Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3067
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13254
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89284
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pažinkime Lietuvos gamtą: saugomos teritorijos

2014 m. gruodžio 6 d. šeštadienis Nr. 92 (1430)

Ne vienas užsienio svečias, apsilankęs Lietuvoje, pripažįsta, kad mūsų šalies gamta yra nuostabi, kerinti, stulbinanti, neužmirštama. Pačius gražiausius epitetus galima skirti mūsų kraštovaizdžiui. Norint, kad ir toliau mūsų gamta, jos kraštovaizdis išliktų patrauklūs ne tik užsienio šalių svečiams, bet ir mums patiems, būtina ją saugoti ir tausoti. Tačiau pirmiausia reiktų ir patiems šiuos nuostabius gamtos kūrinius pažinti geriau.

 

Kas yra saugomos teritorijos? Saugomos teritorijos – tai tiksliai apibrėžtas sausumos arba vandens plotas, turintis pripažintą mokslinę, ekologinę, kultūrinę ar kitokią vertę ir saugomas teisinėmis priemonėmis. Jos yra skirtos gamtos ir kultūros paveldo kompleksams, ekologinei pusiausvyrai ir biologinei įvairovei išsaugoti, gamtos ištekliams atkurti. Jose taip pat sudaromos sąlygos pažintiniam poilsiui, moksliniams tyrimams, gamtosauginiam ir etnokultūriniam švietimui. Saugomos teritorijos gali būti įvairių tipų, besiskiriančių pagal jose taikomos apsaugos griežtumą ir saugomo objekto pobūdį.

Kada atsirado saugomos teritorijos? Saugomų teritorijų užuomazgomis galima laikyti dar pagonybės laikų šventąsias girias, šventuosius medžius ir akmenis. Saugomomis teritorijomis galima vadinti vietoves, kurias vietiniai gyventojai vadino šventomis, buvo nustatę elgesio jose taisykles. Viduramžiais Europoje ilgą laiką taip pat egzistavo specialūs medžioklės plotai, kuriuose buvo leidžiama medžioti tik karaliams, kunigaikščiams ar kitokį titulą turintiems asmenims. Baigiantis XX a. 4-ajam dešimtmečiui, Lietuvoje pradėta steigti gamtinius rezervatus. Iškart po Antrojo pasaulinio karo imta steigti medžioklės draustinius, rezervatus, ūkius, kurių tikslas buvo išsaugoti gamtos turtus, o ypač – medžiojamuosius žvėris ir paukščius. Pirmoji saugoma teritorija Lietuvoje įsteigta 1937 m., kai Žuvinto ežerui buvo suteiktas rezervato apsaugos statusas. Dabar tai Žuvinto biosferos rezervatas – tai pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvos vietovė Pasauliniame UNESCO biosferos rezervatų tinkle. 1974 m. įsteigtas pirmasis Lietuvoje Aukštaitijos nacionalinis parkas, kurio plotas Švenčionių rajone 10 142,5 ha.

Kas naujo Švenčionių rajono saugomose teritorijose? Švenčionių rajone yra vienas nacionalinis parkas – Aukštaitijos (Lietuvoje jų yra 5), trys regioniniai parkai: Asvejos, Labanoro ir Sirvėtos (Lietuvoje jų yra 30).

Saugomosiose teritorijose yra ribojama ūkinė veikla, tačiau skatinama pažinti Lietuvos gražiausius gamtos kampelius. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) prie Aplinkos ministerijos siekia sudaryti sąlygas pažintiniam turizmui saugomose teritorijose. Jau 2015 m. žiemą Lietuvos regioniniuose parkuose sutvarkyti 6 nauji pažintiniai keliai leis Lietuvos gyventojams ir užsienio šalių svečiams dar labiau pažinti mūsų gamtą. Iš 6 naujųjų pažintinių takų 1 pažintinis takas yra Švenčionių rajono Sirvėtos regioniniame parke, kitas – Asvejos regioniniame parke, tačiau jis yra Dubingių rajone.

Asvejos regioniniame parke lankytojai galės susipažinti su Jurkiškio upelio kraštovaizdžiu. Šio upelio slėnyje atsispindi šios vietovės reljefo formavimosi ypatumai ir ledyniniai procesai. Upelis yra labai sraunus (dėl aukščių skirtumo tarp Beržos, Suoselio ir Asvejos ežerų), todėl primena kalnų upę.

Baltų mitologija – tai svarbi Lietuvos istorijos dalis. Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Semaška teigia, kad keliaudami 1 km ilgio pažintiniu taku susipažinsite su žinomų Lietuvoje skulptorių sukurtomis mitinėmis būtybėmis, jų reikšme bei svarba. Iš viso take įrengta 17 skulptūrų, įkūnijančių dievybes. Žmogus šiose žemėse gyveno globojamas aukštesniųjų jėgų – Dievų. Tikėta, kad Dievai perspėja žmogų apie pavojus, saugo ir gina jį, moko išminties. Tai atskleidžia mūsų protėvių pasaulėžiūrą ir aplinkos suvokimą – dievybės yra ne kas kita kaip paslaptingų gamtos procesų, pasaulio struktūros įkūnijimas. Dievai – tai gamtos jėgos.

Naujojo pažintinio tako pradžia yra prie Sirvėtos regioninio parko lankytojų centro – čia pasitinka dvi skulptūros: Aukščiausiojo Dievo ir Perkūno-Velino (velnio). Aukščiausiasis globojo žynius ir vadus, Perkūnui aukodavo ir meldėsi kariai, o Velinas – žemdirbių bei gyvulininkystės globėjas. Šaltuoju metų sezonu Velinas užmigdo gamtą, sulėtina gamtos procesus. Atėjus pavasariui pasigirsta ir pirmasis griaustinis – Perkūnas išlaisvina žemę iš sąstingio ir pradeda naują gyvybės ciklą. Velino amžina nesantaika su Perkūnu suka gamtos ratą. Perkūno simbolis – žaibas, akmeninis kirvukas, o Velino – raktas, kuris „užrakina“ ir vėl „atrakina“ žemę. Šalia esančio valstybės saugomo gamtos objekto Liepų pavėsinės sutinkame Laimos, likimo deivės, skulptūrą. Buvo tikima, kad ji nusileidusi į žemę įsikūnija ne kur kitur, o būtent liepose. Toliau takas nuveda Šventos miško link, kur matosi išlikęs dvarvietės tvenkinys. Keliaudamas ratu miške, žmogus patenka į kitą, žemesnį lygmenį. Čia sutinkamos skulptūros dievybių, kurios yra arčiau žmogaus, visada šalia: Lazdona, Kelukis, Žemyna, Javinė, Upinis, Kremata, Aušlavis, Žvėrūna (Medeina) ir Zuikių dievas, Žemėpatis, Girinis, Gabija, Ežerinis, Giltinė...

Take įrengti informaciniai stendai, suolai, nukreipiančiosios rodyklės.

M. Semaškos teigimu, takas nėra visas pritaikytas žmonėms su negalia – yra vietų miške, kur sunku patekti (raguvos, kur įrengti laiptai).

Be dievybių skulptūrų, Sirvėtos regioniniame parke galima sutikti ir retų augalų ir gyvūnų rūšių. Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininkas M. Semaška paminėjo, kad parke galima pamatyti Baltijinę gegūnę (Dactylorhiza baltica), Dėmėtąją gegūnę (Dactylorhiza maculata), Mažąją gegužraibę (Orchis morio), o iš gyvūnų – juodąjį gandrą (Ciconia nigra).

Jolita BRADULIENĖ

 
Reklaminis skydelis