Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2672
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6065
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53391
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Laukdami naujos valiutos atrado problemą

2014 m. lapkričio 15 d. šeštadienis Nr. 86 (1424)

Su nekantrumu ir baime laukiame Naujųjų metų. Jiems atėjus turėsime naują Lietuvoje veikiančią valiutą – eurą. Jeigu sveiki žmonės jaučia nerimą, tai ką bekalbėti apie silpnaregius ir akluosius. Vyresnio amžiaus ir neįgaliems ypač turintiems regos negalią žmonėms pereinamas laikotarpis bus labai sunkus. Ne tik morališkai bet ir praktiškai. Reiks perprasti naują valiutą, išmokti atpažinti pinigų nominalus bei naudotis priemonėmis kurios padeda atskirti pinigus.

Šiuo klausimu spalio pabaigoje Vilniuje Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga organizavo rajonų filialuose dirbantiems asmenims seminarą – mokymo kursus. Švenčionių skyriaus pirmininkė Stasė Mažuolienė pasidalino seminaro įspūdžiais ir įvardijo iškilusias aktualijas.

Seminarą vedė ir mokė atpažinti, atskirti naujų pinigų vertės požymius Aurelija Meškerevičiūtė, Lietuvos banko Komunikacijos departamento Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė. Specialistės pamokyti, seminaro dalyviai sužinojo kaip specialiu matuokliu pamatuoti pinigų banknotus bei monetas. Kaip pinigų nominalus bei jų vertę galima atpažinti ir sužinoti be specialaus matuoklio, o pagal jų ilgį ir plotį, o metalinius pinigus pagal atskiras žymes. Atsižvelgiant į neregiams kylančius sunkumus atpažįstant pinigus Lietuvos bankas pasirašė sutartį su austrų kompanija Care Tes Internatiol GmbH dėl euro monetų ir banknotų matuoklių pagaminimo. Jų pagamins 3 tūkst. vnt., o Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga vienija per 6 tūkst. asmenų, turinčių regos negalią. Pinigų atpažinimo kortelėmis gaus nematantys ar labai blogai matantys organizacijos nariai. Visi kiti norintys jas galės įsigyti, tai yra nusipirkti, ir turi kreiptis į UAB ,,Biomedika“, adresu Antakalnio g Nr. 36, Vilniuje, tel. (8 5) 2709055 arba jų elektroninėje parduotuvėje: info@biomedika.lt. Rajonų filialų darbuotojai Lietuvos bankui turi iki gruodžio 1 dienos pateikti organizacijos narių sąrašus su tiksliais adresais, paštų kodais, nes korteles siųs registruotu laišku asmeniškai kiekvienam į namus. Tikimasi, kad jos adresatus pasieks iki Kalėdų. Vėliau seks intensyvus individualus darbas su kiekvienu neregiu gavusiu valiutos atpažinimo kortelę, mokant savarankiškumo, būti nepriklausomu nuo kitų naudojantis nauja valiuta.

Sudarant ir tikslinant narių sąrašus valiutos atpažinimo kortelėms gauti skyrių vadovai susidūrė su problema, kad dauguma kaimuose gyvenančių žmonės net nežino kokioje gatvėje gyvena ir koks jų namo numeris. To tiksliai negali pasakyti ir seniūnijų darbuotojai, nes žmonės iki šiol nesikreipė į registrų centrą dėl gyvenamosios vietovės adreso tikslinimo. Atrodo, LASS rajono organizacija pirmoji susidūrė su šia problema ir pradėjo rūpintis pagalba savo organizacijos nariams. O išsiaiškinę sprendimo būdą, mielai sutiko pasidalinti su kitais kaimuose gyvenančiais žmonėmis.

Žmonės su prašymu turi kreiptis į registrų centrą, kad išduotų pažymą, kurioje būtų nurodyta gatvės pavadinimas ir namo numeris. Gavus pažymą iš registrų centro, ją reikia pateikti savo seniūnijai, kad patikslintų deklaruotą gyvenamąją vietą. O vėliau atitinkamai informuoti kitas valstybines įstaigas, organizacijas. Rajono kaimuose gyvenantys žmonės turi atkreipti į tai dėmesį ir laiku pradėti tikslinti gyvenamosios vietos adresus, nes visi norime laiku gauti siunčiamus dokumentus ar reikiamus pranešimus.

„Švenčionių krašto“ inf.