Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3014
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19215
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95245
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rudens šventės akcentas – šiaudai

2014 m. lapkričio 26 d. trečiadienis Nr. 89 (1427)

Rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais pas mus vieši ruduo. Dienos trumpėja, orai vėsta ir paukščiai traukia į šiltuosius kraštus. Rudenį iš sodų, laukų ir daržų į rūsius ir sandėlius keliauja derlius, o kai jis sudorojamas – švenčiamos rudens šventės. O šiemet ruduo buvo ilgas, šiltas, tarsi vasaros tęsinys, tad daugelis rudens švenčių vyko lauke, švelniai glostant rudenio saulutei. Tokia šventė šiemet vyko ir Strūnos socialinės globos namų kieme. Jos tema – šiaudai. Senų senovėje į šiaudą žiūrėjo kaip į žmogaus kūną: šiaudas išnešioja varpą, kuri subrandina grūdą. Javai simbolizuoja nenutrūkstamą gyvybę. Jie ir vėl bus pasėti, vėl tęsis rugio gyvenimas. Todėl ir su šiaudais buvo elgiamasi pagarbiai. Juos naudojo stogams dengti, apavui (šiaudinės vyžos), skrybėlėms pinti, darydavo kalėdinėms eglutėms žaisliukus, muzikinius instrumentus ir, žinoma, sodus – kitaip dar vadinamus „mandalu“.

Renginio organizatoriai papasakojo, kad šiaudiniai sodai įkūnija žemę ir dangų, harmonizuoja mūsų namus ir mus pačius. Senovėje sodai būdavę labai svarbūs, o dabar juos vėl stengiamasi sugrąžinti į žmonių gyvenimą. Kanoninis sodas sudarytas iš dviejų piramidinių dalių. Piramidė smaigaliu į viršų vadinama antžeminiu, o į apačią – požemiu. Tarp jų yra žemė. Viršutinė dalis yra kaupianti, apatinė – atiduodanti. Sodo konstrukcija sudaryta iš kvadratų ir trikampių. Šiaudinių kabančių sodų tikslas – kaupti energiją ir ją atiduoti sėdintiems po jais. Todėl jie dažniausiai ir būdavo kabinami virš stalo, kur susėsdavo visa šeima. Beje, energetiškai išmatuota, kad teisingai padarytas sodas savo energiją skleidžia iki 30 metrų, ypač jei jis sukasi. Tada sodas gamina ir atiduoda dar daugiau energijos. Nepataisomai sugadintus sodus geriausia sudeginti kaip ir verbas.

Toli gražu ne kiekviena šeima sugebėdavo teisingai ir gražiai surišti sodą – dažniausiai eidavo užsakyti pas vieną meistrą. Kaimas turėjo savo sodų rišėją, kartais tokia rišėja buvo vienintelė ir visoje apylinkėje. Sodus užsakydavo jaunavedžiams, vaiko gimimui, kitoms įvairioms progoms. Dabar jau sodų rišėjų nedaug belikę, tad labai svarbu jų žinias ir patyrimą perduoti ateinančioms kartoms.

Šventėje daug žaidimų, dainų ir apeigų buvo susiję su šiaudais. Pavyzdžiui, vienas žaidimas vadinosi „Šiaudų kūlys“, aukojimui buvo surištas ir šiaudinis ožys, kuris vėliau buvo sudegintas.

Šventėje koncertinę programą parodė ir Strūnos socialinės globos namuose gyvenančios šeimynos, ir svečiai iš Pabradės bei „Upelė“ (vadovas Rimantas Ankėnas), ir Vidutinės kaimo klubo kapela „Viducinės kavalieriai“ (vadovas Tomas Jurkuvėnas).

Jolanta OLECHNOVIČ

 
Reklaminis skydelis