 d. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, praūžė ES programavimo savaitė, kurios metu organizuotas beveik 30 renginių maratonas. Tuo siekiama priminti, kad mokėjimas programuoti – neatskiriama ateities profesionalo įgūdžių dalis. Į ES programavimo savaitės tvarkaraštį įsirašė ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija. Nuo spalio 13-os iki 17-os dienos 8-tų ir 1-mų gimn. klasių mokiniams vyko pažintinės programavimo pamokos. Mokiniai susipažino su įvairiomis programavimo kalbomis bei programavimo technologijos pradmenimis, stebėjo įvairių programavimo sistemų pagrindinių algoritmų konstrukcijas. Taip pat praktiškai išbandė Logo šeimos programos SCRATSH veikimo principus, įrankius ir pagrindines funkcijas. Mokiniams patiko populiariausios ir moderniausios programavimo kalbos c++ terpė Code::Blocks, su kuria kūrė paprasčiausias dviejų skaičių sumos, ploto ir perimetro skaičiavimo programėles.

Spalio 15 d. 2-rų gimnazijos klasių mokiniams paskaitą skaitė buvęs gimnazijos mokinys Karolis Astrauka. Jis dabar dirba programuotoju UAB „Vinted“. Savo pranešime jis pabrėžė, kad programuotojo profesija pirmiausiai reikalauja gilių tiksliųjų mokslų žinių, loginio, abstraktinio, struktūrinio mąstymo bei kūrybiškumo. Taip pat paaiškėjo, kad programuotojai dirba grupėmis, kur suburti įvairių profesijų specialistai. Dirbti galima netgi iš namų, o darbdavys ir bendradarbiai – netgi kitose valstybėse ar žemynuose. Karolis prisiminė mokyklos, studijų laikus, papasakojo apie patirtį Danijoje. Buvo kalbama ne tik apie darbą, bet ir apie poilsį, bendravimą ir pomėgius. Pasirodo, programavimas ne tokia „sausa“ profesija.

Aktyvios ir pilnos įspūdžių savaitės metu jaunimas ir tėvai turėjo galimybę paskaityti informacinį stendą „Įgyvendink savo idėjas programuodamas“, o spalio 17 d. 12 val. dalyvauti internetiniame seminare „Tėvams apie programavimą paprastai: ar verta vaikui tapti programuotoju?“. Buvo pasakojama apie tai, kokio amžiaus vaikams vertėtų pradėti mokytis programuoti, kokios yra programuotojų perspektyvos Lietuvoje ir pasaulyje. Programuoti išmokę vaikai pasakojo apie savo patirtį, demonstravo pavyzdžius. Šio renginio metu buvo pateikiama informacija, kur vaikai gali išmokti programuoti, kam programavimo žinios gali praversti vėliau. Taip pat buvo skelbiama informacija apie įvairiuose Lietuvos regionuose esančias kompiuterininkų akademijas, būrelius ir pan.

Prognozuojama, kad ateityje esminių programavimo įgūdžių prireiks daugelyje darbo vietų. Be to, IRT specialistai yra pagrindinis šiuolaikiškos visų Europos ekonomikos sektorių darbo jėgos ramstis – jų paklausa didėja maždaug 15-20 proc. per metus, o kompiuterijos mokslus baigiančių studentų nepakanka. Manome, kad šios savaitės renginiai padėjo mokiniams įvertinti savo gebėjimus, polinkius ir apsispręsti dėl tolesnio informacinių technologijų mokymosi.

 
Reklaminis skydelis