Mes turime 286 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1921
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27051
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74377
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atidengta atminimo lenta Česlovui Kudabai

2014 m. gruodžio 3 d. trečiadienis Nr. 91 (1429)

Gamtininkui, geografui, politikui, signatarui ir tiesiog nuostabiam žmogui, labai mylėjusiam Lietuvą ir šį Rytų Lietuvos kampelį, Česlovui Kudabai šiemet liepos 24 d. būtų sukakę 80 metų. Deja, mirė šis taurus žmogus 1993 metais vasario 19 dieną, nesulaukęs nė 59 metų. Prieš 60 metų, 1954 m., būsimasis mokslininkas ir politikas baigė Švenčionėliuose įsikūrusią Mokytojų seminariją ir pradėjo geografijos studijas Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete. Tad galime didžiuotis tuo, kad nuo 1950 metų Švenčionių pedagoginėje, o nuo 1951 iki 1954 metų Švenčionėlių mokytojų seminarijoje mokėsi profesorius Česlovas Kudaba, o ir vėliau jis nuolat lankydavosi pas Švenčionėliuose gyvenančius gimines.

Laikas nepajėgus iš žmonių atminties ištrinti tokių asmenybių kaip profesorius Česlovas Kudaba. Tą atminimą įamžins ir lapkričio 28 dieną Švenčionėliuose, prie Mindaugo gimnazijos, atidengta atminimo lenta, kurioje parašyta: „Čia, Pedagoginėje mokykloje, 1951-1954 metais mokėsi Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras, geografas, profesorius Česlovas Kudaba“. Skaitai šiuos žodžius ir džiaugiesi, kad pagaliau ir mūsų rajone įamžintas šio tauraus žmogaus atminimas.

Nors buvo ir žvarboka, bet į paminklinės lentos atidengimo ceremoniją susirinko daug žmonių, tarp kurių buvo ne tik politikai, bet ir nemažas būrys žmonių, asmeniškai pažinojusių profesorių Česlovą Kudabą.

Ceremonijos pradžioje laikinai einanti direktoriaus pareigas Daiva Veronika Gaidamavičienė trumpai apžvelgė profesoriaus Česlovo Kudabos gyvenimą ir laikotarpį, susijusį su jo mokymusi Švenčionėlių pedagoginėje mokykloje.

- Šiandien mums ypatinga diena. Turtingi mindauginės Lietuvos praeities, palytėti aukštaitiškos kultūros dvelksmo, šiandien dar daugiau praturtėjome. Ore labai oriai sklando pagarbos, pasididžiavimo mintys. Į Švenčionijos kultūros ir mokslo židinį, pedagoginės mokyklos erdves po 60 metų sugrįžta darbais didžio žmogaus profesoriaus Česlovo Kudabos dvasia. Nuo paribio Lietuvos per Tverečiaus apylinkes jis atėjo į mūsų miestelį. Ketveri metai tarp storų mūro sienų, pedagoginės mokyklos mokytojų dvasingumas augino ir brandino dvasios milžiną, - kreipdamasi į susirinkusios kalbėjo Daiva Veronika Gaidamavičienė.

Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, palaikęs profesoriaus Česlovo Kudabos įamžinimo idėją, savo kalboje taipogi prisiminė profesoriaus Česlovo Kudabos nuopelnus Lietuvai ir pasauliui, aplinkosaugai. Jo indėlį Lietuvos atgimimui.

Apie profesoriaus Česlovo Kudabos atminimo įamžinimo svarbą kalbėjo ir LR Seimo narys Petras Čimbaras, o rašytojas, Nepriklausomybės Akto signataras Stasys Kašauskas ne tik prisiminė Lietuvai svarbius politinius įvykius, kuriuose jam teko dalyvauti kartu su Česlovu Kudaba, bet ir kartu nueitus pėsčiomis kilometrus po Lietuvą.

- Šiandieną nepaprastai svarbi ir džiugi diena, kad mes pagerbiame Česlovą Kudabą. Jis nėra vien šio krašto, jis yra Lietuvos žmogus, jis nėra vien Lietuvos žmogus, jis yra pasaulio žmogus. Yra didelė garbė Lietuvai ir pasauliui turėti tokį didį iškilų žmogų, kurio darbai ateityje taps vadovėliais jaunajai kartai, - sakė gerb. Stasys Kašauskas.

O atidengti memorialinę lentą buvo patikėta rajono merui Vytautui Vigeliui ir abiturientui Povilui Rudinskiui. Po memorialinės atminimo lentos atidengimo susirinkę į šventę (kitaip tokios progos ir nepavadinsi) turėjo progą apžiūrėti parodas, gimnazijos muziejų, o vėliau susirinkę aktų salėje dalintis prisiminimais apie Česlovą Kudabą, pasiklausyti gimnazijos moksleivių koncerto.

Algis JAKŠTAS