Mes turime 411 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19954
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95984
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Siautulingas liaudiškų kapelų ir muzikantų festivalis

2014 m. lapkričio 19 d. trečiadienis Nr. 87 (1425)

Švenčionėlių miesto kultūros centre šį sekmadienį, lapkričio 16 d., vyko regioninis liaudiškų kapelų ir kaimo muzikantų festivalis „Ant Sarios krantų“. Sugužėjo kapelos iš mūsų rajono ir iš kaimyninių: Ignalinos krašto kaimo kapela „Lanksva“ (vadovas Vincas Kliukas), Ignalinos rajono Didžiasalio kultūros namų kapela „Šeimynėlė“ (vadovė Valentina Sinkevič), Vilniaus rajono Nemenčinės kultūros centro Sužionių skyriaus kapela „Swiętojanska“ (vadovė Emilija Ždanovič-Pečkienė), Ignalinos rajono Ceikinių kaimo kapela „Keiziukai“ (vadovė Rūta Mudinaitė), Švenčionių rajono Adutiškio kaimo kapela (vadovas Stanislovas Rumbutis) ir festivalio sumanytojai bei organizatoriai – Švenčionėlių miesto kultūros centro Sarių filialo kapelos „Savas kampas“ (vadovas Antanas Buinauskas).

Gausiai susirinkusi publika negailėjo ovacijų muzikantams, kvatojosi iš įvairiausių pokštų, svajingai lingavo, skambant lyriškoms melodijoms. Smagus renginys pralėkė greitai, o besiskirstydami į žiūrovai džiaugėsi šauniai ir linksmai praleidę sekmadienio pavakarę.

Iš aplinkinių rajonų į regioninį festivalį susirinksiančios kapelos – gerai žinomos ne tik savų rajonų klausytojams, bet ir plačiau Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse. Kiekviena iš jų turi savitą stilių, muzikavimo manierą, gali pasigirti išskirtiniais muzikantais ar instrumentais. Tačiau kiekviena iš jų sugebėjo pavergti Švenčionėlių kultūros centre susirinkusios publikos širdis. Be to, kiekvienos kapelos muzikantai pristatė ir po vieną instrumentą, kuriuo jie groja, atlikę solo partijas. Pavyzdžiui, „Lanksvos“ smuikininkas p. Vytautas grojo smuiku, kuriam jau 260 metų. Nedažnas instrumentas kapelose – cimbolai – paklūsta gležnoms jaunosios Dainės Rumbutytės rankelėms. Cimbolais Dainė išvinguriuoja net ir sudėtingiausias melodijas. „Švenčionių rajono pasididžiavimas“, - džiaugėsi mergaitės talentu renginio vedėja Vida Vilutienė. Gražiai ir subtiliai suskambėjo ir kanklės, kuriomis pagrojo Judita iš Ceikinių „Keiziukų“, beje, šioje kapeloje groja tik jaunimas. Dar Ceikiniuose gyvuoja ir kapela „Keiziai“, tačiau meistriškumu ir užsidegimu jaunimas jiems nė kiek nenusileidžia. „Keiziukuose“ akordeonu grojantis Jaunius buvo jauniausias festivalio dalyvis.

Lenkų, ukrainiečių, totorių, rusų, žydų liaudies dainas atliekanti Sužionių kapela „Swiętojanska“ sužavėjo profesionaliomis smuikininkėmis ir balsingomis solistėmis. Žiūrovai niekaip jų nenorėjo paleisti – vis kvietė bisui. O energingasis p. Janas pademonstravo, kad muzikos instrumentu gali būti ir buities įrankis – „tarka“, kuria seniau žlugtą velėdavo. Na, o Didžiasalio „Šeimynėlė“ ne tik puikiai groja ir dainuoja, bet ir smagiai pokštauja. Iš vadovės Valentinos Sinkevič humoro griausmingai kvatojosi visa salė.

Myli publika ir Švenčionėlių miesto kultūros centro Sarių filialo kapelą „Savas kampas“, vadovaujamą Antano Buinausko. Populiariomis įvairių stilių melodijomis šeimininkai ir užbaigė festivalį „Ant Sarios krantų“.

Muzikantus, dainininkus ir žiūrovus pasveikinęs rajono meras Vytautas Vigelis, pasidžiaugė puikia liaudiškos muzikos švente, kurią sėkmingai surengė savo ir kaimyninių rajonų kolektyvai, net ir be didmiesčių kolektyvų pagalbos. Juk renginys sutraukė gražų ir gausų žiūrovų būrį. Ir trijų valandų koncertas neprailgo – visus vienijo gera nuotaika: plojo, lingavo, kartu dainavo. Meras įteikė visų festivalyje dalyvavusių kapelų vadovams padėkos raštus, organizatoriai – dovanėles, o Švenčionėlių kultūros centrui – dovaną, kuri padės ir toliau plėtoti mėgėjų kolektyvų veiklą.

Na, o muzikantai ir festivalio rengėjai atsisveikino jau planuodami ir kitus susitikimus bei tokius festivalius. Juk jais siekiama atgaivinti senąsias tradicines bendruomenines šventes, dar glaudžiau bendrauti su kaimynais.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis